Live

Țara unde vârsta pentru căsătorie poate fi redusă pentru fete la nouă ani. Legea este tot mai aproape de a fi votată în Parlament

Data publicării:
Modificarea legislativă propusă privează, de asemenea, femeile de dreptul la divorț. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

O nouă lege propusă de partidele ultraconservatoare șiite musulmane din Irak urmărește să priveze femeile și fetele de drepturile lor. Țara este gata să reducă vârsta legală de consimțământ de la 18 la nouă la nouă ani, permițând bărbaților să se căsătorească cu minore, informează The Telegraph.

Modificarea legislativă propusă privează, de asemenea, femeile de dreptul la divorț, de dreptul de avea custodia copiilor și de dreptul la moștenire. Parlamentul irakian, care este dominat de o coaliție de partide conservatoare șiite musulmane, se pregătește să voteze printr-un amendament care ar anula „legea statutului personal” a țării.

Legislația, cunoscută și sub numele de Legea 188, a fost considerată una dintre cele mai progresiste din Orientul Mijlociu când a fost introdusă în 1959 și oferă un set general de reguli care guvernează afacerile familiilor irakiene, indiferent de secta lor religioasă.

Coaliția de guvernare spune că mișcarea se aliniază cu o interpretare strictă a legii islamice și are scopul de a proteja fetele tinere de „relații imorale”. A doua lectură a modificării la Legea 188 a fost votată pe 16 septembrie.

Nu este prima dată când partidele șiite din Irak încearcă să modifice legea statutului personal – încercările de a o schimba au eșuat în 2014 și 2017, în mare parte din cauza reacțiilor femeilor irakiene. Dar coaliția are acum o mare majoritate parlamentară și este pe punctul de a trece amendamentul, a spus dr. Renad Mansour, cercetător senior la Chatham House.

„Este mai aproape decât a fost vreodată”, a spus el pentru The Telegraph. „Are mai mult impuls decât a avut vreodată, în primul rând din cauza partidelor șiite”.

Dr. Renad a adăugat că amendamentul propus face parte dintr-o mișcare politică mai largă a grupurilor islamiste șiite de a-și „consolida puterea” și de a-și recâștiga legitimitatea.

„A sublinia partea religioasă este o modalitate prin care ei pot încerca să recâștige o parte din legitimitatea ideologică care a scăzut în ultimii ani”, a mai spus acesta.

Deocamdată nu este clar când va fi votat amendamentul în fața parlamentului, dar ar putea veni în orice moment, a spus el. Experții și activiștii spun că amendamentul ar șterge efectiv cele mai importante drepturi ale femeilor din țară.

„Amendamentul nu ar submina doar aceste drepturi”, a spus Sarah Sanbar, cercetător în Irak la Human Rights Watch. „Le-ar șterge”.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adevărul întunecat din spatele proiectului "NEOM". Ce a încercat să ascundă mega-orașul de un trilion de euro

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Adolescent de 14 ani, descoperit în trafic după ce a condus 70 de kilometri cu fratele său în vârstă de 10 ani pe scaunul din dreapta

Columbia interzice căsătoriile copiilor după 17 ani de campanie. Legea „Sunt fete, nu soții” a fost adoptată

Vânătoarea de cadouri în prag de sărbători. Cum să eviți jucăriile care pot pune în pericol siguranța copilului tău

Accident grav în Iași cu 16 persoane implicate, dintre care 14 copii: două persoane au fost rănite. Poliția a deschis dosar penal

Partenerii noștri