Live

Un fermier belgian a mutat din greșeală granița cu Franța: „A făcut Belgia mai mare și Franța mai mică”

Data publicării:
Piatra datează din 1819, când granița a fost marcată pentru prima dată. Foto: Facebook/David Lavaux

Un fermier din Belgia a reuşit, accidental, să redeseneze graniţa ţării cu Franţa după ce, deranjat că piatra de hotar era în calea tractorului său, a mutat-o câţiva metri în teritoriul vecin. În loc să provoace o revoltă internațională, incidentul a fost întâmpinat cu zâmbete pe ambele părți ale frontierei, scrie BBC.

Un localnic pasionat de istorie mergea prin pădure şi a observat că piatra care marca graniţa dintre cele două ţări a fost mutată 2,29 de metri.

„A făcut Belgia mai mare şi Franţa mai mică, nu e o idee bună”, a declarat David Lavaux, primarul satului Erquelinnes, pentru TF1. „M-am bucurat. Oraşul meu era mai mare. Dar primarul din Bousignies-sur-Roc nu a fost de acord”, a glumit edilul belgian.

Primarul localităţii franceze vecine, Aurélie Welonek, a spus, amuzat de situație, că „ar trebui evitat un nou război la graniţă”.

Graniţa dintre Franţa şi Belgia, care se întinde pe 620 de kilometri, a fost stabilită sub Tratatul de la Kortrijk, semnat în 1820, la cinci ani după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo. Piatra datează din 1819, când granița a fost marcată pentru prima dată.

Autorităţile belgiene l-au contactat pe fermier pentru a repune piatra în locul original. Dacă acest lucru nu se întâmplă, cazul ar putea fi preluat de Ministerul belgian de Externe, care ar trebui să convoace o comisie de graniţă franco-belgiană, inactivă din 1930. Fermierul ar putea fi confruntat și cu acuzații penale dacă nu se conformează.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dirijabile misterioase la granița NATO: Războiul ascuns din orașul care poate fi următoarea țintă a lui Putin

Suma uriașă cu care au fost vândute mai multe documente și suvenire ale generalului Charles de Gaulle. Unde vor merge banii

Mai scump decât avionul, dar mai „verde”, primul tren de mare viteză care leagă Berlinul de Paris a intrat în funcțiune

„Ca şi cum o bombă atomică ar fi căzut pe Mayotte”. Mărturii după cel mai puternic ciclon din ultimul secol de pe teritoriul francez

Partenerii noștri