Live

Robotul care „fură” un job foarte căutat în SUA

Data publicării:

Preocuparea că roboţii ne vor lua locurile de muncă a fost amplificată de un fast-food din California care a a angajat un robot care să prepare carnea pentru burgeri. Flippy, robotul bucătar, ocupă unul dintre cele mai populare joburi printre muncitorii necalificaţi din Statele Unite. Este motivul pentru care estimările arată că până în 2030 s-ar putea pierde 800 de milioane de locuri de muncă din cauza automatizării. De aici şi teama că ne-am putea îndrepta cu paşi repezi către o lume în care să fim înlocuiţi de roboţi.

Flippy găteşte 200 de burgeri pe zi, curăţă plita, nu îşi ia pauze şi nu demisionează.

Voi gusta un cheeseburger făcut de un robot, special pentru mine. Hai să vedem cum e, ce gust are în comparaţie cu unul gătit de un om. Gustul e la fel cu cel al unui hamburger pregătit de un om. Poate un pic sărat, dar nu e ca şi cum mă pot plânge bucătarului”, relatează Jeffersob Graham, corespondent USA Today.

Pentru proprietarul restaurantului, Flippy e angajatul perfect.

Oamenii vin la noi, îi instruim, lucrează la grătar, îşi dau seama că nu e foarte plăcut şi pleacă”, spune John Miller, proprietarul restaurantului.

Investiţia în acest robot nu e deloc de neglijat, o sută de mii de dolari. Flippy este prevăzut cu senzori termici, senzori 3D şi camere care îi indică momentul potrivit pentru a întoarce burgerii pe partea cealaltă. În plus, este dotat cu inteligenţă artificială care îl ajută să-şi perfecţioneze tehnica. Deocamdată lucrează în echipă cu un om, dar curând s-ar putea să nu mai aibă nevoie de niciun ajutor. Cofondatorul lui Flippy ţine totuşi să-i contrazică.

Când oamenii văd un robot sau aud cuvântul robot se gândesc imediat că vor fi înlocuiţi, dar nu despre asta e vorba”, David Zito, inginer.

Roboţii au transformat producţia industrială, iar acum sunt lansaţi în întreaga economie. Maşinăriile care folosesc inteligenţa artificială pot îndeplini deja foarte multe sarcini în care este necesară învăţarea şi judecata. Un exemplu în acest sens sunt maşinile care se conduc singure. Însă roboţii au ajuns şi în domenii precum contabilitatea, resursele umane şi asistenţa medicală. Tranzacţionarea de mare viteză în pieţele financiare se face cu inteligenţă artificială.

Însă, ca întotdeauna, sunt două capete de bătaie. Unii au prezis că roboţii vor înlocui câteva milioane de locuri de muncă, în timp ce alţii cred că avansul automatizării și al inteligenței artificiale va contribui, de fapt, la creșterea ocupării forței de muncă și va conduce la noi tipuri de locuri de muncă mai bine plătite pentru cei care au fost concediaţi.

Firma de consultanţă McKinsey a întocmit un raport cu privire la efectele automatizării asupra locurilor de muncă. Se estimează că în următorii 12 ani, automatizarea va distruge până la 800 de milioane de locuri de muncă.

Avertismente în acest sens au venit şi de la mai marii din domeniu. Stephen Hawking spunea că automatizarea va avea un efect dezastruos mai ales pentru clasa de mijloc, în timp ce antreprenorul Elon Musk este de părere că sunt locuri de muncă pe care un robot nu le poate face mai bine decât un om şi că ne-am putea aştepta în curând la o creştere accentuată şomajului. În acelaşi timp, Bill Gates a propus guvernelor să începă să impoziteze roboţii în acelaşi mod în care sunt taxaţi lucrătorii umani tocmai pentru a asigura protectie socială pentru pierderea joburilor.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Studiu: Patru din zece angajați români care lucrează în ture se simt epuizați la locul de muncă

„Războiul roboților”: Rusia și Ucraina înlocuiesc soldații cu arme automate după aproape 1000 de zile de conflict

China a realizat 158 ​​km de autostradă folosind doar mașini autonome, roboți și drone

Partenerii noștri