Live

Video Un rechin din specia Marele Alb a fost filmat pentru prima oară în timp ce atacă și îneacă o balenă de 11 metri

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Un rechin din specia Marele Alb a fost filmat în timp ce atacă și îneacă o balenă cu cocoașă, acesta fiind primul atac de acest tip surprins de o cameră video, informează Newsweek.com.

Atacul a avut loc în largul coastei Africii de Sud, iar în filmarea realizată din dronă se vede cum rechinul mușcă coada balenei tinere, probabil pentru a-i provoca sângerări, iar apoi încearcă să o tragă sub apă, până la urmă înecând-o.

Ryan Johnson, cercetătorul coordonator pentru programul Blue Wilderness Research Unit, a filmat incidentul din întâmplare. Johnson a fost contactat de NSRI (National Sea Rescue Institute) și i s-a spus că o balenă a rămas prinsă într-o plasă. Se presupunea că balena era moartă, așa că Ryan Johnson s-a dus la fața locului crezând că va surprinde momentul în care cadavrul devine o sursă de hrană. Cu toate acestea, a descoperit că balena era slăbită, dar vie.

 

 

"Am conștientizat că urmăresc un moment de pradă când am văzut rechinul că încearcă să muște coada balenei", a declarat Ryan Johnson pentru Newsweek. "Nu am realizat ce moment unic am surprins decât atunci când s-a terminat".

Clipul video integral poate fi urmărit AICI

Balena atacată era tânără, avea 11 metri lungime, și se separase de grupul său, devenind vulnerabilă. Rechinul era o femelă de 4 metri monitorizată de cercetători, botezată Helen. O balenă cu cocoașă adultă ar fi putut provoca răni grave unui rechin, fie el și din specia Marele Alb, făcând astfel de atacuri puțin probabile. "Această balenă era slăbită și i-a dat rechinului încrederea de a desfășura atacul", a povestit Ryan Johnson.

În prezent, bateria dispozitivului de monitorizare prins pe Helen s-a terminat, iar cercetătorii nu o mai pot monitoriza. Johnson și colegii lui au încearcat să afle dacă atacul a fost o întâmplare sau dacă se produce în mod obișnuit, dar nu a mai fost surprins până acum. "Nu am găsit dovezi. Cred că acest comportament este foarte rar și trebuie întruniți anumiți factori pentru a se produce. Este nevoie de o balenă slăbită care să treacă printr-o zonă populată de rechini și un rechin foarte încrezător", spune cercetătorul.

Momentul atacului a fost inclus într-un documentar care urmează să fie difuzat pe postul National Geographic.

Editor web: V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O balenă cu cocoașă a călătorit 13.000 de kilometri, cea mai mare distanță parcursă vreodată de un astfel de mamifer marin

Balenele ucigașe au fost filmate în premieră ucigând și mâncând un rechin din specia Marele Alb

„Este real?” Fotografia incredibilă a unui rechin Marele Alb cu o cicatrice uriașă pe spate stârnește dezbateri aprinse pe internet

Un scafandru a povestit cum s-a salvat după ce a fost înghițit de o balenă: M-am văzut în gura unei balene. Mi-am zis, asta e, voi muri

Partenerii noștri