Live

Galerie Foto Record de temperatură la „Polul Nord” al Chinei. Cum se trăiește la -53 de grade Celsius în locul în care aerul îți îngheață în plămâni

Data actualizării: Data publicării:
Regiunea în care se găsește Mohe este înconjurată din trei direcții de teritoriile rusești de unde aerul asupru al iernii siberiene se năpustește asupra orașului chinezesc. Foto: Profimedia Images

Mohe este pe bună dreptate supranumit „Polul Nord” al Chinei. Este cel mai nordic oraș al țării și este un loc extrem de rece. La finalul săptămânii trecute s-au înregistrat -53 de grade Celsius, un record de temperatură istoric pentru această țară, informează Sky News.

Este atât de frig încât aerul îți rămâne blocat în gât, ai o senzație neplăcută în plămâni și îți vine în continuu să tușești. Ai o senzație ciudată la nivelul tuturor părților corpului în care se regăsește umezeala și simți cum pleoapele și nările îți împietresc.

Dacă ai degetele expuse sau dacă porți mănuși mai subțiri, îți vor amorți de tot în doar câteva minute – degerarea reprezintă un pericol foarte mare aici. Bateriile diverselor aparate electronice se descarcă anormal de repede și dacă trebuie să lucrezi afară nu poți să o faci decât în reprize scurte repetate.

Apa fiartă îngheață aproape instantaneu când e aruncată în aer

Există și momente distractive când sunt -50 de grade Celsius afară: dacă arunci apă fiartă în aer, aceasta îngheață aproape instantaneu și se izbește de pământ sub formă de bucăți de gheață.

Acesta este unul dintre motivele pentru care turiștii chinezi se îngrămădesc să vină aici.

Mohe se află în vârful unei regiuni din China care se extinde până la granița cu Rusia, înconjurată din trei direcții de teritoriul rusesc de unde aerul aspru al iernii siberiene se năpustește asupra orașului chinezesc.

Mohe se află la aproape 2.500 de kilometri la nord de Beijing, un oraș la rândul său din nordul țării. Este un loc pitoresc, acoperit de zăpadă, cu 85.000 de locuitori care lucrează în industrii precum agricultură și turism.

Temperaturile extreme nu sunt nemaiîntâlnite în Mohe, dar de obicei sunt cu 15-20 de grade mai ridicate decât acum.

„Nu poți să vezi pe nimeni la mai mult de câțiva metri depărtare”

La o oră de mers cu mașina înspre nord se află satul Beiji – un loc straniu, pe jumătate localitate turistică, pe jumătate avanpost de frontieră, în care ai nevoie de bilet ca să intri.

În afară de numele său care înseamnă „Polul Nord”, una dintre principalele atracții din Beiji îl reprezintă peisajul cu marele râu înghețat care desparte China de Rusia, dincolo de care se pot zări dealurile stâncoase ale Siberiei.

Întrebat despre cum este să trăiești la -53 de grade Celsius, Xie, proprietarul unui magazin universal a răspuns: „Este fum. Nu poți să vezi pe nimeni la mai mult de câțiva metri depărtare. Până la miezul zilei, fumul – noi îl numim fum, dar este defapt o ceață foarte densă – se disipă. Fumul apare când se face frig.”

„Nu poți să lupți împotriva raiului. Tot ce putem să facem este să luăm toate măsurile posibile. Atâta timp cât nu ne este frig, este în regulă”, a povestit Xie.

Această perioadă rece este provocată de o zonă de aer foarte rece de joasă presiune care se deplasează spre sud din Siberia. Regiunea din Rusia este atât de departe de efectul de încălzire al mării și primește atât de puține ore de lumină încât condițiile sunt perfecte pentru crearea de și mai mult aer rece, potrivit Sky News.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Donald Trump a oferit imaginea zilei la alegerile prezidențiale din SUA. Martina Navratilova a reacționat imediat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Chinezii susțin că au creat o armă cu unde electromagnetice, similară cu Steaua Morții din „Războiul stelelor”

China cere Franţei să împingă Comisia Europeană către o soluţie convenabilă pentru comerţul cu vehiculele electrice

Pearl Harbor-ul Chinei: Beijingul a transformat o insulă cât Taiwanul într-o fortăreață militară de 50 de miliarde de dolari

China știa de planurile Rusiei de a aduce nord-coreeni pe câmpul de luptă în Ucraina, crede un expert european

Partenerii noștri