Live

Un cunoscut opozant rus care lupta ca voluntar de partea Ucrainei a fost ucis în regiunea Harkov. „A fost și rămâne un erou”

Data actualizării: Data publicării:
Ildar Dadin s-a alăturat unui batalion de voluntari ruși care luptă pentru Ucraina după ce a fost eliberat din închisoare. Sursa foto: Profimedia Images

Ildar Dadin, un cunoscut activist rus de opoziție care lupta în Ucraina de partea Kievului, a fost ucis în acțiune, potrivit grupului care l-a recrutat. O purtătoare de cuvânt a acestui grup, Consiliul Civic, a declarat pentru BBC că Dadin a murit, adăugând că „a fost și rămâne un erou”.

Activistul devenit luptător a fost ucis când soldații din batalionul său de voluntari, Legiunea Libertatea Rusiei, au intrat sub focul artileriei ruse în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei.

Deocamdată nu există mai multe detalii, iar Legiunea transmite nu va comenta în timp ce spune că o operațiune militară este încă activă. Dar Ilia Ponamarev, un politician din opoziția rusă în exil, cu legături anterioare cu Legiunea, a declarat pentru BBC că este „sigur” că Dadin a murit.

O altă sursă a precizat că acest lucru a fost „confirmat de cei care i-au fost alături în luptă”. Cele mai recente mesaje pe care le-am trimis pe telefonul lui sunt încă marcate ca „necitite”.

Legea lui Dadin

Ildar Dadin a devenit cunoscut în Rusia în urmă cu un deceniu pentru persistența sa în organizarea de proteste pașnice, pe măsură ce represiunea politică s-a intensificat.

El a fost prima persoană acuzată în temeiul unui nou articol 212.1 - denumit rapid Legea lui Dadin - care în 2014 a transformat în infracțiune săvârșirea de încălcări repetate ale regulilor din ce în ce mai restrictive ale Rusiei privind protestele.

În cazul lui, asta însemna pur și simplu să stai pe străzile Moscovei cu un banner.

Condamnat la doi ani și jumătate, Dadin a fost plasat într-o închisoare și a intrat imediat în greva foamei. Apoi gardienii lui l-au torturat pentru a-l determina să se oprească.

La scurt timp după eliberarea sa în 2017, l-am întâlnit la Moscova și a descris că a fost atârnat de un perete de încheieturile mâinilor încătușate. Gardienii îl amenințaseră atunci cu violul. A recunoscut că brutalitatea aproape l-a îngenunchiat.

Dadin s-a alăturat apoi unui batalion de voluntari ruși care luptă pentru Ucraina.

Nu pot să stau și să nu fac nimic și să devin un complice al răului rusesc, al crimelor sale”, a explicat Dadin decizia sa.

Ildar Dadin a luptat de partea Ucrainei cu indicativul Gandhi

Întotdeauna se considerase un pacifist, dar motivele pentru care a s-a hotărât să lipte în război erau „gresiunea, uciderea în masă, tortura, violul și jafurile”. A ales indicativul Gandhi.

Dadin a simțit profund că poartă responsabilitatea personală pentru invazia pe scară largă de către Rusia a vecinului său. El susținea că el și colegii săi ruși nu au reușit să-l oprească pe Vladimir Putin.

Principalul lucru acum este să acționez conform conștiinței mele”, a scris Dadin într-o noapte de lângă linia frontului din Sumî.

S-a înscris inițial la Batalionul Siberian în iunie 2023, înainte de a se muta în Legiunea Libertatea Rusiei iarna trecută - ambele făcând parte oficial din Forțele Armate ucrainene.

Recruții sunt în principal cetățeni ruși care speră că a ajuta Ucraina să-l învingă pe Vladimir Putin va fi un prim pas către încetarea guvernării sale la Kremlin. Numărul lor nu este cunoscut exact și nici eficacitatea lor ca forță de luptă.

Ei au susținut câteva succese, inclusiv o incursiune transfrontalieră în Rusia la începutul acestui an, la momentul realegerii lui Putin.

Dar pentru Dadin, experiența nu a fost chiar așa cum spera el.

El a simțit că unele dintre misiunile în care a fost trimisă unitatea sa erau „fără sens” militar. A descris o bătălie în care a ajuns blocat timp de opt ore de focul rusesc într-un crater al unei bombe, cu o dronă care încerca să arunce o grenadă asupra lui, în timp ce un coleg de soldat voluntar a sângerat până la moarte.

Și, ca mulți soldați ucraineni, era epuizat, dar conștiința nu i-a permis să stea „pe margine”. Nu în timp ce ucrainenii erau uciși, după cum spunea el, „de criminali ruși”.

Am încercat să opresc Rusia - dar am făcut-o? Nu”, spunea el într-una dintre ultimele lui discuții cu un reporter BBC. „Și mii de oameni au fost uciși pentru că nu am făcut suficient”.

Cei care l-au trimis la luptă, nu sunt de acord. „Ildar a fost puternic, curajos, cu principii și onest”, a transmis Consiliul Civic. „Așa ar trebui să ne amintim de el”.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se pregătește NATO de un eventual război. Alianța a stabilit „capacitățile minime necesare” pentru a face față Rusiei (Die Welt)

Soldații ruși din Ucraina trag salve de mitralieră în cinstea zilei lui Putin. „Vă mulțumim că v-ați dedicat în întregime Patriei”

Rusia a recrutat un parlamentar irlandez ca agent de propagandă al Kremlinului. GRU a folosit o „capcană de miere”

După ce a fost eliberat de SUA într-un schimb de prizonieri, traficantul rus Viktor Bout a revenit în afacerile cu arme (WSJ)

Partenerii noștri