Un dealer de artă din Londra i-a vândut unui șeic din Qatar „antichități” din plastic cu 5 milioane de dolari
Un dealer de artă cunoscut și respectat în Marea Britanie i-a vândut unui șeic din Qatar sculpturi „antice” care s-au dovedit a fi falsuri, realizate prin metode moderne, care conțineau inclusiv plastic, cu 5 milioane de dolari, spun autoritățile.
Comerciantul de artă este obligat acum prin ordin judecătoresc să ramburseze 4,99 milioane de dolari, plus daune, șeicului din Qatar, pentru cele șapte sculpturi „vechi”, potrivit Business Insider.
În 2014 și 2015, șeicul Hamad Bin Abdullah Al Thani a achiziționat șapte artefacte de la John Eskenazi, dealer de artă din Londra. A plătit în total pentru cele 4,99 milioane de dolari, prin compania sa Qatar Investment and Projects Holding Company, cunoscută și sub numele de QIQCO.
Expertul Eskenazi, care a obținut anterior lucrări de artă veche inclusiv pentru Muzeul Metropolitan de Artă din New York și Muzeul Luvru din Paris, a pretins că „artefactele” aveau o vechime de până la 2.000 de ani și a stabilit prețul în consecință.
Potrivit documentelor judecătorești, fiecare factură conținea o notă care spunea: „Declar că, potrivit cunoștințelor pe care le am, articolul detaliat pe această factură este antic și, prin urmare, are o vechime de peste o sută de ani”.
Dar o hotărâre a instanței de luna trecută spune că artefactele vândute de John Eskenazi Limited (JEL) șeicului superbogat din Qatar în 2014 și 2015 sunt falsuri.
„În legătură cu toate obiectele, experții au dovedit neautenticitatea lor și absența unor temeiuri rezonabile pentru opinia fără rezerve cu privire la originea lor veche pe care a exprimat-o JEL”, a concluzionat un judecător.
Magistratul a emis ordinul prin care Eskenazi este obligat să ramburseze suma plătită de șeic pentru operele de artă false, plus despăgubiri.
Judecătorul, însă, a respins acuzația șeicului conform căreia Eskenazi ar fi comis fraudă.
Între „artefactele” tranzacționate se numără și o statuie a zeității hinduse Hari Hara, despre care se spunea că ar avea peste 1.000 de ani, vândută cu 2,2 milioane de dolari. Anna Bennett, expert arheolog, a prezentat dovezi că această statuie nu era veche.
Bennett a spus că pentru realizarea ei s-a utilizat o mașină de lustruit modernă, de mare viteză, și că a fost „tratată chimic cu acid clorhidric într-o încercare de a îmbătrâni artificial suprafața și de a îndepărta urmele instrumentelor moderne”.
Capul „Krodha”, o piesă despre care se spunea că datează din secolul al V-lea sau al VI-lea, prezenta „dovezi importante ale materialelor moderne”, a adăugat Bennett. În obiect au fost descoperite fragmente de folie din plastic și fibre moderne, a spus Bennett, potrivit hotărârii.
Avocații șeicului au declarat: „Deși este o chestiune pentru care ne pare rău, am considerat că acțiunea în justiție împotriva lui John Eskenazi Limited este necesară, fiind o chestiune de principiu”.
Un purtător de cuvânt al Eskenazi a declarat: „John Eskenazi și familia lui au suferit ani de zile ca urmare a acestui litigiu. Așadar, este extrem de mulțumit că instanța a respins în întregime cazul de fraudă invocat de șeic și a acceptat că aceste obiecte au fost vândute cu bună-credință”.
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News