Live

Vestigii ale unor așezări creștine din secolul al V-lea, descoperite în Egipt. Pe ziduri se văd încă desene și simboluri

Data publicării:
Vestigiu descoperit în Egipt. Foto: Facebook/ Ministry of Tourism and Antiquities

O misiune arheologică franco-norvegiană a descoperit vestigii ale unor clădiri creştine din antichitatea târzie în Deşertul de Vest din Egipt, mărturie a unei vieţi monahale în regiune în secolul al V-lea, a anunţat sâmbătă ministerul egiptean al Antichităţilor, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Misiunea franco-norvegiană a descoperit în timpul celei de-a treia campanii de săpături în situl Tell Ganoub Kasr al-Agouz, în oaza al-Bahariya, mai multe clădiri construite în bazalt, sculptate în piatră şi cărămidă", potrivit unui comunicat al ministerului.

Acestea din urmă corespund "celor şase sectoare care adăpostesc rămăşiţele a trei biserici, chilii de călugări", ale căror "ziduri poartă desene şi simboluri cu conotaţii copte", a precizat responsabilul pentru antichităţi islamice, copte şi evreieşti, Oussama Talaat, citat în comunicat.

Vestigiu descoperit în Egipt. Foto: Facebook/ Ministry of Tourism and Antiquities

Şeful misiunii, Victor Ghica, profesor la MF Norwegian School of Theology, Religion and Society din Oslo, a adăugat că în 2020 au fost descoperite "19 clădiri şi o biserică sculptată în piatră". Biserica avea "pe pereţi inscripţii religioase" şi biblice "în greacă", ce indicau "natura monahală a vieţii în regiune" şi "prezenţa călugărilor în secolul al V-lea (e.n.)", a precizat specialistul care, potrivit profilului său de pe site-ul facultăţii, a absolvit studiile universitare la Universitatea din Bucureşti.

Izolat în deşert, în sud-vestul Egiptului, departe de aşezările cunoscute din epoca romană, situl frecventat de asceţi creştini a fost ocupat din secolul al IV-lea până în secolul al VIII-lea şi a cunoscut probabil cea mai intensă activitate în jurul secolelor al V-lea şi al VI-lea, conform site-ului Institutului francez de arheologie orientală din Cairo, responsabil de misiune.

Cairo a anunţat în ultimele luni descoperiri arheologice majore şi speră că acestea vor contribui la relansarea turismului, un sector-cheie în Egipt, afectat de pandemia de coronavirus, mai scrie sursa citată. 

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

17 turiști sunt dați dispăruți după ce ambarcațiunea în care se aflau s-a scufundat în Marea Roșie

Președintele Egiptului a propus un armistiţiu de scurtă durată în Gaza, pentru eliberarea a patru ostatici

Momentul în care un parapantist descoperă un cățel în vârful uneia dintre cele mai mari piramide din Egipt. Imaginile au ajuns virale

Egiptul a scăpat de „virusul antic” care „i-a chinuit pe faraoni”. Un pas cu adevărat istoric, spune șeful OMS

Partenerii noștri