Nou delir marca Zaharova: Vorbește despre „ocupația românească” și-l acuză pe Ciolacu că promovează „anexarea” Republicii Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zaharova vorbeşte în timpul unei conferinţe la Forumul Economic Estic în Vladivostok pe 6 septembrie 2022.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. Foto: Profimedia Images

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a lansat, joi, un șir de acuzații la adresa conducerii de la Chișinău și a acuzat România că vrea să „anexeze” Republica Moldova, transmite news.ro.

„În paralel, continuă vizitele în Moldova ale politicienilor şi funcţionarilor occidentali care militează deschis pentru „opţiunea europeană”. La 4 octombrie anul acesta, la Chişinău, premierul român Marcel Ciolacu a îndemnat conducerea de la Chișinău să lucreze mai activ pentru ca cetăţenii „să înţeleagă clar că viitorul Moldovei este în UE”. Dar de ce a fost el timid? Ar fi trebuit să spună aşa: nu în UE, ci în România. Asta este ceea ce vor ei”, a declarat Maria Zaharova.

Ea l-a citat pe Ciolacu care ar fi spus că Rusia „va duce ţara în izolare şi sărăcie” şi a adăugat ironic: „Vedem cât de „prosperă” este Uniunea Europeană”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus a vorbit despre „ocupația românească” și a lansat un șir de date false despre perioada în care Basasarbia făcea parte din România.

„Absurditatea unor astfel de afirmaţii este că, aşa cum arată istoria, ocupaţia românească din 1918-1940 a fost cea care a adus în Basarabia sărăcie, ruină, depopulare şi atacuri în masă. Dimpotrivă, apartenenţa la Imperiul Rus şi la URSS a fost marcată de prosperitatea Moldovei. Toate acestea sunt dovedite prin fapte, cifre şi date reale”, a susţinut purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Zaharova a continuat seria de acuzații nefondate privind situația din Republica Moldova și a vorbit despre „dependența colonială” către care sunt împinși moldovenii.

„Este evident că tacticile de promovare a "ameninţării ruse" inexistente, inclusiv acuzaţii nefondate privind încercările ţării noastre de a organiza o lovitură de stat în Moldova, nu funcţionează. Moldovenii nu cred. Locuitorii ţării văd politica antipopulară eşuată a autorităţilor şi realitatea dezastruoasă care se ascunde în spatele sloganurilor şi lozincilor despre aşa-numitul „curs european" al actualului regim de la Chişinău. În realitate, ei sunt împinşi în dependenţă colonială, pentru a se abandona pe ei înşişi, ca să nu mai vorbim de propria lor istorie. Oamenii văd şi trag concluzii”.

Premierul Marcel Ciolacu s-a aflat zilele trecute într-o vizită oficială la Chişinău, a avut o întrevedere cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul căreia au discutat despre parcursul european al ţării vecine de peste Prut.

„România crede în vocaţia europeană a R. Moldova şi va continua să sprijine fără echivoc continuarea acestui drum”, a declarat Ciolacu. În contextul în care vizita are loc cu puţin timp înaintea referendumului ce va avea loc în Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale din această ţară, un subiect important abordat în cursul întrevederii a fost parcursul european al ţării vecine de peste Prut, precizează Executivul într-un comunicat oficial.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat cu acest prilej că România crede în vocaţia europeană a Republicii Moldova şi va continua să sprijine fără echivoc continuarea acestui drum pe care autorităţile de la Chişinău s-au angajat cu încredere şi responsabilitate, reuşind să facă faţă unor crize şi provocări hibride, fără precedent, apărute pe fondul războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Filmul despre Donald Trump, cu actorul român Sebastian Stan, vine ca un trăsnet în prag de...
Digi FM
Leonard Doroftei, îndrăgostit de soția lui și după 30 de ani de căsnicie: “Dumnezeu mi-a trimis îngerul ăsta...
Pro FM
Motivul pentru care Gina Matache s-a băgat în viața Oanei după divorț: „Aveam senzația că am fost deconectată...
Film Now
Jennifer Lopez, în costum de baie și chiar topless, în prima ședință foto îndrăzneață după divorț. Acum știe...
Adevarul
Piatra de moară a parentingului modern. Concluzia unui medic: „Părinți mai stresați de muci decât românii nu...
Newsweek
Mai mulți bani la pensie pentru sute de mii de pensionari. Ministrul muncii face un anunț neașteptat
Digi FM
Alina Pușcău s-a remarcat în marea de vedete de la nunta Lorei. Modelul internațional a arătat impecabil...
Digi World
O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Jenna Fischer, Pam din "The Office", s-a luptat cu cancerul la sân: "Dacă mai așteptam 6 luni, lucrurile ar...
UTV
Lisa Marie Presley dezvaluie ca Michael Jackson era „inca virgin” la 35 de ani