Live

Șeful executiv al conferinței COP29 privind schimbările climatice, filmat în secret în timp ce făcea înțelegeri cu petrol și gaze

Data publicării:
Elnur Soltanov, director executiv al echipei Azerbaidjanului pentru COP29 și ministru adjunct al energiei, a fost surprins înhtr-o înregistrare secretă discutând despre oportunităţi de investiţi" în industria gazelor și petrolului. Foto: Profimedia

Un oficial de rang înalt al conferinței COP29, organizată la Baku, Azerbaidjan, este acuzat că s-a folosit de funcția sa pentru a discuta posibile acorduri legate de combustibili fosili. În contextul summitului COP29, care va începe pe 11 noiembrie 2024 și are scopul de a găsi soluții pentru limitarea schimbărilor climatice, Elnur Soltanov, directorul executiv al conferinței, a fost înregistrat în secret în timp ce făcea afaceri ilegale cu petrol și gaze, cu un bărbat ce se dădea drept investitor, relatează BBC.

Publicația a primit documente și înregistrări video secrete realizate de organizația pentru drepturile omului Global Witness, în care unul dintre reprezentanții acesteia s-a dat drept șef al unei firme fictive de investiții din Hong Kong, specializată în energie, în fața membrilor COP29.

Potențialul investitor a spus că firma sa vrea să sponsorizeze summitul COP29, iar în schimb să discute despre oportunități de investiții în compania petrolieră de stat a Azerbaidjanului, Socar. 

A fost aranjată o întâlnire online cu Elnur Soltanov, directorul executiv al echipei COP29 din Azerbaidjan, care a fost înregistrat fără să știe în timp ce spunea: „Avem multe câmpuri de gaze care urmează să fie dezvoltate”.

Ca răspuns în această situație, un fost șef al ONU, responsabil cu negocierile climatice, a declarat pentru BBC că acțiunile lui Soltanov sunt „complet inacceptabile” și o „trădare” a procesului COP.

Pe lângă funcția de director executiv al COP29, Soltanov este și viceministru al energiei din Azerbaidjan și membru al consiliului de administrație al Socar.

Petrolul și gazele naturale reprezintă aproximativ jumătate din economia totală a țării și mai mult de 90% din exporturile sale, conform datelor din Statele Unite.

Momentan, echipa Azerbaidjanului de la COP29 nu a oferit un punct de vedere solicitat de echipa BBC.

Cum a decurs întâlnirea 

În timpul discuției dintre investitorul fals și Soltanov, cel din urmă a afirmat că scopul conferinței este „rezolvarea crizei climatice” și „trecerea de la hidrocarburi într-un mod corect, ordonat și echitabil” și că inclusiv companiile de petrol și gaze „ar putea veni cu soluții”, deoarece „ușile Azerbaidjanului sunt deschise”.

Totuși, CEO-ul COP29 a spus că este deschis discuțiilor despre posibile acorduri, inclusiv în domeniul petrolului și gazelor. În acest context, Soltanov a vorbit despre oportunități legate de creșterea producției de gaze din Azerbaidjan, inclusiv prin extinderea conductelor.

„Există multe parteneriate care ar putea fi stabilite”, spune Soltanov în înregistrare. „Socar comercializează petrol și gaze în întreaga lume, inclusiv în Asia”.

Soltanov a descris apoi gazele naturale ca fiind un „combustibil de tranziție”, adăugând: „Vom produce o anumită cantitate de petrol și gaze naturale, poate pentru totdeauna”.

Deși Organizația Națiunilor Unite Climă recunoaște că va exista în continuare un rol al petrolului și gazelor până în 2050 și chiar și după, subliniază totodată că dezvoltarea de noi câmpuri de petrol și gaze contravine obiectivului global de a limita creșterea temperaturii cu 1,5°C, așa cum s-a stabilit la summiturile anterioare.

Soltanov părea dornic să ajute la inițierea discuțiilor, spunând potențialului sponsor: „Aș fi bucuros să creez un contact între echipa dumneavoastră și echipa lor [Socar] pentru a începe discuțiile”.

Câteva săptămâni mai târziu, compania fictivă de investiții din Hong Kong a primit un e-mail – Socar dorea să accepte inițiativa.

În plus, mai multe emailuri între echipa COP29 și investitori fictivi arată că echipa discută despre un acord de sponsorizare de 600.000 de dolari cu o companie fictivă, în schimbul colaborării cu Socar și implicării într-un eveniment despre „investițiile sustenabile în petrol și gaze” în cadrul conferinței.

Oficialii au oferit cinci bilete cu acces complet la summit și au redactat un contract care inițial impunea firmei să facă unele angajamente de sustenabilitate. Apoi, au fost făcute niște modificări și eliminată o cerință.

Afacerile private amenință obiectivele climatice globale

Încercarea de a încheia afaceri în cadrul procesului COP pare a fi o încălcare gravă a codului de conduită a oficialilor, care prevede că aceștia „sunt așteptați să acționeze fără părtinire, prejudecăți, favoritisme, capriciu, interes propriu, preferință sau deferență, strict pe baza unui raționament independent și echitabil”.

COP29 ar trebui să se concentreze pe reducerea utilizării combustibililor fosili la nivel mondial – principalul factor al schimbărilor climatice, nu pe vânzarea lor.

ONU a spus că nu poate comenta direct asupra acestor dezvăluiri, dar a afirmat că „aceleași standarde riguroase” se aplică oricărei țări care găzduiește conferința și că aceste standarde reflectă „importanța imparțialității din partea tuturor oficialilor care o prezidează”.

Acest lucru contravine, de asemenea, acordului la care lumea a ajuns la ultimul summit global pentru climă, de a face tranziția de la combustibilii fosili.

Christiana Figueres, care a supravegheat semnarea acordului de la Paris din 2015 pentru limitarea creșterii temperaturii globale la mult sub 2°C, a declarat pentru BBC că a fost șocată să afle că cineva din procesul COP ar folosi poziția sa pentru a încheia acorduri privind petrolul și gazele.

Ea a spus că un astfel de comportament este „contrar și flagrant” scopului COP și „o trădare” a procesului.

Cazul din Azerbaidjan nu este unicul de acest tip. Aceste dezvăluiri vin la un an după ce BBC a obținut documente care arătau cum Emiratele Arabe Unite intenționau să folosească rolul de gazdă al COP28 pentru a încheia acorduri de petrol și gaze. De altfel, COP28 a fost prima dată când s-a convenit oficial asupra renunțării la combustibilii fosili.

Editor : Andreea Stanciu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Compania ungară Mol susţine că renunţarea la importurile de petrol rusesc este nerealistă, în pofida eforturilor europene

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

Cum a deturnat realegerea lui Trump conferința pentru climă COP29. Președintele azer și-a schimbat total discursul

Partenerii noștri