Live

Revoltă în Mali: Preşedintele şi premierul, arestaţi de militarii rebeli. România participă cu trupe la o misiune ONU în statul african

Data publicării:
Lovitură de stat în Mali. Foto: Profimedia Images

Preşedintele statului african Mali, Ibrahim Boubacar Keita, şi premierul Boubou Cissé au fost arestaţi marţi după-amiază de militarii care s-au revoltat, a declarat unul dintre liderii rebeliunii, relatează AFP, potrivit Agerpres. Soldaţii au fraternizat cu manifestanţii care cer de luni de zile plecarea şefului statului situat în vestul continentului african. ONU desfășoară în Mali o Misiune Multidimensională Integrată de Stabilizare (MINUSMA), la care participă peste 120 de militari români și 4 elicoptere Puma.

„Putem să vă spunem că preşedintele şi prim-ministrul sunt sub controlul nostru. I-am arestat în reşedinţele lor”, a declarat pentru France Presse unul dintre liderii rebeliunii din Mali, sub acoperirea anonimatului.

Potrivit unui alt militar din tabăra soldaţilor revoltaţi, cei doi politicieni sunt „într-un blindat în drum spre Kati”, unde se află unitatea Soundiata Keita, la circa 15 km de capitala Bamako, punct de plecare al rebeliunii la începutul zilei.

Militarii revoltaţi au preluat întâi controlul unităţii şi al străzilor adiacente, apoi s-au deplasat în convoi spre centrul capitalei, potrivit unui corespondent al AFP.

La Bamako, ei au fost aclamaţi de manifestanţii adunaţi pentru a cere demisia şefului statului în Piaţa Independenţei, epicentrul protestelor care au zguduit Mali în ultimele luni, înainte de a se îndrepta spre reşedinţa preşedintelui Keita.

Preşedintele Comisiei Uniunii Africane (UA), Moussa Faki Mahamat, a condamnat energic arestarea preşedintelui malian.

"Condamn energic arestarea preşedintelui Ibrahim Boubacar Keita, a premierului Boubou Cissé şi a altor membri ai guvernului malian şi fac apel la eliberarea lor imediată", a scris el pe contul său de Twitter.

Tot de la Kati a plecat şi rebeliunea de la 21 martie 2012, când rebelii tuaregi au lansat o ofensivă majoră în nordul Mali, iar soldaţii s-au revoltat împotriva incapacităţii guvernului de a face faţă situaţiei. Militarii l-au înlăturat atunci de la putere pe preşedintele Amadou Toumani Touré.

Lovitura de stat a precipitat căderea nordului Mali în mâinile grupurilor islamiste armate, care au ocupat această regiune timp de nouă luni înainte de fi alungaţi în urma unei intervenţii militare internaţionale conduse de Franţa în ianuarie 2013 şi aflată încă în curs.

Sub presiunea internaţională, junta a cedat în cele din urmă puterea autorităţilor civile interimare până la alegerea, în 2013, a lui Ibrahim Boubacar Keita.

Din luna octombrie 2019, România contribuie, pentru o perioadă de un an, la eforturile internaționale de menținere a păcii cu un detașament al Forțelor Aeriene format din 120 de militari și 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM participant la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).

În urmă cu o săptămână, un elicopter Puma al Forțelor Aeriene Române a fost avariat în timpul unei furtuni de nisip, însă niciun militar nu a suferit răni.

Primul ministru Boubou Cisse (stânga) și președintele Ibrahim Boubacar Keita au fost arestați de forțele militare rebele. Foto: Profimedia Images
Mali, stat în vestul Africii. Sursa foto: Google Maps

Editor: B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țara în care doctorițele și profesoarele sunt obligate să se prostitueze ca să supraviețuiască. „Mă rog zilnic la o cale de salvare”

Fostul ministru al apărării din Brazilia a fost arestat. Walter Braga Netto e acuzat de plănuirea unei lovituri de stat

Franța a început evacuarea militarilor săi din Ciad, după peste 60 de ani de prezență în țara din Africa Centrală

Ludovic Orban vrea ca judecătorii CCR să fie anchetați penal de Parchetul de pe lângă ÎCCJ: Decizia de azi e o lovitură de stat

Partenerii noștri