Suspiciuni: Coronavirusul ar fi ajuns în Europa. La Beijing, evenimentele publice dedicate Anului Nou Chinezesc au fost anulate
Autoritățile locale de la Beijing au anulat joi toate evenimentele publice dedicate Anului Nou Chinezesc, care începe peste două zile, cu scopul de a preveni răspândirea noului tip de coronavirus care afectează țara, relatează CNN. Totodată, au fost impuse restricții de circulație într-un al treilea oraș, Ezhou, după ce Wuhan a fost închis și Huanggang a fost pus în carantină.
Actualizare 16:20. Medicii din Singapore au identificat coronavirusul la un pacient chinez în vârstă de 66 de ani care a călătorit din orașul Wuhan, conform unei declarații a purtătorului de cuvânt din Ministerul Sănătății.
Pacientul a ajuns în Singapore de la Wuhan, luni 20 ianuarie. Bărbatul s-a prezentat la spital cu febră și tuse.
Ministerul Sănătății din Singapore a cercetat și un al doilea caz al cărui test preliminar pentru coronavirus a fost pozitiv. Pacienta este o femeie de 53 de ani din Wuhan. Ministerul așteaptă însă rezultatele testelor suplimentare pentru a confirma prezența virusului.
Actualizare 16:00. O asistentă medicală din India care lucrează în Arabia Saudită a fost depistată având noul virus ce s-a răspândit din Wuhan, relatează CNN citând ministrul de externe indian.
„Aproximativ 100 de asistente, majoritatea din regiunea Kerala, care lucrează la spitalul Al-Hayat au fost testate. Cu excepția unei asistente, niciuna nu prezenta coronavirusul. Asistena infectată primește îngrijiri medicale la Spitalul Național Aseer”, a scris pe Twitter Vellamvelly Muraleedharan, ministrul de externe de la New Delhi.
Arabia Saudită nu a comentat încă informațiile, mai precizează CNN.
Actualizare 15:00. „Pentru a controla epidemia și a proteja sănătatea și viețile oamenilor am decis să anulăm toate evenimentele de amploare în Beijing, inclusiv târgurile, începând de astăzi”, a transmis Biroul pentru Cultură și Turism de la Beijing, într-un comunicat citat de CNN.
„Cetățenilor li se recomandă să ia măsuri preventive suplimentare. Vom comunica toate schimbările de politici pe măsură ce situația evoluează”, au mai transmis autoritățile.
Festivitățile dedicate Anului Nou Chinezesc încep pe 25 ianuarie și se încheie pe 8 februarie.
În Europa, statele membre ale UE nu au raportat deocamdată cazuri de infectare cu noul coronavirus apărut în China, a anunţat joi Comisia Europeană, menţionând că urmăreşte cu atenţie situaţia şi ia măsuri pentru asigurarea unui răspuns coordonat la nivelul UE. Însă, o posibilă purtătoare a virusului este căutată în Franța, dar deocamdată nu sunt informații oficiale că a fost infectată înainte să părăsească Wuhan.
„Comisia urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei şi continuă să coordoneze orice măsuri necesare de răspuns la nivel european. Comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides a discutat situaţia privind coronavirusul cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii dimineaţa aceasta şi ieri cu miniştrii sănătăţii din Franţa şi Italia. (...) Comisia a convocat ieri o a doua întâlnire cu Comitetul pentru Securitate Sanitară pentru a discuta actualizarea evaluării de risc şi potenţialele implicaţii pentru UE”, a transmis un purtător de cuvânt al executivului comunitar.
„Suntem pregătiţi să ne intensificăm eforturile şi sprijinul faţă de statele membre pentru asigurarea unui răspuns coordonat şi luarea măsurilor de control adecvate dacă va fi necesar”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
El a menționat că „niciun caz de nou coronavirus nu a fost deocamdată semnalat de către statele membre, Comisia şi statele membre aşteaptă evaluarea OMS după a doua reuniune a acesteia, care se va desfăşura astăzi”.
Majoritatea provinciilor din China au cel puțin un caz confirmat de coronavirus:
Oficial OMS: Virusul se răspândește mai ușor decât credeam inițial
Între timp, un oficial al Organizației Mondiale a declarat că virusul se răspândește mai ușor între oameni, decât se credea inițial.
„Observăm acum răspândiri la al doilea și al treilea contact”, a spus dr. David Heymann.
O răspândire la al treilea contact înseamnă că cineva care s-a infectat după contactul cu animelele bolnave la piața din Wuhan a dat virusul altei persoane, iar aceasta dă virusul unei alte persoane.
Inițial, OMS credea că virusul se transferă printr-un contact foarte apropiat, de exemplu între membrii unei familii, prin îmbrățișări, săruturi sau folosirea acelorași obiecte.
Acum însă, există dovezi că noul virus se răspândește mai ușor, de exemplu dacă o persoană infectată strănută sau tușește aflându-se în fața altei persoane.
Restricții de circulație într-un al treilea oraș din China
De asemenea, au fost impuse restricții de circulație în orașul Ezhou, aflat în sudul orașelor Wuhan și Huanggang.
Gara din acest oraș a fost închisă „pentru a duce la îndeplinire prevenția și controlul noului tip de pneumonie cauzat de coronavirus” au transmis autoritățile locale.
Piața centrală și locurile publice din Huanggang, orașul învecinat, au fost închise temporar, iar cei care intră și ies din oraș sunt controlați.
Primul oraș băgat în carantină a fost Wuhan, unde de altfel a și apărut virusul. Începând de miercuri seară nimeni nu mai intră și nu mai iese din metropola cu 11 milioane de locuitori.
În localitatea vecină trăiesc 7 milioane de locuitori. Autoritățile din Huanggang au anunțat că și ele vor închide transportul public, în încercarea de a opri răspândirea virusului care se transmite de la om la om.
Potrivit noilor informații apărute în legătură cu acest caz, sursa noului coronavirus ar fi carnea de şarpe vândută fără respectarea normelor de igienă, într-o piață de Wuhan. Între timp, locuitorii din acest oraș spun că se simt „de parcă ar fi sfrâșitul lumii” și se tem că vor rămâne fără provizii de hrană, relatează BBC.
Și în afara Chinei sunt raportate noi îmbolnăviri. În Hong Kong a fost raportat un al doilea caz, iar în Statele Unite 16 oameni sunt monitorizați după ce au intrat în contact cu un bărbat de 30 de ani, primul caz de îmbolnăvire confirmat din SUA.
Magazinele din Wuhan au fost golite
Scene teribile în fața unei școli din China. 11 oameni, printre care 5 copii, au murit striviți de un autobuz scăpat de sub control
Caz șocant în China
Un zoo din China a vopsit doi cățeluși în alb și negru
Tragedie în China
O tornadă a făcut ravagii în China
Ploile torențiale au făcut ravagii în cea mai bogată provincie din China
Momentul în care podeaua unui magazin din China se surpă
„Propaganda rusă are destul succes în Europa de Sud-Est, în special în Balcani”. Și China este interesată de regiune
Incendiu devastator în China
Orașul Wuhan din centrul țării, unde a apărut virusul, a fost închis. Cei peste peste 11 milioane de locuitori nu mai au voie să iasă, iar nimeni din exterior nu intră. Transportul public de călători a fost complet oprit.
Riscul era foarte mare, deoarece este perioada când sute de milioane de chinezi călătoresc către orașele sau satele natale ca să celebreze Anul Nou Lunar cu rudele, așa cum cere tradiția.
Trenurile, avioanele, autobuzele și alte mijloace de transport sunt foarte aglomerate iar un singur strănut ar fi putut contamina sute de oameni.
Un locuitor din Wuhan a publicat pe rețelele sociale o fotografie cu rafturile goale ale unui supermarket. El a mai spus că aproape toate alimentele au fost vândute.
David Culver, corespondent CNN: „Situația e atât de sensibilă încât, imediat după ce am ajuns și am început să filmăm, forțele de ordine ne-au cerut să ne oprim. Un soi de neliniște plutește în aer la Wuhan.”
Zhou Xianwang, primarul din Wuhan: „Ne concentrăm pe prevenție și control așa cum ne-a rugat secretarul-general Xi.”
Oficialii de la Beijing încearcă să blocheze virusul să se răspândească și mai mult, după ce ieri a ajuns în Hong Kong, la aproape 1.000 de kilometri depărtare.
Locuitor: Cred că cei mai mulți locuitori din Hong Kong sunt foarte speriați de această boală. Cei mai mulți dintre noi suntem speriați, purtăm acum măști ca să nu ne îmbolnăvim.
Locuitor: Cred că guvernul ar trebui să ofere mai multe măști. Acum în Hong Kong, măștile sunt cam scumpe și greu de găsit.
Organizația Mondială a Sănătății a apreciat măsurile luate de China pentru a preveni răspândirea bolii.
Tedros Ghebreysus, șeful OMS: „Suntem în legătură cu autoritățile chineze 24/7 și avem contact direct chiar cu ministrul. Le-am spus că dacă iau măsuri ferme, nu numai că vor controla răspândirea bolii în țara lor, dar vor minimiza șansele ca boala să se răspândească internațional.”
În Statele Unite, singura țară din afara Asiei unde a fost confirmat un caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus, autoritățile au descoperit că bărbatul infectat a intrat în contact cu mai mulți oameni înainte să ajungă la doctor.
Acest nou coronavirus a fost identificat în China la finalul anului 2019. Răspândirea a început dintr-o piață de pește din orașul Wuhan.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News