Live

Scriitorul John Grisham ia apărarea unui condamnat la moarte: „Texasul este pe cale să execute un alt om nevinovat”. Cazul Roberson

Data publicării:
John Grisham este convins că Robert Roberson este nevinovat. Foto: Profimedia

Scriitorul de succes John Grisham s-a alăturat numeroșilor politicieni, avocați, oameni de știință și medici care au tras un semnal de alarmă în legătură cu faptul că Texasul este pe cale să execute un om nevinovat, condamnat pentru o crimă care nu a avut loc niciodată, scrie The Guardian.

Grisham, ale cărui thrillere juridice au fost transformate în superproducții hollywoodiene precum „The Firm/Firma” și „The Pelican Brief/Dosarul pelican”, a vorbit marți despre cazul lui Robert Roberson, 57 de ani. Roberson este condamnat la moarte în Texas de peste 20 de ani pentru că și-ar fi omorât fiica în vârstă de doi ani, Nikki.

Execuția lui Roberson este programată pentru 17 octombrie. În cazul în care moartea sa prin injecție letală va avea loc, el va fi prima persoană din SUA executată pe baza „sindromului copilului scuturat” - o ipoteză medicală din anii 1970 care a fost dezmințită pe scară largă ca o formă de „junk science”.

„Este exasperant”

„Ceea ce este uimitor în cazul lui Robert este că nu a existat nicio crimă”, a declarat Grisham reporterilor. „În majoritatea cazurilor de condamnare la moarte, ai o crimă și cineva a comis-o, dar în cazul lui Robert nu a existat nicio crimă și totuși suntem pe cale să ucidem pe cineva pentru asta în Texas. Este exasperant”.

Comentariile lui Grisham au fost făcute în timp ce avocații lui Roberson au depus o cerere de clemență de 62 de pagini la consiliul de grațiere și eliberare condiționată din Texas, solicitând comutarea pedepsei sale cu moartea. Petiția este o ultimă șansă pentru prizonier, care se află acum la mila instanțelor sau a guvernatorului Texasului, Greg Abbott, căruia îi raportează comisia.

Pe măsură ce se apropie data execuției sale, 17 octombrie, opțiunile lui Roberson se reduc. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Penală din Texas i-a respins apelul.

Petiția pledează cu îndrăzneală pentru nevinovăția lui Roberson, afirmând că acesta nu este un caz în care a fost condamnat omul greșit, ci unul în care infracțiunea pentru care a fost acuzat nici măcar nu a avut loc. Acesta afirmă: „Nu a avut loc nicio infracțiune ... Domnul Roberson este de fapt nevinovat de infracțiunea pentru care a fost condamnat și condamnat la moarte pe baza unor pseudoștiințe care au fost discreditate între timp”.

Grisham a declarat că a dorit să se implice în campania de salvare a vieții lui Roberson deoarece „am o adevărată furie față de aceste cazuri. Nu reușesc să mi le scot din minte, mă gândesc la ele tot timpul. Mai ales într-un caz ca cel al lui Roberts, în care mai este o lună, ceasul ticăie, și totuși avem dovezi științifice clare că nu el a ucis-o pe Nikki.”

John Grisham

Autorul și-a început viața lucrând ca avocat în cazuri penale într-un orășel din Mississippi. A scris primul său roman, „A Time to Kill/Vreme de ucis”, în 1989 și a continuat să publice bestselleruri.

În 2006 a scris prima sa carte de non-ficțiune, „The Innocent Man/Omul nevinovat”, despre Ron Williamson, care a fost condamnat pe nedrept pentru viol și crimă și condamnat la moarte în Oklahoma până când a fost exonerat în 1999. De aici, Grisham s-a alăturat consiliului de administrație al Innocence Project și Centurion Ministries, care au ajutat la exonerarea a cel puțin 200 de persoane condamnate la moarte în SUA în ultima jumătate de secol.

Următoarea sa carte, „Framed/Înscenarea”, care va apărea cu două zile înainte de execuția programată a lui Roberson, este o lucrare de non-ficțiune care relatează 10 povești adevărate ale unor oameni care au fost găsiți vinovați pe nedrept de un sistem distorsionat de rasism, corupție și mărturii eronate. „Sunt implicat până peste cap în condamnări pe nedrept”, a spus el.

Cazul Robertson

Grisham nu este singura personalitate publică care îl susține pe Roberson în numărătoarea sa finală până la moarte. Mai mult de 30 de oameni de știință și medici proeminenți, un grup transpartinic de 84 de legislatori texani, 70 de avocați care au reprezentat clienți acuzați pe nedrept de abuz asupra copiilor și o serie de grupuri de apărare a autismului și-au acordat marți sprijinul pentru acest ultim efort de a-l grația pe prizonier.

Cererea de clemență susține că condamnarea lui Roberson s-a bazat pe trei greșeli grave. Atunci când Nikki a fost transportată de urgență la spital în februarie 2002, în stare comatoasă, personalul medical a concluzionat că a fost zdruncinată violent, fără să se uite la dosarul ei medical.

Pe baza acestei erori inițiale, autoritățile de aplicare a legii și medicii nu au continuat investigațiile. Prin urmare, aceștia au omis simptome critice, inclusiv faptul că fetița avea febră de 40,3C cu puțin timp înainte de a-și pierde cunoștința, că avea pneumonie nediagnosticată și că i se administraseră medicamente care, de atunci, au fost considerate periculoase pentru viața copiilor - toate acestea putând explica starea ei gravă.

A treia greșeală, susține petiția, este că detectivii și personalul medical care au intrat în contact cu Roberson, fără să știe că acesta era autist, au interpretat comportamentul său neexpresiv ca fiind postura unui ucigaș insensibil și nu ca un produs al afecțiunii sale.

Ce este „sindromul copilului scuturat”

Brian Wharton, detectivul principal în acest caz care a depus mărturie împotriva lui Roberson la proces, crede acum că întreaga urmărire penală pe care a condus-o s-a bazat pe o eroare. Anul trecut, el a declarat pentru The Guardian: „Nu a existat nicio scenă a crimei, nicio probă criminalistică. Erau doar trei cuvinte: sindromul copilului scuturat. Fără aceste cuvinte, el ar fi astăzi un om liber”.

Sindromul copilului scuturat, sau SBS pe scurt, este o teorie a abuzului asupra copiilor care a apărut la începutul anilor 1970. Ea a fost prezentată ca o explicație a motivului pentru care unii copii prezentau boli grave, uneori fatale, cu semne de traumă craniană internă, dar puține sau niciun semn de leziuni externe.

Un prim susținător al teoriei a fost un neurochirurg pediatru britanic, Norman Guthkelch, care, în 1971, a afirmat că scuturarea violentă a copilului ar putea fi o posibilă cauză. Conceptul s-a răspândit rapid până când a dobândit statutul de știință primită.

De atunci, însă, oameni de știință importanți au pus la îndoială fiabilitatea SBS, atât ca diagnostic medical, cât și ca metodologie medico-legală utilizată în cazurile penale. Au fost identificate mai mult de 80 de cauze alternative non-violente ale simptomelor, inclusiv căderi și boli - ambele fiind evidente în cazul lui Nikki.

Îndoielile cu privire la acest sindrom au crescut în așa măsură încât multe autorități îl consideră în prezent neserios, inclusiv Guthkelch însuși, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care teoria a fost utilizată pentru a urmări mii de părinți pentru abuz asupra copiilor. Îngrijorarea s-a răspândit în sistemul de justiție penală, iar 32 de persoane condamnate pe baza SBS au fost exonerate din 1993, potrivit Registrului național al exonerărilor.

„Texasul este pe cale să execute un alt om nevinovat”

Grisham a comparat cazul lui Roberson cu cel al lui Cameron Todd Willingham, care a fost executat de Texas în 2004 pentru uciderea celor trei copii ai săi minori. Willingham a fost acuzat că a incendiat casa familiei pe baza unor teorii criminalistice care s-au dovedit a fi știință de doi bani.

„Acum 20 de ani, Texasul a executat un tip pentru o crimă care nu a avut loc niciodată”, a spus Grisham. „Iată-ne acum 20 de ani mai târziu și ne aflăm în fața unei alte execuții în care nu a existat nicio infracțiune și în care știința a fost dezmințită. Texasul este pe cale să execute un alt om nevinovat.”

Editor : Sebastian Eduard

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Statele Unite riscă să intre în „shutdown”, după ce Congresul a respins prelungirea bugetului federal

Dolarul a scăzut după ce Rezerva Federală a SUA a redus dobânda de referinţă

De ce avioanele F-16 bulgărești sunt mai scumpe decât F-35 românești

Pachete suspecte cu pudră albă, trimise oficialilor electorali din cel puțin șase state din SUA. FBI face anchetă

Partenerii noștri