Live

Record istoric de temperatură în China. A fost înregistrată cea mai călduroasă lună iulie de la începutul măsurătorilor meteorologice

Data publicării:
China s-a confruntat în ultimele luni cu evenimente climatice extreme şi cu temperaturi neobişnuit de mari pe plan local. Foto: Profimedia

Iulie 2024 a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată în China de la începutul măsurătorilor meteorologice, a anunţat joi presa de stat chineză, în contextul în care canicula afectează mai multe zone din lume, informează AFP, potrivit Agerpres. 

Temperaturile ridicate din China nu reprezintă un eveniment neobişnuit pe timpul verii, în special în vestul arid şi în sudul ţării.

În nord, locuitorii din capitala Beijing sunt obişnuiţi, de asemenea, cu căldura în această perioadă a anului.

Însă la nivelul întregii ţări, China s-a confruntat în ultimele luni cu evenimente climatice extreme şi cu temperaturi neobişnuit de mari pe plan local. Aceste fenomene sunt exacerbate de schimbările climatice, potrivit mai multor oameni de ştiinţă.

În iulie, temperatura medie la nivel naţional a fost de 23,21°C, comparativ cu media de 23,17°C calculată pentru precedentul record, ce data din 2017, a anunţat postul public de televiziune CCTV, conform căruia iulie 2024 a fost "cea mai călduroasă lună de la începutul măsurătorilor complete din 1961".

Aceste date au fost făcute publice în ziua în care un cod roşu de caniculă este în vigoare pentru oraşul Shanghai. La jumătatea după-amiezii, valoarea termică de 39,9°C a fost măsurată în mai multe zone din capitala economică a Chinei.

Temperaturile ar urma să crească şi mai mult în zilele următoare, a avertizat CCTV, cu valori aşteptate de 43°C la Hangzhou, un oraş situat la 160 kilometri de Shanghai, în care se află sediul gigantului din sectorul comerţului online, Alibaba.

Un caz printre multe altele

Emisiile de gaze cu efect de seră reprezintă unul dintre principalii factori ai schimbărilor climatice, iar China este primul emiţător la nivel mondial.

Nordul ţării a fost afectat în iunie de o vară deosebit de timpurie, cu temperaturi dintre cele mai ridicate de la începutul anului.

În capitala Beijing şi regiunea sa limitrofă, temperatura a depăşit pragul de 40°C.

Aceste recorduri de căldură din China sunt însă departe de a fi o excepţie la nivel mondial.

Duminică, 21 iulie, a fost declarată cea mai călduroasă zi înregistrată în lume de la începutul măsurătorilor din 1940, cu o valoare medie de 17,09°C, potrivit reţelei europene de monitorizare meteorologică Copernicus.

Căldurile extreme care au afectat în iulie mai multe regiuni din Europa şi Africa de Nord din jurul Mării Mediterane ar fi fost "practic imposibile" în absenţa schimbărilor climatice de origine antropică, au concluzionat miercuri experţii din reţeaua de referinţă World Weather Attribution (WWA).

În Iran, un val de căldură extremă s-a abătut asupra ţării şi a generat temperaturi de 50°C măsurate pe plan local în ultimele zile. De asemenea, un record istoric privind consumul de curent electric a fost stabilit în Iran.

Canicula afectează şi Franţa în timpul Jocurilor Olimpice, unde sportivii şi spectatorii au trebuit să înfrunte marţi temperaturi de 35°C la Paris.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Înotători lăsați fără bazin, după ce căldura și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Românii vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

„Calul troian” din învățământul britanic: De ce este China mărul discordiei în alegerea noului cancelar al Universității Oxford

Partenerii noștri