Live

Viitorul secretar american de stat, despre politica SUA în Orientul Mijlociu

Data publicării:
Antony Blinken, secretar de stat în administrația Biden. Foto: Agerpres

Viitorul secretar de stat al SUA, Antony Blinken, a confirmat marţi că administraţia Joe Biden este gata să revină la acordul nuclear iranian, cu condiţia ca Teheranul să-şi respecte din nou angajamentele, solicitând în acelaşi timp un acord mai durabil, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele ales „crede că dacă Iranul va reveni pe drumul cel bun, vom proceda şi noi la fel”, a declarat Antony Blinken în timpul audierii din Senat în vederea confirmării numirii sale în funcţie.

„Dar vom folosi acest lucru ca punct de plecare, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri care vor fi din nou de aceeaşi parte ca noi, pentru a căuta un acord mai puternic şi mai durabil”, a adăugat el, estimând că acesta ar trebui să includă programul iranian de rachete balistice, precum şi „activităţile sale destabilizatoare” din Orientul Mijlociu. „Acestea fiind spuse, cred că nu suntem acolo”, a avertizat Blinken.

Viitorul şef al diplomaţiei americane a afirmat că ieşirea SUA din acordul internaţional convenit în 2015, la dorinţa preşedintelui Donald Trump, a întărit ameninţarea nucleară iraniană.

„Un Iran cu arme nucleare sau pe punctul de a avea capacitatea de a le produce rapid ar fi un Iran chiar mai periculos decât acum”, a insistat el.

Despre conflictul israeliano-palestinian

În ceea ce priveşte conflictul israeliano-palestinian, preşedintele ales Joe Biden crede că singura soluţie viabilă este "soluţia celor două state", a mai declarat Blinken.

Cu toate acestea, el a admis că o astfel de soluţie nu este "realistă pe termen scurt", solicitând ca în viitorul apropiat israelienii şi palestinienii "să evite măsurile unilaterale care o fac şi mai complexă".

Totodată, viitorul secretar de stat a promis că va "re-examina imediat" clasificarea rebelilor houthi din Yemen ca "organizaţie teroristă", decisă de predecesorul său Mike Pompeo, în pofida temerilor privind o agravare a crizei umanitare.

"Vom propune o re-examinare imediată pentru a ne asigura că ceea ce facem nu împiedică acordarea ajutorului umanitar", a spus Blinken în faţa senatorilor americani.

Criza din Yemen

Derogările cu scopul evitării foametei în Yemen, acordate marţi de Departamentul Trezoreriei ca urmare a deciziei Washingtonului de a clasifica rebelii houthi drept "terorişti" (ceea ce poate antrena aplicarea de sancţiuni pentru cei care au relaţii cu aceştia), sunt considerate insuficiente şi ONU va continua să solicite anularea acestei decizii, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite, Stéphane Dujarric.

"Poziţia noastră în acest sens nu s-a schimbat" şi "cerem guvernului să anuleze această decizie", a răspuns Stéphane Dujarric întrebările presei.

Departamentul Trezoreriei a anunţat într-un comunicat că aceste derogări se aplică ONU şi agenţiilor sale, ONG-urilor, Comitetului Internaţional al Crucii Roşii sau Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii.

"Îngrijorarea noastră de la început, pe care am exprimat-o foarte clar, vizează impactul asupra sectorului comercial, deoarece marea majoritate a alimentelor şi a altor bunuri de bază care sosesc în Yemen provin din sectorul comercial", a explicat purtătorul de cuvânt al ONU.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Antony Blinken: Ucraina trebuie să decidă între „continuarea luptei și negocieri pentru o încetare a focului”

Siria nu este o amenințare pentru vecinii săi sau pentru Occident, spune noul lider de la Damasc, Ahmed al-Sharaa

Un acord de încetare a focului în Gaza, tot mai aproape de realitate. Istoricul conflictului de peste 75 de ani israeliano-palestinian

De ce Bashar al-Assad nu este în siguranță la Moscova, chiar dacă Rusia a fost principalul său aliat

Partenerii noștri