Live

Record absolut de temperatură înregistrat în Norvegia: Câte grade s-au înregistrat într-o regiune din Oceanul Arctic

Data actualizării: Data publicării:
Aisberg în zona arhipeleagului Svalbard/Norvergia din Oceanul Arctic, unde se estimează că temperatura medie va crește cu până la 10 grade comparativ cu secolul trecut. Foto: Profimedia Images

Svalbard, un arhipelag norvegian situat în Oceanul Arctic, a doborât duminică recordul său absolut de temperatură pentru o lună august, după ce s-au înregistrat 20,3 grade Celsius, a anunţat luni Institutul meteorologic norvegian, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Aeroportul din Svalbard a înregistrat pentru prima dată peste 20 de grade în august”, a declarat Institutul meteorologic norvegian pe reţeaua de socializare X.

Recordul precedent corespunzător unei luni august măsurat la aeroportul din Svalbard datează din 31 august 1997, când au fost înregistrate 18,1 grade Celsius.

Recordul absolut de temperatură pe insula Svalbar datează din 25 iulie 2020, când au fost înregistrate 21,7 grade Celsius pe aeroport, valoare care a doborât precedentul record, din 1979.

Svalbard, cunoscut şi sub denumirea de Spitzberg, este un arhipelag situat în Oceanul Arctic, la o distanţă de o mie de kilometri de Polul Nord.

Temperaturile medii înregistrate pe aeroportul din Svalbard în luna august sunt cuprinse între 6 şi 9 grade Celsius.

Arctica este afectată de un fenomen denumit „amplificare arctică”, care face ca această regiune să se încălzească mai rapid decât zonele de la latitudini medii, de patru ori mai rapid decât media mondială, potrivit unui studiu de referinţă.

Potrivit raportului oficial norvegian „Clima în Svalbard 2100”, publicat în 2019, temperatura medie în Svalbard în perioada 2070-2100 ar creşte cu 7 până la 10 grade în comparaţie cu perioada 1970-2000, în funcţie de nivelul emisiilor cauzate de om în deceniile care vor urma.

La Longyearbyen, capitala administrativă a arhipelagului Svalbard, unde se află aeroportul, creşterea temperaturii anuale medii în ultimii 118 ani este de „trei ori mai mare decât încălzirea climatică globală estimată pentru aceeaşi perioadă”, potrivit aeroportului.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prima ţară care are mai multe maşini electrice decât pe benzină

Niveluri ridicate de cesiu radioactiv detectate de Norvegia lângă frontiera cu Rusia, din zona arctică. Care poate fi sursa

Un bărbat a fost dat dispărut de familie, după zece ani de când a anunțat că pleacă în Norvegia

Explicațiile climatologilor pentru ciclonul Boris. „E posibil să avem din nou astfel de episoade”

Partenerii noștri