Live

Rusia a recrutat un parlamentar irlandez ca agent de propagandă al Kremlinului. GRU a folosit o „capcană de miere”

Data publicării:
Rusia a recrutat un parlamentar irlandez pentru a exploata tensiunile legate de Brexit și a promova mesaje anti-NATO. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Serviciile secrete ruse (GRU) au recrutat un parlamentar irlandez pentru a acționa ca o „cârtiță” și agent de propagandă al Kremlinului, folosind o „capcană de miere”, o acțiune care implică atragerea și exploatarea unei ținte cu o legătură amoroasă. Informația, care a fost transmisă de corespondentul de securitate al The Sunday Times din Dublin, John Mooney, a fost confirmată pentru POLITICO de doi înalți oficiali irlandezi din guvern și sistemul de justiție.

Oficialii spun că Rusia a folosit „o capcană de miere” pentru a-l convinge pe parlamentarul opoziției, al cărui nume nu a fost făcut public, să promoveze mesaje anti-NATO și să mențină legătura cu extremiștii din Irlanda de Nord.

Deputatul nu a fost arestat sau acuzat, au spus oficialii, pentru că nu a comis nicio crimă în construirea relațiilor cu agenții Kremlinului care operează din ambasada supradimensionată a Rusiei din Dublin. Ca atare, în lumina legilor neobișnuit de favorabile pentru reclamanți din Irlanda, oficialii au spus că legiuitorul nu ar trebui să fie identificat public.

Când reporterii l-au întrebat pe Harris dacă „o cârtiță” operează în parlament, premierul irlandez a spus că nu poate confirma informația, dar a adăugat: „Nu ar trebui să ne surprindă pe niciunul dintre noi”.

Harris a spus că astfel de eforturi ale agenților de informații ruși au crescut în Irlanda, ca și în alte părți, de când Moscova și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Pe atunci, Irlanda a expulzat patru diplomați ruși acuzați că au recrutat informații în cadrul comunităților politice și de afaceri din Irlanda. Moscova a ripostat interzicând zeci de politicieni irlandezi să călătorească în Rusia, o mișcare care a atras bucurie la Dublin.

Rusia încearcă să distorsioneze opinia publică și este activă în întreaga lume. Irlanda nu este imună la asta”, a spus Harris.

Oficialii au declarat că parlamentarul a fost recrutat în 2019, în timp ce Rusia a încercat să aprindă tensiunile legate de Brexit dintre Irlanda și Regatul Unit, în special în Irlanda de Nord. Oficialii au vorbit sub condiția anonimatului, deoarece niciunul nu a fost autorizat să discute despre activitatea de informații a Irlandei.

De asemenea, Harris a spus că nu poate discuta despre detaliile despre parlamentar, care a fost identificat doar ca un actual membru al parlamentului cu două camere al Irlandei.

Evident că nu comentăm niciodată problemele de securitate din motive foarte întemeiate”, a spus el reporterilor la un interviu la intrarea în cimitirul Glasnevin din Dublin.

Spionul rus care l-ar fi recrutat pe parlamentar a fost expulzat din Irlanda

Serghei Prokopiev, spionul rus care se presupune că l-a recrutat pe parlamentar, s-a numărat printre cei patru angajați ai ambasadei ruse expulzați din Irlanda în martie 2022. Toți au fost identificați ca membri ai agenției de informații militare a Rusiei, GRU, și implicați în spionaj.

The Sunday Times a raportat că, după expulzarea sa, Prokopiev a continuat să coordoneze activitățile cu parlamentarul irlandez printr-o agentă rusă trimisă periodic la Dublin pentru a urmări o legătură romantică cu politicianul - o „capcană de miere” menită să compromită ținta.

Politicianul ar fi membru al opoziției în mare parte de stânga, nu al guvernului condus de Harris, care susține Ucraina.

Oficialii au spus că legiuitorului i s-a spus de către poliție să pună capăt contactelor, dar nu s-a conformat. Ei au spus că investigațiile asupra comportamentului său nu au reușit să identifice nicio dovadă că a fost plătit de ruși sau le-a transmis documente sensibile din punct de vedere al securității.

Sunday Times a spus că rușii l-au recrutat pe parlamentar, parțial, pentru a dezvolta contacte cu grupuri paramilitare ilegale din Irlanda de Nord, în special cu extremiști „loialişti” din partea protestantă britanică a comunității.

„Rușii nu au nicio idee despre peisajul politic al Irlandei”

Un oficial a declarat că această abordare, dacă ar fi confirmată, ar sugera că rușii nu au nicio idee despre peisajul politic al Irlandei. Oficialul a menționat că parlamentarul în cauză „are tot atâtea contacte în cercurile paramilitare loiale ca și Walter Mitty”, o referire la un personaj fictiv cu o viață fantastică animată.

În ceea ce privește parlamentarii irlandezi de la Bruxelles și Dublin, agenții de informații ai Rusiei au de mult timp o mulțime de „proști utili” din care să cultive surse, scrie POLITICO.

Înainte de atacul Rusiei din februarie 2022 asupra Ucrainei, mulți parlamentari de opoziție din stânga politicii irlandeze au menținut poziții în general pro-Moscova și anti-Kiev, inclusiv principala opoziție Sinn Féin. Partidul republican irlandez a răspuns atacului din 2022 asupra Ucrainei ștergând mai bine de un deceniu din mesajele sale pro-ruse și anti-NATO anterioare de pe platformele sale online.

Chiar și președintele irlandez Michael Higgins și soția sa au fost criticați pentru mesajele pro-Kremlin. Higgins este membru al Partidului Laburist de opoziție.

Principalele voci pro-Kremlin din parlamentul irlandez operează la extrema stângă a spectrului politic și includ cinci socialiști. Gruparea continuă să acuze NATO și UE că urmăresc agresiunea împotriva Rusiei.

Cei mai cunoscuți doi propagandiști ai Kremlinului din Irlanda, socialiștii independenți Clare Daly și Mick Wallace, au fost parlamentari la Dublin până în 2019, când ambii au fost aleși ca europarlamentari. Ei și-au pierdut locurile la alegerile pentru Parlamentul European din acest an.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kremlinul neagă informațiile potrivit cărora soția lui Assad ar fi cerut divorțul. De ce Asma nu se poate întoarce la Londra

MAE rus: „Autoritățile române ar trebui să retragă acuzațiile cu privire la așa-zisa ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale”

Rusia își sporește influența internațională jucând cartea nucleară. Și, nu, nu este vorba de bomba nucleară

Reacția Chișinăului după ce spionajul rus a acuzat-o pe Maia Sandu că pregătește cucerirea Transnistriei

Partenerii noștri