Live

Semnele declinului economiei chineze: scade numărul multimiliardarilor din China

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Numărul multimiliardarilor chinezi a coborât, pentru al doilea an consecutiv în 2019, odată cu încetinirea economiei chineze. China a devansat SUA, începând cu anul 2015, fiind țara cu cel mai mare număr de miliardari în dolari, cu 62 de multimiliardari dintre care 32 dispun de o avere de cel puţin 10 miliarde de dolari, informează Mediafax.

Însă declinul pe piața bursieră din China a afectat averea celor mai bogați indivizi ai continentului.

Potrivit clasamentului anual, publicat de grupul media Hurun Report, numărul chinezilor care dispun de o avere de peste 2 miliarde yuani (255 milioane euro) a scăzut cu 3%, până la 1.819 de persoane în acest an, cu 266 de persoane mai puţin decât în 2018.

Scăderea din acest an vine după ce, în 2018, numărul miliardarilor chinezi a scăzut cu 456 persoane comparativ cu 2017.

Singurii ani în care numărul celor mai bogaţi chinezi s-a diminuat au fost 2008, anul crizei financiare, şi 2002, după spargerea bulei Internet.

Anul acesta, sectoarele precum industria şi imobiliarele suferă în contextul în care companiile supra-îndatorate sunt obligate să vândă din active, ceea ce a dus la diminuarea averii acţionarilor acestor companii.

Fondatorul Alibaba este cel mai bogat om din China

Un exemplu în acest sens este Wang Jianlin, patronul conglomeratului Wanda, care şi-a construit averea în sectorul imobiliar şi care în ultimii doi ani a văzut cum averea sa se înjumătăţeşte, până la 15,5 miliarde de euro.

Dacă în 2017 Wang Jianlin era în fruntea clasamentului celor mai bogaţi oameni din China, în prezent se poziționează pe locul 9, după ce grupul său extrem de îndatorat a fost nevoit să vândă numeroase participaţii pe care le deţinea, în special în străinătate, în sectoarele turismului şi petrecerii timpului liber.

Jack Ma, 55 de ani, fondatorul grupului de comerţ electronic Alibaba, şi-a păstrat prima poziţie în clasament cu o avere de 39 miliarde de dolari (35,5 miliarde de euro). În clasamentul menționat, urmează co-fondatorul grupului de internet Tencent, Pony Ma, a cărui avere este evaluată la 37 miliarde de dolari (33,7 miliarde de euro).

Pe urmele lui Jack Ma, proprietarul unui alt grup de comerţ online Pinduoduo, Colin Huang, a devenit la 39 de ani primul miliardar născut în anii 1990 care a intrat în top zece.

Totodată, fondatorul grupului de telecomunicaţii Huawei, Ren Zhengfei, a reuşit să îşi majoreze averea cu 34% până la 2,7 miliarde euro, în pofida războiului comercial cu SUA.

Editor web: M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Miliardarul chinez dispărut în mod misterios în urmă cu un an a revenit acum și și-a dat demisia din compania lui

Unul dintre cei mai importanți bancheri din China este de negăsit. Ce alți miliardari chinezi au dispărut în ultimii ani

Fondatorul Huawei a creat panică în China după ce a avertizat că următorul deceniu va fi „dureros”. „Gerul va fi simțit de toată lumea”

Economia Chinei a înregistrat cea mai slabă performanță din ultimii 30 de ani, exceptând primele trei luni de pandemie

Partenerii noștri