Live

Top 5. Cei mai faimoși lunetiști din istorie

Data publicării:
Foto: Profimedia

Munca unui lunetist a fost întotdeauna apreciată la un nivel special în desfășurarea ostilităților în teatrele de operațiuni. Antrenamentul special de tragere și utilizarea impecabilă a armelor au făcut din unitățile de lunetiști unități de elită. În jurul unor specialiși ai acestei arme – arma cu lunetă – s-au spus povești, iar unii au ajuns personaje aproape mitologice.

Fiecare lunetist trebuie să aibă un set de calități unice care să îi permită să îndeplinească perfect misiunile de foc: precizie, camuflaj, fler, lovirea unei ținte de la prima lovitură. Istoria a păstrat multe dintre realizările lunetiștilor. Mulți dintre ei au fost amintiți pentru tacticile lor speciale, unii cu obiective speciale sau unice.

Vă vom povesti despre cinci lunetiști care au fost recunoscuți ca maeștri ai meseriei lor.

 

5. Carlos Hathcock, poreclit: Pană albă, SUA

Carlos a fost o legendă în armata Statelor Unite, în timpul războiului din Vietnam (1964-1975).

El s-a alăturat pușcașilor marini în 1959. Și, în ciuda îndoielilor cu privire la abilitățile sale din partea colegilor săi soldați, a reușit să dovedească cât de bun este.

În 1966 a fost trimis în Vietnam. Acolo, el a eliminat oficial 93 de ținte (totuși, conform datelor neconfirmate, se pare că el a ucis 300 de soldați și ofițeri inamici).

Ca urmare, a fost anunțată o recompensă de câteva mii de dolari pentru capul său.
Cu tot profesionalismul său, Carlos era și un personaj. El obișnuia să nu respecte regulile de disimulare și purta întotdeauna o pană în pălărie, care ieșea în evidență și îl putea trăda.

Celebrul său duel cu un lunetist vietnamez a intrat în istorie. Se spune că a fost primul care a apăsat pe trăgaci și și-a nimerit adversarul de la o distanță de aproximativ 300 de metri.

Una dintre realizările sale – a eliminat o țintă la o distanță de 2250 m.

Hathcock a servit în Marină până în 1979.

După serviciul militar, el a suferit de scleroză multiplă și a murit la vârsta de 56 de ani.

4. Simo Hayha, poreclit: Moartea albă, Finlanda

Un arcaș finlandez (inițial), care a devenit un simbol pentru întreaga țară.

În timpul conflictului militar dintre URSS și Finlanda (Războiul de iarnă) din 1939 până în 1940, conform datelor oficiale, a ucis 219 soldați sovietici. Totuși, conform diverselor surse, numărul soldaților Armatei Roșii uciși de el a ajuns la 542. Istoria tinde să acrediteze cea de-a doua cifră, care ar face din el cel mai "mortal" lunetist din istorie.

Particularitatea filosofiei sale ca lunetist a fost neutilizarea vederii optice (lunetei). El credea că, atunci când lumina soarelui îl lovea, inamicul ar fi capabil să vadă o reflexie, localizându-l. În plus, în frig sever, geamul îngheța și se dovedea deseori o povară.

Statura sa mică (152 cm) îi dădea și un avantaj în camuflaj. De asemenea, el mai avea un obicei ciudat - ținea zăpada în gură pentru a nu-și pierde respirația.

În martie 1940, în urma unui duel, a fost rănit, și s-a ales cu maxilarul rupt. Cu toate acestea, el a fost recuperat prin grefarea unui os din coapsă.

A murit la vârsta de 96 de ani.

Foto: Profimedia

3. Ludmila Pavlicenko, poreclită: Lady Death, Ucraina

O femeie lunetist care a devenit o legendă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ea a eliminat 309 adversari. Jurnaliștii americani i-au dat porecla "Lady Death".

Ca studentă, Ludmilei îi plăcea să tragă, ceea ce i-a permis ulterior să urmeze cursuri de tragere cu arma cu lunetă.

Fiind în Odessa în 1941, ea a devenit una dintre participanții la operațiunile militare și în 17 luni a distrus 179 de soldați inamici.

Un an mai târziu, ea a fost grav rănită și nu s-a mai întors pe câmpul de luptă.

A fost trimisă în America și Canada cu o delegație a tinerilor sovietici, unde i-a impresionat pe toți cu firea ei directă.

Ludmila a murit la vârsta de 58 de ani, pe 27 octombrie 1974, în urma unui accident vascular cerebral.

Foto: Profimedia

2. Vasili Zaițev, poreclit: Vasia, Rusia

Un alt lunetist sovietic care insufla teamă inamicilor. În 1942, în timpul bătăliei de la Stalingrad, numărul adversarilor pe care i-a eliminat a fost de 225, dintre care 11 lunetiști.

Chiar și în timpul primelor bătălii, și-a demonstrat calitățile de trăgător impecabil, trăgând cu o pușcă obișnuită la o distanță de 800 de metri și a eliminat trei adversari.

A devenit faimos pentru duelul său de lunetiști cu trăgătorul german de primă clasă, maiorul Koenig. Vasili Zaițev a reușit să își stabilească locația prin reflexia vizorului optic, ceea ce a făcut posibilă câștigarea acestei bătălii.
Acest episod a inspirat și filmul american „Enemy at the Gates”, cu Jude Law și Joseph Fiennes.


1. Chris Kyle, poreclit: Diavolul din Ramadi, SUA

Un soldat american [Navy Seal], care a devenit cel mai faimos trăgător modern din Statele Unite. La vârsta de 8 ani, tatăl său i-a făcut cadou o pușcă, care a servit drept imbold pentru continuarea carierei sale.

În timp ce servea în Marina SUA, a fost trimis de mai multe ori în Irak pentru a lua parte la operațiuni militare. Acolo a apărut în Ramadi, a fost numit "Diavolul din Ramadi", iar recompensa pentru moartea sa a fost stabilită la 180.000 de dolari.

La o distanță de aproximativ 2.000 de metri, Kyle a eliminat un luptător înarmat care împiedica înaintarea tancurilor americane.

În 2009, el a demisionat și s-a pensonat.

Ironie, în 2013, a fost ucis de un veteran de război irakian care suferea de stres posttraumatic, pe care vroia să îl ajute.

Și acest episod din viața reală a inspirat un film – „American Sniper” (2014), cu Bradley Cooper în rolul principal.

Foto: Profimedia

Editor : Sebastian Eduard

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Care sunt cele mai puțin dorite cadouri de sărbători. Și ce e de făcut dacă, totuși, primești unul

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Un lunetist ucrainean a doborât un soldat rus de la 2.069 de metri distanță. „Va rămâne în istoria luptei noastre pentru libertate”

Un șef de tren a obligat un ofițer rus să-și plătească bagajul suplimentar. Acum va fi trimis pe front, drept pedeapsă

Partenerii noștri