Live

Sovieticii au descoperit întâmplător „Porțile Iadului”, apoi le-au dat foc. După 50 de ani, misteriosul crater e încă în flăcări

Data actualizării: Data publicării:
Craterul Darvaza este o groapă artificială masivă, în care arde gaz metan de zeci de ani. Sursa: captură BBC

Situat în deșertul Karakum din Turkmenistan, craterul Darvaza este o groapă artificială masivă, în care arde gaz metan de zeci de ani.

S-a spus că Darvaza, cunoscută și ca „Porțile Iadului”, a fost incendiată intenționat de autoritățile sovietice, sperând că focul se va stinge în câteva săptămâni. Cu toate acestea, aproape 50 de ani mai târziu, craterul este încă aprins și adevăratele sale origini sunt încă învăluite în mister, relatează BBC.

În 2013, exploratorul George Kourounis a organizat o expediție pentru a studia craterul. Dar i-a fost greu să găsească informații despre groapa uriașă.

„Ce mă intrigă este faptul că sunt puține informații despre Darvaza. Când eram în Turkmenistan, m-am întâlnit cu doi geologi și mi-a fost greu să aflu ce anume s-a întâmplat acolo. De pe internet afli că groapa a apărut în 1971 și a fost incendiată aproape imediat de geologii sovietici. Geologii din Turkmenistan mi-au spus altceva: craterul s-a format la sfârșitul anilor 60 și emana gaz și noroi. I s-a dat foc abia în anii 80”, spune Kourounis.

„Este înconjurat de mister și e o dovadă a felului în care procedau sovieticii, pentru că nimeni nu era interesat să vorbească prea mult despre asta. În vremea aceea, raportai doar succesele, nu și eșecurile. Dacă localnicii au făcut ceva greșit, nu au anunțat. Era departe, în deșert, impactul a fost minim”, spune istoricul Jeronim Perovic.

„Am făcut tot ce am putut să obțin date oficiale sau orice fel de mențiune scrisă, dar nu am găsit nimic”, spune Kourounis.

Mai mult, orice ținea de resurse naturale era considerat secret și multe documente sunt în continuare clasificate, adaugă Perovic.

Nu se știe sigur nici dacă incendiul a fost provocat intenționat.

„O teorie spune că sovieticii au făcut un lucru obișnuit în domeniul extracției gazelor naturale – uneori, gazului i se dă foc din motive financiare și de siguranță”, spune Kourounis.

„O acumulare necontrolată de gaz metan e periculoasă. Dacă îi dai foc, nu se acumulează într-un singur loc. În caz contrar, la intervale de timp s-ar fi produs explozii uriașe”, spune Stefan Green, un microbiolog care a luat parte la expediția lui Kourounis.

Resursa nu era o problemă pentru sovietici, care produceau anual sute de milioane de metri cubi de gaz, iar exploatarea craterului Darvaza ar fi însemnat investiții mari de infrastructură, spune Perovic. El adaugă că incendierea este încă practicată în mai multe țări.

Autoritățile din Turkmenistan au luat în considerare stingerea craterului, dar s-au răzgândit și acum îl folosesc pentru promovarea turismului.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un crater de impact a fost descoperit pentru prima dată pe o creastă montană din China

Apare „o nouă ordine mondială”, a spus Vladimir Putin după întâlnirea cu președintele Iranului

Asteroidul uriaș care a exterminat dinozaurii nu a fost singur. Descoperirea făcută de oamenii de știință

Emisiile de metan din SUA sunt mai mari decât au estimat autoritățile, conform NASA. Gazul este un „super-poluant”

Partenerii noștri