Trump, Bolsonaro, Sisi și Erdogan deschid Adunarea Generală a ONU. „Ziua dictatorilor”, titrează presa internațională
Marți, liderii din întreaga lume vor lua cuvântul în cadrul sesiunii plenare a Adunării Generale a ONU. Conform programului oficial, sesiunea de discursuri naționale va începe în jurul orei 16 (ora României) și este deschisă de președintele Braziliei, Jair Bolsonaro. Discursul lui Bolsonaro este urmat de cel al președintelui american, Donald Trump.
Autocrații vor avea primele discursuri
Această ordine a discursurilor este o cutumă în cadrul Adunării Generale a ONU, respectată încă din anul 1955. După președintele Braziliei și al SUA, vor susține discursul național președintele Egiptului, Abdel Fattah Al Sisi și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Deși este o cutumă respectată de zeci de ani, ordinea în care vorbesc primii patru lideri i-a făcut pe cei de la Politico să titreze „Ziua Dictatorilor la ONU, de la Bolsonaro la Sisi sau Erdogan, discursurile sunt deschise de lideri autocrați.”
Tema acestei sesiuni este "Stimularea eforturilor multilaterale pentru eradicarea sărăciei, educaţia calitativă, acţiune climatică şi incluziune". Dincolo de discuțiile despre schimbările climatice, este de așteptat ca în marja summitului să fie tratate și tensiunile din Orientul Mijlociu, după atacurile recente asupra câmpurile petroliere din Arabia Saudită, despre care americanii susțin că au fost orchestrate de iranieni.
Care este agenda lui Trump la Adunarea Generală a ONU
Sesiunea plenară a fost precedată luni de un Summit dedicat schimbărilor climatice. Deși inițial Jair Bolsonaro și Donald Trump au anunțat că nu vor participa, președintele american s-a răzgândit și a participat pentru 14 minute la Summitul pentru acțiune climatică. Donald Trump nu a luat cuvântul, însă s-a așezat câteva minute în sală pentru a asculta discursul premierului Indiei, Narendra Modi.
La plecare, Trump a vorbit cu jurnaliștii cărora le-a transmis că este un mare susținător al „aerului curat și al apei curate”, însă consideră că „fiecare țară este responsabilă să ia măsuri pentru ea însăși”.
Un punct important pe agenda discursurilor la ONU este conflictul dintre SUA și Iran. Donald Trump a anunțat că în discursul pe care îl va susține marți va vorbi despre sancțiunile impuse Iranului dar și despre alte aspecte economice, probabil, cu precădere despre relația tensionată cu China. La ultimele două sesiuni plenare la care a participat în anii precedenți, discursul lui Donald Trump s-a concentrat pe suveranitate și măsurile necesare pentru întărirea suveranității, dar și pe conflictele pe care SUA le are cu țări precum Venezuela sau Iran.
Extremistul Bolsonaro deschide sesiunea discursurilor
Primul discurs la ONU va fi susținut de președintele de extremă dreapta din Brazilia, Jair Messias Bolsonaro. Acesta este un aspru contestatar al schimbărilor climatice, fiind totodată și unul dintre cei mai contestați lideri modiali.
De la preluarea funcției de președinte, în ianuarie, Bolsonaro a luptat împotriva aplicării reglementărilor de mediu în Brazilia și a anunțat intenția de a dezvolta regiunea Amazon, unde deforestarea celei mai mari păduri tropicale din lume de către exploatatorii de lemne, fermieri și speculatori a crescut în acest an.
În urmă cu doar câteva zile înaintea Adunării Generale a ONU, ministrul de externe a lui Bolsonaro a denunţat ceea ce a calificat drept o ideologie a schimbărilor climatice.
"Cum poate cineva, pe timp de pace, să viseze la încălcarea suveranităţii unei ţări precum Brazilia, pe propriul său teritoriu, afirmând că 'Amazonia arde, din nou'. Din cauza acestei ideologii, din cauza îndemnului iniţial al crizei 'Să salvăm planeta", a declarat ministrul de externe al Braziliei, Ernesto Araujo, conform Agerpres.
Guvernul brazilian a fost aspru criticat în ultimele săptămâni de comunitatea internaţională ca urmare a creşterii defrişărilor şi a incendiilor din Amazonia.
Care este poziția României la ONU
Discursul național al României va fi susținut de președintele Klaus Iohannis, miercuri. Conform anunțului Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis „va reitera angajamentul țării noastre față de guvernanța multilaterală în gestionarea principalelor provocări globale, precum și evidențierea rezultatelor înregistrate de România în favoarea multilateralismului pe durata exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.”
După Summit-ul ONU privind Acţiunea Climatică, Ministerul de Externe a anunțat intenția României de a se alătura unor iniţiative concrete de luptă împotriva efectelor schimbărilor climatice, răspunzând unui apel în acest sens lansat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, către statele membre.
Marii absenți de la New York
Deși a recunoscut efectul schimbările climatice și este parte a discuțiilor de la ONU pe acest subiect, Rusia nu va fi reprezentată la cel mai înalt nivel de președintele său, Vladimir Putin, care, la fel ca în anii precedenți, va lipsi. De asmenea, cel mai probabil vor lipsi și președintele Chinei, Xi Jinping, precum și cel al Venezuelei, Nicolas Maduro.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News