Live

Țara în care oamenii cred că doar cei bogați se infectează cu noul coronavirus

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages
 Mulți nigerieni cred că noul coronavirus vizează în principal elita țării, mai ales politicienii, în ciuda avertismentelor că boala respiratorie care poate pune viața în pericol îi afecteză și pe cei săraci, relatează BBC.

Centrul de control al bolilor din Nigeria a înregistrat peste 600 de cazuri de la sfârșitul lunii februarie - cele mai multe în rândul persoanelor care au fost în străinătate și al celor cu care au interacționat după întoarcerea lor în țară.

Până în prezent, pe lista nigerienilor care au fost infectați sau au murit din cauza COVID-19 se află șeful de cabinet al președintelui Muhammadu Buhari, politicieni, șefi de agenții guvernamentale, foști ambasadori și asistenți sau rude ale acestora.

Este vorba despre genul de oameni care, în mod normal, se îndreaptă spre Marea Britanie, Germania sau SUA la cea mai mică durere de cap, deoarece spitalele de stat din Nigeria sunt subfinanțate și nu au echipament adecvat.

Președintele Buhari a promis că va pune capăt „turismului medical” atunci când a preluat puterea, în 2015, dar el însuși a petrecut mai mult de patru luni la Londra în 2017, pentru a se trata de o boală rămasă nedezvăluită și, ulterior, a revenit în capitala Regatului Unit pentru îngrijiri medicale.

Acum însă, când granițele sunt închise și fiecare țară se confruntă cu propriul coșmar COVID-19, cei puternici din Nigeria sunt acum nevoiți să folosească spitalele din țara lor, ceea ce a devenit o sursă de glume.

„Aceasta este pedeapsa pentru că nu ai investit în sistemul de sănătate al țării tale", spun unii.

„Am crezut că spitalele noastre nu sunt suficient de bune pentru tine”, glumesc alții.

Unii nigerieni speră că „selectivitatea” virusului ar putea fi modul în care Dumnezeu aduce schimbări în guvernarea lor. Au fost chiar zvonuri că Buhari, în vârstă de 72 de ani, a fost infectat de șeful său de cabinet și este în stare gravă.

Zvonurile au încetat abia după ce Buhari a fost văzut la o întâlnire cu oficialii din sănătate. Părea să fie sănătos.

A doua zi, în 29 martie, Buhari a apărut la televizor și a anunțat o perioadă de 14 zile de caratină în Lagos, statul Ogun și capitala Abuja, lăsând celor 30 de milioane de locuitori din aceste zone doar 24 de ore pentru a se pregăti. Carantina a fost apoi prelungită cu încă două săptămâni, crescâd temerile privind șansele de supraviețuire ale celor săraci care locuiesc în cartiere suprapopulate, fără apă și electricitate și cu mâncare insuficientă.

Iar ipoteza că doar bogații sunt infectați ar putea fi distrusă de faptul că aceștia îi pot infecta și pe angajații domestici – șoferi, bucătari, bone sau gărzi de corp, care la rândul lor ar putea duce noul coronavirus în zonele sărace.

„Contrar aestei păreri eronate, acest virus nu este doar pentru bogați sau elite. Toată lumea este în pericol”, a spus guvernatorul sttatului Ogun, Dapo Abiodun.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zeci de copii au murit călcați în picioare la un târg de Crăciun din Nigeria. Li se promisese că vor primi 3 dolari și mâncare

29 de adolescenți din Nigeria ar putea fi condamnaţi la moarte , după ce au fost trimiși în judecată pentru participarea la un protest

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Explozia unei cisterne cu combustibil, în Nigeria, a ucis cel puțin 59 de oameni și a ars de vii zeci de animale. Cauza deflagrației

Partenerii noștri