Turism lipsit de respect. Cernobîl, invadat de turiști mai dornici să își facă un selfie, decât să înțeleagă catastrofa nucleară
Val de turiști la Cernobîl, după succesul serialului cu același nume. Numărul celor care vizitează locul exploziei din 1986 a crescut cu aproape 40%, dar cei care se duc acolo sunt mai degrabă dornici să își facă un selfie, decât să înțeleagă catastrofa nucleară. La fel se întâmplă și la Auschwitz sau la granița Mexicului cu Statele Unite, unde reculegerea ar fi mai potrivită decât entuziasmul și disperarea pentru o poză reușită.
Ce au făcut rușii după ce au furat o mașină de pompieri la Cernobîl
Rușii au săpat tranșee în Pădurea Roșie
Temeri că s-ar fi „trezit” reactorul de la Cernobîl
Elena Lasconi, apel la Klaus Iohannis: „Să descretizeze acele informații importante. E vorba de influența Rusiei”
Stolojan: E ultima şansă pe care o au aceste partide pro-europene de a forma o majoritate. Următorul guvern are un corset financiar
Antonescu, acuzații la adresa lui Ponta: Când faci milioane din consultanță cu firme turcești sau sârbești, te interesează mai puțin UE
Călin Georgescu spune că „va evalua” scutul de la Deveselu, dacă va ajunge președintele României
Bebeluși transferați de urgență, după ce tavanul s-a prăbușit la Maternitatea Odobescu din Timișoara
Alegeri parlamentare 2024: Vocea românilor întorși acasă în ziua de care depinde soarta țării
-Când am mers pe reactor și ghidul ne-a explicat pe ce stăm de fapt, m-am simțit un pic ciudat.
-Sunt extrem de speriată, mă opun centralelor nucleare și sunt pentru energie verde, dar ce să fac?
Vizitatorii care vor să experimenteze serialul, dar cu riscuri minime, au varianta platourilor de filmare. Centrala atomică Ignalina din Lituania vecină, similară cu aceea de la Cernobîl. Turiștii pot merge chiar pe deasupra reactorului nuclear care, deși oprit de 10 ani, este încă foarte radioactiv.
-Este un interes mai mare și primim mai multe întrebări, de când am devenit vizibili în toată lumea după serialul TV Cernobîl.
În țara vecină, Polonia, vechile lagăre de exterminare naziste sunt de mult timp destinații pentru vizitatori. Călătoriile acolo au mai ales rol educativ, astfel încât noile generații să nu uite și să nu repete ororile trecutului. Mulți dintre vizitatori sunt mai interesați de poze.
-Așa comunică tânăra generație și dacă ei nu au educația necesară să înțeleagă Holocaustul, s-ar putea să nu-și dea seama că e ceva greșit.
-La Auschwitz trebuie să fii respectuos. Este cimitirul a milioane de oameni.
De partea cealaltă a Atlanticului, granița dintre Statele Unite și Mexic este o barieră dintre două Lumi, pe care mii de oameni încearcă să o treacă ilegal în speranța unei vieți mai bune, pe tărâm american. Pentru unii însă, o vizită acolo este ocazia unor senzații tari. Un mic oraș mexican, aflat departe de frontieră, dar depopulat de imigrație, a recreat frica și adrenalina unei traversări ilegale a graniței sub forma unui parc de aventuri. Turiști și localnici deopotrivă pot să forțeze frontiera, fără să încalce legea.
Este un fel de cursă cu obstacole pe timp de noapte, cu traficanți mascați, sârmă ghimpată și polițiști vigilenți.
Pentru unii este vorba doar de distracție. În timp ce alții vor să retrăiască prin ce au trecut rudele lor care au trecul ilegal frontiera. Această excursie neobișnuită are și rol educativ - să le arate imigranților pericolele, astfel încât să nu încerce să sară gardul.
Editor web: Alina Popescu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News