Un bărbat bolnav de cancer a căpătat accent irlandez, deși nu fusese în viața lui în Irlanda. Ce este sindromul „accentului străin”
Un bărbat din SUA a căpătat un „accent irlandez incontrolabil” după ce a fost diagnosticat cu cancer de prostată, deși nu vizitase Irlanda în viața lui. Bărbatul din Carolina de Nord a făcut probabil sindromul „accentului străin” (SAC), arată un studiu publicat de British Medical Journal, potrivit BBC.
Sindromul, care este foarte rar, i-a dat bărbatului, care nu are rude apropiate în Irlanda, un accent care i-a rămas până la sfârșitul vieții.
În ultimii ani au mai fost înregistrate câteva astfel de cazuri în lume.
Cazul bărbatului a fost studiat de Universitatea Duke din Carolina de Nord de Centrul de Cercetare în Urologie din Carolina de Sud.
„Din cunoștințele noastre, acesta este primul caz de SAC la un pacient cu cancer de prostată și al treilea la un pacient cu tumori maligne”, se arată în raportul citat de BBC, care nu include datele de identificare ale bpărbatului, cum ar fi nume, naționalitate.
Raportul precizează că bărbatul a trăit în Anglia când avea 20 de ani și avea prieteni și rude îndepărtate în Irlanda. Dar el nu vorbise niciodată cu accent străin, se mai arată în raport.
„Accentul (irlandez - n.r.) era de necontrolat, apărea în toate dialogurile și, treptat, a devenit persistent”, mai scriu autorii studiului, precizând că această manifestare a apărut la 20 de luni după începerea tratamentului pentru cancer.
Chiar dacă starea sa de sănătate s-a înrăutățit, accentul a rămas până când bărbatul a murit, câteva luni mai târziu.
„Nu avea nicio anomalie neurologică, istoric psihiatric sau anomalii care să apară la testul RMN”, potrivit raportului.
„În ciuda chimioterapiei, cancerul său de prostată a avansat, rezultând în mai multe metastaze la creier și probabil o paralizie paraneoplazică ascendentă, care au condus la moartea lui.”
Cercetătorii bănuiesc că schimbarea de accent a fost cauzată de o afecțiune numită tulburare neurologică paraneoplazică (TNP).
TNP apare când sistemul imunitar al pacientului cu cancer îi atacă creierul, mușchii, nervii sau măduva spinării.
Alți oameni care au suferit de sindromul „accentului străin” au descris sentimentul ciudat pe care îl aveau auzind „un străin în casă” de fiecare dată când vorbeau.
În 2006, o femeie din Marea Britanie, Linda Walker, a suferit un atac cerebral și a descoperit apoi că accentul ei Geordie (din nord-estul Angliei) a fost înlocuit de unul jamaican.
Unul dintre primele cazuri înregistrate de SAC a fost în 1941, când o tânără din Norvegia a dezvoltat un accent german după ce a fost lovită de un șrapnel în timpul unui raid aerian în Al Doilea Război mondial. Ea a început să fie ocolită de localnici, care o suspectau că este spioană nazistă.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News