Apare „o nouă ordine mondială”, a spus Vladimir Putin după întâlnirea cu președintele Iranului

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin Masoud Pezeshkian presedinte iran
Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a discutat, vineri, cu omologul său iranian Masoud Pezeshkian, în Turkmenistan, unde cei doi lideri au salutat legăturile economice în creștere dintre țările lor și viziunile similare asupra afacerilor mondiale, o înțelegere privită cu îngrijorare de către SUA, informează Reuters.

Situat pe poziții contrare cu Washingtonul și cu Uniunea Europeană în ceea ce privește războiul Rusiei din Ucraina, pe care îl consideră parte a unei lupte existențiale mai ample împotriva unui Occident arogant și interesat doar de dominația mondială, Putin dorește să aprofundeze legăturile cu ceea ce el numește Estul global și Sudul global.

Putin, a cărui țară găzduiește un summit al națiunilor BRICS la Kazan, în perioada 22-24 octombrie, l-a invitat pe Pezeshkian să vină în Rusia într-o vizită oficială, propunere pe care liderul iranian a acceptat-o, potrivit agenției ruse de stat RIA.

„Din punct de vedere economic și cultural, dialogul nostru se consolidează de la o zi la alta și devine mai solid”, i-ar spus Pezeshkian lui Putin, citat de agenția oficială iraniană de presă IRNA.

„Tendința de creștere a cooperării dintre Iran și Rusia, având în vedere voința liderilor de vârf ai ambelor țări, trebuie accelerată pentru a consolida aceste legături”, a mai spus Pezeshkian.

Luna trecută, Pezeshkian s-a angajat ca Iranul să-și întărească relațiile cu Rusia pentru a contracara sancțiunile occidentale. Cele două țări afirmă că sunt aproape de semnarea unui acord de parteneriat strategic, despre care Pezeshkian a declarat vineri că speră să poată fi încheiat la summitul BRICS din Rusia, programat la sfârșitul acestei luni.

Statele Unite privesc cu îngrijorare relația tot mai strânsă a Moscovei cu Teheranul. Washingtonul a acuzat Iranul că furnizează Rusiei rachete balistice pentru a fi utilizate în conflictul din Ucraina, ceea ce Teheranul a negat.

Cooperarea Rusiei cu Iranul se extinde în toate domeniile

„Lucrăm împreună în mod activ pe arena internațională, iar evaluările noastre cu privire la evenimentele actuale din lume sunt adesea foarte apropiate”, i-a spus Putin lui Pezeshkian, în marja conferinței din Ashgabat, capitala Turkmeniei, potrivit agenției oficiale ruse de presă TASS.

Pezeshkian a menționat că Iranul și Rusia au capacități complementare semnificative și se pot ajuta reciproc. „Pozițiile noastre în lume sunt mult mai apropiate una de cealaltă, comparativ cu pozițiile față de alte țări”, i-a spus el liderului rus, conform agenției IRNA.

Pezeshkian a declarat anterior că Israelul ar trebui „să înceteze să ucidă oameni nevinovați”, iar acțiunile statului evreu în Orientul Mijlociu au fost susținute de SUA și UE. Și Rusia a criticat Israelul din cauza bombardării zonelor civile.

Putin mai este citat de TASS spunându-i lui Pezeshkian că legăturile economice dintre Moscova și Teheran sunt în creștere.

Într-o serie de afirmații publicate de Kremlin mai devreme în cursul zilei de vineri, Putin a spus la conferința din țara din Asia Centrală că este formată „o nouă ordine mondială” și că apar noi centre de creștere economică și de influență financiară și politică.

Rusia a susținut „cea mai largă discuție internațională posibilă” cu privire la lumea multipolară emergentă și a fost deschisă la discutarea acesteia în cadrul diferitelor forumuri, inclusiv Comunitatea Statelor Independente ( CSI), Uniunea Economică Eurasiatică, Organizația de Cooperare de la Shanghai și BRICS, a mai declarat Putin.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un picior într-o gheată găsit pe cel mai înalt vârf din lume ar putea dezlega unul dintre marile mistere...
Digi FM
Actorul Silviu Biriș, absolvent de Teologie: „Dacă tăticu’ a murit alcoolic, nu împărțim băutură pentru...
Pro FM
Părinții Biancăi Censori se simt „păcăliți” după ce aceasta s-a împăcat cu rapperul Kanye West: „Sunt șocați...
Film Now
De ce simte Ben Affleck că nu se poate îndepărta de Jennifer Lopez. Actorul nu a știut că ea va vorbi despre...
Adevarul
Metoda bizară folosită de directorul general al Levi's pentru a-și menține blugii curați: „Mă bag la duș, mă...
Newsweek
Cine a primit, deja, 250 lei pe cardul de alimente? În ce zile intră banii la ceilalți beneficiari?
Digi FM
"Dacă îi dau fetele 2 săptămâni, nu știe ce să facă cu ele". Pepe, în conflict cu fosta soție pentru custodia...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Cum arată Isabella Rossellini la 72 de ani. Model și actriță cu părinți celebri, italianca și-a început...
UTV
Cu cine isi petrece Mario Fresh timpul in Dubai, dupa despartirea de Alexia Eram