Live

Venezuela: 15 militari şi poliţişti condamnaţi la 24 de ani de închisoare pentru tentativa de răpire a preşedintelui Maduro

Data publicării:
Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro / Foto: Guliver /GettyImages

Justiţia venezueleană a condamnat 15 de persoane la pedepse de 24 de ani de închisoare fiecare pentru implicarea într-un complot ce viza răpirea preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, a anunţat vineri procurorul general al Venezuelei, Tarek William Saab, transmite agenţia DPA, preluată de Agerpres.

„Toţi fac parte dintr-un grup de militari şi ofiţeri de poliţie care au fost antrenaţi de cetăţeni americani pe teritoriul columbian şi au venit cu bărci de mare viteză pe coastele venezuelene la 1 mai 2019”, potrivit procurorului general. Acesta a mai menţionat că liderul grupului a fost Antonio Jose Sequea Torres, fost membru al gărzii naţionale venezuelene, devenit un adversar al preşedintelui Maduro.

Doi cetăţeni americani au fost deja condamnaţi la câte de 20 de ani de închisoare pentru ceea ce guvernul venezuelean descrie drept o incursiune prin care s-a încercat răpirea lui Maduro şi transportarea acestuia în SUA pentru ca Washingtonul să poată instala un „guvern marionetă” la Caracas.

Venezuela a anunţat anul trecut la începutul lunii mai zădărnicirea unei incursiuni maritime a unor „mercenari terorişti” care au încercat să debarce în ţară venind dinspre Columbia vecină, dar au fost capturaţi. Potrivit surselor oficiale venezuelene, mai multe grupuri înarmate au pătruns în ţară de pe teritoriul columbian şi cel puţin opt persoane au fost ucise atunci în confruntări armate.

Americanii arestați au încercat să preia controlul asupra aeroportului din Caracas

Washingtonul a negat acuzaţiile că ar fi fost implicat în această operaţiune. Preşedintele Donald Trump a asigurat că, deşi doreşte înlăturarea lui Maduro de la putere, Statele Unite nu au participat la această acţiune şi că oricum nu în acest mod ar proceda.

Unul dintre cei doi americani arestaţi, fost soldat, a declarat că a fost contractat de o companie de securitate din Florida pentru a prelua controlul asupra aeroportului din capitala Caracas, unde ar fi urmat să aterizeze un avion care apoi să-l ducă pe preşedintele Maduro în SUA. Potrivit ziarului Washington Post, membri ai opoziţiei venezuelene au negociat cu această companie, Silvercorp USA, o înţelegere în valoare de 213 milioane de dolari pentru o operaţiune de înlăturare de la putere a preşedintelui Maduro.

Maduro controlează în continuare armata şi este sprijinit de Rusia, China şi Cuba

Nicolas Maduro îi acuză frecvent pe adversarii săi politici, în special pe preşedintele parlamentului de la Caracas, Juan Guaido, că încearcă să preia puterea cu sprijinul SUA. Recunoscut de SUA şi de alte circa 50 de state ca preşedinte interimar al Venezuelei, Juan Guaido îl acuză la rândul său pe preşedintele Nicolas Maduro că este un „uzurpator” al puterii pe care o păstrează după alegerile ''frauduloase'' din 2018.

Dar, în pofida sprijinului oferit de Donald Trump, Juan Guaido nu a reuşit încă să-l înlăture de la conducere pe Maduro, care controlează în continuare armata şi este sprijinit de Rusia, China şi Cuba.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA anunță că îl recunosc pe Edmundo Gonzalez drept președinte ales al Venezuelei. Reacția autorităților de la Caracas

CIA a dezvoltat o armă secretă cu care poate imobiliza nave uriașe de la distanță. Trump a vrut să o folosească împotriva Venezuelei

CIA, un Navy SEAL și o recompensă de 15 milioane de dolari. Cum folosește Nicolas Maduro un presupus complot al SUA împotriva sa

Președinții Venezuelei și Argentinei vor să se aresteze reciproc. Ce au de împărțit Nicolas Maduro şi Javier Milei

Partenerii noștri