Live

Trei egipteni, arestaţi din cauza unui cântec filmat într-o moschee. Ei ar fi acuzaţi de „terorism” şi „difuzare de informaţii false”

Data publicării:
Trei egipteni, arestaţi din cauza unui cântec filmat într-o moschee. Foto: Profimedia

Parchetul din Egipt a anunţat că a plasat în detenţie trei bărbaţi după difuzarea unei înregistrări video care îl arată pe unul dintre ei cântând şi dansând într-o moschee din Al Marj, un cartier popular din nord-estul oraşului Cairo, informează AFP.

Distribuit intens pe reţelele de socializare, videoclipul îl arată pe un bărbat care dansează, sare în sus şi cântă la un microfon într-o moschee pe muzica cântăreţului Ahmed Moza, un reprezentant de marcă al stilului „mahraganate”.

„Mahraganate” („festivaluri” în limba arabă - n.r.), cunoscut şi sub numele de „electro-chaabi”, a devenit cel mai ascultat stil muzical din Egipt.

Proveniţi din cartierele populare ale oraşului Cairo, adepţii acestui stil folosesc software-uri gratuite sau ieftine pentru a remixa muzică tradiţională, combinând-o cu sunete electronice şi inspirându-se din ritmurile folosite de cântăreţii de muzică rap.

Criticaţi de autorităţile egiptene, aceşti muzicieni sunt cu regularitate interzişi pe scenă din cauza cântecelor lor considerate prea vulgare.

Identificându-i pe acuzaţi prin formularea „protagonistul, autorul şi persoana care a difuzat videoclipul pe reţelele de socializare”, comunicatul publicat marţi seară de Parchetul egiptean nu precizează capetele de acuzare formulate împotriva celor trei bărbaţi, care au fost „plasaţi în arest provizoriu pe durata anchetei”.

Mona Saif, sora celui mai cunoscut deţinut politic din Egipt, Alaa Abdel Fattah, a declarat pe Facebook că cei trei bărbaţi au fost „chestionaţi de agenţii Siguranţei Statului”.

Interogările au vizat acuzaţii de „terorism” şi „difuzare de informaţii false”, a adăugat aceeaşi activistă, care publică în fiecare zi pe internet informaţii despre fratele ei şi despre alte persoane care au statutul de deţinut politic, într-o ţară criticată cu regularitate pentru încălcarea drepturilor omului şi în care peste 6.000 de persoane se află în închisori din cauza opiniilor lor, potrivit mai multor ONG-uri.

De la sosirea lui la putere în 2013, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a fost acuzat de apărătorii drepturilor omului că a îngrădit progresiv libertatea de exprimare a populaţiei ţării, mai ales recurgând la procese pentru „terorism” şi „răspândire de informaţii false”.

Reprezentanţii industriei muzicale şi cei ai cinematografiei independente se plâng la rândul lor cu regularitate şi afirmă că sunt supuşi unor presiuni şi că nu mai găsesc finanţatori într-o ţară în care statul sau diferitele ramuri ale aparatului de siguranţă deţin tot mai multe companii de producţie, potrivit AFP, citată de Agerpres.

La începutul lunii mai, trei actori de comedie au fost eliberaţi după mai bine de o lună de detenţie în urma unor acuzaţii de „răspândire de informaţii false” şi „terorism”, după ce au publicat pe TikTok un cântec care denunţa inflaţia şi care a fost distribuit masiv pe internet.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Egipt și Qatar vor să încheie un acord de armistițiu în Gaza înainte de învestirea lui Donald Trump la Casa Albă

Un turist italian a fost ucis de un rechin în Marea Roșie. Un alt bărbat a fost rănit

17 turiști sunt dați dispăruți după ce ambarcațiunea în care se aflau s-a scufundat în Marea Roșie

Ruinele care au supraviețuit atacurilor aeriene israeliene. De la începutul războiului, 341 de moschei au fost distruse în Palestina

Partenerii noștri