Live

„Totul e calculat.” Tacticile folosite de o bandă de hoți din România specializată în furt de șampanie în Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
„Banda hoților de șampanie”, cum a fost poreclit grupul de infractori, are origini românești. Foto: Profimedia Images

O bandă de hoți din România, care operează în Marea Britanie și s-a specializat în furtul de șampanie, a furat din supermarketuri produse în valoare de cel puțin 73.000 de lire sterline, potrivit dezvăluirilor făcute pentru BBC de experții care încearcă să ajute companiile să prevină furturile.

Hoții operează de obicei în grupuri de câte trei. Poartă căști conectate prin bluetooth ca să comunice și să se avertizeze între ei dacă un paznic este cu ochii pe ei.

În încercarea de a nu ieși în evidență, hoții împing un cărucior sau cară un coș de cumpărături în timp ce se plimbă printre raioane și iau de pe rafturi sticle de șampanie scumpă.

Apoi, unul dintre membrii grupului declanșează alarma de securitate ca să le distragă atenția angajaților magazinului, în timp ce alt hoț iese pur și simplu din supermarket cu produsele furate.

„Este ca o operațiune în stil mafiot. Este condusă ca o afacere”, a spus Sarah Bird de la National Business Crime Solution (NBCS), o organizație care lucrează cu 100 de companii din retail pentru a dejuca planurile hoților.

„Banda hoților de șampanie”, așa cum a fost poreclit grupul cu origini românești, a profitat de lipsa de șampanie din Europa continentală de acum 18 luni, provocată de o creștere bruscă a cererii în perioada post-Covid și de unele recolte mai slabe, potrivit lui Bird.

Situația a reprezentat o ocazie bună pentru cei care operează pe piața neagră.

Banda de hoți de șampanie a comis cel puțin 60 de furturi în Marea Britanie

Grupul are o ierarhie clară cu oameni care conduc și dau instrucțiuni mai multor „angajați” care sunt plătiți pentru infracțiunile pe care le comit.

„Merg într-un loc specific, au o listă de cumpărături cu lucrurile pe care trebuie să le fure. Ei fură produsele și primesc o rată zilnică”, a explicat Bird, șefa serviciilor locale din cadrul NBCS.

Operațiunea sofisticată desfășurată de banda hoților de șampanie este imitată și de alte grupări de infractori din Marea Britanie.

NBCS a spus că monitorizează activitățile a 63 de grupuri infracționale organizate din Regatul Unit care au furat cel puțin 2,4 milioane de lire sterline în cinci ani. Dintre acestea, 26 de grupuri se trag din Marea Britanie și Irlanda, iar restul sunt predominant din țări est-europene.

Banda de hoți de șampanie își are originile în România și este responsabilă pentru 60 de furturi în diferite locuri din Marea Britanie – de la Gateshead, până la Bournemouth.

Hoții au intrat în vizorul NBCS la începutul anului 2023, dar între timp au trecut și la alte tipuri de alcool și cărnuri pentru care există o cerere mare în alte piețe europene.

Grupul își schimbă tacticile când apar tehnologii noi

Grupul își schimbă tacticile atunci când apar noi tehnologii care le-ar putea afecta operațiunea.

„Inițial foloseau cărucioare de cumpărături ca să ia produsele din magazine, însă retailerii au investit în tehnologia roților de cărucioare așa încât să le oprească în anumite puncte din magazin”, a explicat Bird.

„Așa că acum au început să folosească coșuri de cumpărături și pungi pentru a lua produsele.”

Cu toate că de obicei operează în grupuri de câte trei, în timpul unui jaf în Harrogate, North Yorkshire, au fost implicați cel puțin șapte hoți.

„Credem că au folosit oportunitatea ivită în magazinul Harrogate ca pe o zi de antrenament pentru noii recruți – ca să le arate cum se face și apoi să îi pună practic la treabă”, a spus Bird.

„Dacă sunt prinși, sunt dispensabili. În general vorbind, dacă sunt arestați și acuzați, vor fi eliberați pe cauțiune și, de multe ori, se vor muta înapoi în țara lor – în acest caz, în România.”

Produsele furate ajung de multe ori în România

Doar doi membri ai grupării au fost urmăriți penal până acum, potrivit NBCS. Și nu doar hoții ajung într-un final înapoi în România, ci și produsele furate.

Conform informațiilor obținute cu ajutorul camerelor de recunoaștere automată a plăcuțelor de înmatriculare, hoții se întorc în Europa continentală cu produsele furate pe care le transportă cu mașina.

„Asta funcționează ca un lanț de aprovizionare eficient. Produsele sunt mutate din Marea Britanie pe continent pentru a fi vândute în țări precum România”, a explicat Bird.

Hoții folosesc tactici din ce în ce mai ingenioase. În luna martie, o bandă de hoți a furat un parfum dintr-un magazin din Beverley, East Yorkshire, și, după doar 90 de minute, a furat din nou dintr-un magazin aparținând aceluiași lanț aflat la 50 de kilometri distanță, în York.

„Și-au făcut lecțiile despre piața unde merg, s-au uitat la magazinele care au produsele de care au nevoie. Totul este calculat”, a explicat și Sarah Walker, managerul magazinului din Beverley.

Angajații privesc cum un grup de patru, cinci sau șase hoți de ambele sexe intră în magazin știind clar ce vor să fure.

„Aceste găști sunt intimidante, pot fi tineri și este dificil să îmi pun angajații în această poziție de vulnerabilitate”, a mai spus Walker.

Walker a spus că raportează furturile la poliție, dar autoritățile nu fac nimic și nimeni nu este arestat.

În cazul furturilor din Beverley și York, poliția a spus că suspecții nu au putut fi identificați din imaginile surprinse de camerele de supraveghere și, astfel, nu au putut aresta pe nimeni.

Bandele de hoți își adaptează tacticile foarte bine, potrivit lui Steph Coombes, de la Consiliul Național al Șefilor de Poliție, care, prin Proiectul Pegasus, a ajutat la prinderea a 60 de suspecți în doar patru luni, provocând pierderi de 3,4 miliarde de lire sterline pentru grupurile de crimă organizate afectate.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Cea mai frumoasă actriță de la Hollywood”, de nerecunoscut: transformare radicală! ”Nu poate fi ea” / ”Incredibil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O femeie este cercetată după ce ar fi intrat în curtea Poliţiei și ar fi tăiat pneurile de la 10 autospeciale

Spionii ruși, suspectați că au instalat un dispozitiv exploziv într-un colet trimis cu avionul în Marea Britanie

VIDEO. Tragedie în Marea Britanie: Un copil de șapte ani a murit în urma unei explozii

„Planul victoriei” prezentat de Zelenski va fi îmbunătățit. Britanicii lucrează la punerea lui în aplicare

Partenerii noștri