Live

Un fost angajat al unei agenţii de stat din China a fost condamnat la moarte pentru spionaj. „Nu putea rezista tentaţiei banilor”

Data publicării:
Steagul Chinei. Foto: Getty Images

Un fost angajat care lucra pentru una dintre agenţiile de stat din China a fost condamnat la moarte pentru divulgarea de „secrete de stat”, a anunţat miercuri Ministerul Securităţii de Stat. Angajatul a fost acuzat că a predat un stick USB unor agenţii de spionaj străine.

Cazul subliniază represiunea intensă a Chinei împotriva activităţilor de spionaj şi evidenţiază escaladarea tensiunilor dintre China şi alte ţări pe probleme de securitate naţională.

Un bărbat pe nume Zhang a furnizat „un număr mare de secrete de stat strict secrete şi confidenţiale agenţiilor străine de spionaj, punând în pericol grav securitatea naţională a Chinei”, a postat ministerul pe aplicaţia de mesagerie WeChat, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

Ministerul Securității de Stat nu a dezvăluit numele complet al angajatului condamnat sau poziţia sa profesională anterioară, iar Reuters nu l-a putut contacta pentru comentarii.

„Nu putea rezista tentaţiei banilor”

Zhang a fost cândva „un personal confidenţial de bază al unei agenţii de stat” şi a fost expus la un număr mare de secrete de stat la locul de muncă, a declarat ministerul.

După ce şi-a părăsit locul de muncă, Zhang a devenit o „ţintă importantă pentru agenţiile străine de spionaj pentru a cuceri şi submina”.

„Zhang, care era slab de caracter şi nu putea rezista tentaţiei banilor, a devenit o «marionetă» controlată şi folosită de cealaltă parte”, a mai declarat ministerul.

Zhang a călătorit în afara Chinei pentru a se întâlni cu un spion străin pe nume Li, care l-a forţat să semneze un acord de cooperare. Li i-a confiscat lui Zhang stick-ul USB de lucru şi obiectele personale, a declarat ministerul.

După ce a fost instruit de agenţia de spionaj străină, Zhang a devenit „o mână neagră care fură secrete, controlată şi utilizată de agenţia de spionaj străină”.

Scriitor condamnat la moarte cu suspendare

În aprilie, legislatorii chinezi au adoptat o amplă actualizare a legislaţiei anti-spionaj a Beijingului, interzicând transferul oricăror informaţii legate de securitatea naţională şi extinzând definiţia spionajului.

Într-un caz separat, la începutul acestui an, un tribunal din Beijing l-a condamnat la moarte cu suspendare pe scriitorul australian Yang Hengjun, acuzat de spionaj, o decizie pe care guvernul australian a descris-o drept „dureroasă”.

În China, o condamnare la moarte cu suspendare oferă acuzatului o amânare de doi ani de la executare, după care pedeapsa este transformată automat în închisoare pe viaţă sau, mai rar, în închisoare pe durată determinată. Individul rămâne în închisoare pe toată durata pedepsei.

În cazul lui Zhang nu a fost menţionată nicio condamnare la moarte cu suspendare.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peisajul spectaculos care seamănă cu o pictură. Ce se vede, de fapt, în imagini

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Românii vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

„Calul troian” din învățământul britanic: De ce este China mărul discordiei în alegerea noului cancelar al Universității Oxford

Partenerii noștri