Live

Studiile arată că persoanele vaccinate anti-COVID sunt protejate împotriva noilor tulpini ale virusului

Data publicării:
Vaccin împotriva COVID. Foto: Profimedia Images

Noile studii publicate marți oferă dovezi liniștitoare că persoanele care s-au vaccinat anti-Covid-19 sunt protejate împotriva noilor variante ale virusului, transmite CNN.

Două echipe de cercetători au testat două dintre noile tulpini ale coronavirusului în contact cu plasma preluată de la persoanele care au primit și cea de-a doua doză a vaccinului Moderna sau Pfizer/BioNTech.

Chiar dacă mutațiile virusului, una descoperită pentru prima dată în Marea Britanie iar cealaltă identificată pentru prima dată în Africa de Sud, au reușit să reducă din imunitatea oferită de vaccinul anti-Covid, niciuna dintre ele nu a reușit să elimine de tot nivelul de anticorpi.

O echipă condusă de doctorul Michel Nussenzweig de la Universitatea Rockefeller a testat plasma luată de la 20 de persoane cărora li s-au administrat două doze, fie Pfizer, fie Moderna, ca parte a studiilor clinice.

Astfel, cercetătorii au descoperit că vaccinurile au produs răspunsuri puternice la anticorpi, precum și celule care continuă să producă anticorpi noi timp de luni de zile sau chiar ani.

Diferitele mutații ale virușilor au fost „ratate” de anumite tipuri de anticorpi, dar în schimb corpurile voluntarilor au lansat mai multe tipuri de anticorpi asupra virusurilor.

„Când alături toate aceste amestecuri de anticorpi, împreună pot avea grijă de mutații. Ceea ce vrem cu adevărat să facem cu aceste vaccinuri este să ținem oamenii departe de spital. Și este extrem de probabil ca acest lucru să se întâmple”, a explicat Nussenzweig.

Cu toate acestea, vaccinurile ar trebui updatate pentru a face față noilor mutații, ceea ce vaccinurile produse de Pfizer și Moderna permit.

Totodată, echipa condusă de Ugur Sahin, cel care a contribuit la inventarea vaccinului BioNTech, realizat și distribuit de Pfizer, și-a testat vaccinul împotriva variantei B.1.1.7 întâlnită în Marea Britanie.

Echipa nu a găsit „nicio diferență semnificativă din punct de vedere biologic în activitatea de neutralizare”, au spus experții, precizând că „ar fi prudent” să se înceapă să se modifice vaccinul, pentru orice eventualitate.

România a înregistrat un singur caz cu o nouă tulpină a virusului

Ministerul Sănătății a anunțat miercuri că în România au fost analizate până în prezent 76 de probe pentru identificarea noii tulpini de coronavirus provenită din Marea Britanie, care ar fi mult mai contagioasă. În țara noastră a fost depistat doar un caz cu varianta din UK.

În România, noua tulpină din Marea Britanie a fost confirmată în laborator la o femeie în vârstă de 27 de ani, din Giurgiu, care a ajuns la camera de gardă a Institutului Matei Balș în primele zile ale anului. Au fost recoltate probe care au fost analizate și a fost confirmată infectarea cu această tulpină.

Femeia a avut simptome ușoare și nu a fost internată în spital. Femeia nu a fost în străinătate și nu a călătorit în Marea Britanie. DSP a demarat o anchetă epidemiologică. 

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dialog halucinant despre Putin, extratereștri și Soros între Călin Georgescu și un reporter britanic. „Ai văzut tu cum arată Covidul?”

Vlad Voiculescu îl dă în judecată pe Mircea Geoană

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Numărul cazurilor de Covid este în creștere în Anglia. Experții avertizează în privința „capitulării în fața virusului”

Partenerii noștri