Live

Satul în care autoritățile au oprit iluminatul stradal pentru a salva o specie rară de păsări

Data actualizării: Data publicării:
Cele 6.000 de perechi de păsări petrel sosesc în Punakaiki în luna martie, eveniment pe care localnicii îl sărbătoresc printr-un festival. Foto: Profimedia Images

În încercarea de a salva a specie rară de păsări, un sat din Noua Zeelandă pune în aplicare o strategie inovatoare: își oprește luminile stradale din cauza cărora păsările se lovesc de asfalt. Cel mai probabil ele confundă luminile cu peștii bioluminescenți cu care se hrănesc, informează The Guardian.

Păsările petrel din Westland sunt păsări maronii-negricioase, cu ciocuri de fildeș, ce se reproduc doar de-a lungul unei întinderi de aproximativ 8 km de pădure de coastă, lângă Punakaiki. Cele 6.000 de perechi de păsări petrel sosesc din America de Sud în fiecare martie, eveniment pe care localnicii îl sărbătoresc printr-un festival.

Puii de petrel se nasc în vizuini săpate în dealuri și ies la suprafață în căutare de hrană, în pregătirea pentru lunga călătorie înapoi în America de Sud. Din nefericire, unii dintre aceștia, despre care se crede că sunt dezorientați din cauza luminilor stradale, se prăbușesc pe drum, unde sunt adesea loviți de mașini sau mâncați de prădători.

Observatorii locali care se ocupă cu studiul păsărilor cred că problema a fost înrăutățită de introducerea luminilor LED alb-albastru în oraș anul trecut.

Astfel, pentru a salva puii de petrel autoritatea de transport a acceptat o întrerupere a luminii stradale pe timpul nopții, cu 15 faruri stinse, de-a lungul a 3,4 km de autostradă.

Departamentul pentru Conservare (DoC), agenția responsabilă de viața sălbatică din zonă, a raportat că doar zece păsări petrel s-au prăbușit pe străzile din Punakaiki în acest an, comparativ cu 15-25 din anii anteriori. Cu toate acestea, au fost raportate incidente similare, dar în număr mult mai mare, în Greymouth, cel mai mare oraș de pe coasta de vest, unde, de asemenea, anul trecut au fost introduse lumini stradale cu LED albastru.

Acum, autoritățile din Greymouth se gândesc dacă să oprească iluminatul stradal sau dacă să schimbe culoarea becurilor, de la albastru la portocaliu, pentru a evita ca păsările marine să fie derutate de acestea.

Pentru că unii localnici din Punakaiki erau îngrijorați de pericolul pe care îl prezintă mersul în timpul nopții fără lumină stradală, autoritățile i-au sfătuit să poarte cu ei o torță slabă, iar majoritatea oamenilor au înțeles și au sprijinit mișcarea.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri parlamentare 2024 în Diaspora: Prezența la vot considerabil mai mare decât în 2020. Câți români din străinătate au votat deja

Cele mai mari proteste din ultimele decenii, în Noua Zeelandă. De ce mărșăluiesc Māori care au organizat și un Haka în Parlament

Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene

Limită de timp pentru îmbrățișări pe un aeroport din Noua Zeelandă. „Pentru despărțiri mai afectuoase, folosiți parcarea”

Partenerii noștri