Live

UE vrea să apeleze la Elon Musk pentru a-și lansa sateliții pe orbită (POLITICO)

Data publicării:
Elon Musk. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană vrea să negocieze un acord cu diverse companii spațiale private americane, printre care se numără SpaceX, deținută de Elon Musk, pentru a-și menține funcțional programul spațial, aflat în prezent în impas din cauza întârzierilor continue ale sistemului european Ariane, arată o analiză Politico.

Astfel, Comisia Europeană intenționează să ceară undă verde pentru a negocia „un acord de securitate ad-hoc” cu SUA pentru ca firmele americane să „lanseze în mod excepțional sateliții Galileo”, se arată într-un plan de solicitare către țările Uniunii Europene, consultat de Politico.

În vizorul Comisiei sunt lansatorul greu Falcon 9 al SpaceX și sistemul Vulcan al United Launch Alliance, pentru că doar aceștia sunt în măsură să trimită pe orbită noii sateliți de geonavigație Galileo ai UE, care cântăresc aproximativ 700 de kilograme fiecare. „Analizele sunt în curs pentru a stabili dacă lansarea cu un furnizor alternativ de servicii de lansare ar fi fezabilă sau nu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Sonya Gospodinova, adăugând că încă nu a fost luată o decizie. Se fac evaluări privind compatibilitatea tehnică, securitatea site-ului de lansare și costuri”, a spus ea.

Totuși, aceste dezvăluiri pun la îndoială ideea de autonomie strategică a Uniunii Europene. Galileo este un motiv de mândrie pentru UE, care încearcă să devină mai puțin dependentă de alte regiuni în ceea ce privește infrastructura, serviciile și tehnologia critice, o inițiativă susținută cu tărie de Paris.

UE este însă nevoită să caute asistență pentru a lansa versiunile noi ale sateliților săi de navigație, pentru că racheta Ariane 5, dezvoltată de ArianeGroup, cu sediul în Franța, va fi retrasă în următoarele luni, iar implementarea înlocuitorului său, Ariane 6, a fost amânată. 

O alternativă la seria Ariane ar fi fost lansarea sateliților Galileo cu rachete Soyuz de fabricație rusească, însă după ce Rusia a invadat Ucraina, două astfel de lansări au fost anulate. În această situație, UE a fost nevoită să caute alte soluții.

Sateliții Galileo transmit către Pământ date de navigație de mare acuratețe și oferă, de asemenea, un serviciu criptat strict secret pentru a fi utilizat de agențiile guvernamentale. „Având în vedere informațiile sensibile din punct de vedere al securității incluse în sateliții Galileo, este necesar un acord de securitate ad-hoc cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic cu (SUA), pentru a proteja integritatea sateliților și a constelației Galileo”, se arată în planul de propunere a Comisiei, potrivit sursei citate. 

Următorul pas ar fi ca țările UE să aprobe negocierile pentru un acord, care ar urma să se înscrie în cadrul acordurilor permanente privind schimbul de informații clasificate.

Capacitatea de a lansa sateliți și oameni în spațiu, independent de alte puteri, a fost o parte esențială a eforturilor franceze de a dezvolta conceptul de autonomie strategică pentru Europa. Agenția Spațială Europeană cu sediul la Paris, care nu este o instituție a UE, dar care ajută la gestionarea Galileo, a analizat deja opțiuni alternative de lansare a sateliților.

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la securitatea Uniunii Europene

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Ucraina scapă de o datorie de 4,7 miliarde de dolari față de SUA. „Am făcut pasul stipulat în lege către anularea acelor împrumuturi"

Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la creșterea pericolului nuclear

Partenerii noștri