Studiu. Muzica lumii, tot mai tristă. Care este explicația
Muzica ultimilor '70 de ani este tot mai tristă. Cel puţin asta susţin cercetătorii unei universităţi din Statele Unite. Ei au analizat 6.000 de melodii şi au observat o diferenţă uriaşă între mesajele pozitive din melodiile anilor 50 şi cele cu un accent tot mai întunecat din acesti ultimi ani. O explicaţie este şi faptul că după exuberanţa celor care au supravieţuit celui de-al doilea război mondial, muzica a devenit tot mai combativă, în timp ce versurile au mesaje civice.
Cum ar fi arătat Elvis la 88 de ani
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Ritm, vitalitate, veselie, o lume scăpată de griji, petreceri nesfârşite şi multă bucurie. Muzica anilor 50 descria o lume scăpată de război şi care îşi regăsea ritmul. Oamenii îşi reluau viaţa cotidiană pe piese mai vioaie ca niciodată.
Nelipsită era dragostea, iar cu Elvis Presley lider incontestabil al vremii nici nu avea cum să fie altfel. Un deceniu şi mai bine veselia a fost lider în clasamentele de la radio şi tv. Un moment important, spun experţii au fost anii '70. Iar o piesă anume a anunţat schimbarea de macaz.
„We Will Rock You”, piesa celor de Queen, e văzută ca o combinaţie perfectă între stilul extrovertit şi un mesaj de frică şi tristeţe. Schimbarea din muzică a venit cot la cot cu schimbarea la nivel global. În versurile pieselor din anii '80 se simţea deja efectul unui război rece, furia începea să crească. La fel şi în anii '90. Oamenii erau tot mai nemulţumiţi şi nervoşi. Muzica a intrat, oficial, în cea mai tristă eră a versurilor.
Brian Message, manager Courtyard Management: Dacă erai dornic de inovaţie şi schimbare ţi-ar fi plăcut să faci asta. În lumea muzicală sunt mulţi oameni care nu sunt aşa şi pentru care o astfel de schimbare este ca o ameninţare.
Nici mileniul trei nu a adus acorduri mai vesele. Dimpotrivă. Au explodat piesele care vorbesc despre trădare, durere, despărţiri, violenţă fizică sau verbală.
Sandra Garrido, cercetător: Dacă ne gândim mai bine, tristeţea este o emoţie adaptată la evoluţie. Ne motivează să ne gândim la viaţa noastră şi la ce trebuie să schimbăm în ea. Alteori, oamenii simt prin muzică faptul că nu sunt singurii care trec printr-o stare anume şi că sunt şi alţi oameni care înţeleg ce simt.
Nu doar strofele s-au schimbat, ci întreaga industrie muzicală. Specialiştii au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat versurile a peste şase mii de melodii difuzate după 1951.
John Legend, artist: Nu contează dacă începi să cânţi acum sau au început cu ani în urmă există loc de reuşită. Dar trebuie să fii mai creativ decât acum.
Iar experţii cred că muzica va deveni şi mai tristă. Pentru marii jucători din industria muzicală important e succesul, şi mai puţin mesajul.
Nick Raphael, Capital Records: Nu contează dacă piesa e online, e descărcată, pe casete din anii 1970, vinil sau CD. Nu contează în ce eră suntem. Investim milioane şi milioane să găsim următorul superstar. Încercăm să găsim următorul artist briliant. Să vă găsim piesa pentru nuntă, de exemplu. Practic, să găsim melodiile care vă caracterizează viaţa.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News