Live

Războiul deșeurilor spațiale: Un vechi satelit sovietic, pe cale de a se ciocni cu un fragment de la o rachetă chinezească

Data actualizării: Data publicării:
Deșeuri spațiale care orbitează în jurul Pământului. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Două deșeuri spațiale, mai precis un satelit sovietic defunct și un fragment de la o veche rachetă chinezească, sunt pe cale să se ciocnească pe orbita terestră în această seară, conform celor mai recente calcule făcute de oamenii de știință de la LeoLabs, o companie din California specializată în monitorizarea activității așa-numitului „gunoi spațial” care orbitează în jurul Pământului, informează Newsweek.

Experții spune că există un „risc foarte mare” de coliziune între cele două deșeuri spațiale: conform celor mai recente calcule, obiectele vor trece, cel mai probabil, „la mustață” unul de altul, la o distanță de circa 12 metri și există șanse de 20% ca ele să se ciocnească, totuși.

Astronomul Jonathan McDowell, de la Centrul Harvard-Smithsonian de Astrofizică a identificat respectivele deșeuri spațiale: este vorba despre fostul satelit sovietic de navigație „Parus”, lansat în 1989 și o treaptă a rachetei chinezești ChangZheng-4c, lansată în 2009

Cele două obiecte care se deplasează cu o viteză de peste 28.000 km/h pe o orbită joasă a Pământului, la o altitudine de aproximativ 1.000 de kilometri, au împreună o masă de circa 2,8 tone.

Viteza mare cu care orbitează face ca astfel de „gunoaie spațiale” să fie extrem de periculoase pentru sateliții activi, navele sau astronauții aflați pe orbită. O coliziune între cele două deșeuri ar produce fragmente suplimentare, care ar continua să se deplaseze, cu aceeași viteză de-a lungul orbitei terestre.

Ce efecte devastatoare ar putea produce o ciocnire între „gunoaiele spațiale”

Cele mai recente date arată că pe orbita joasă a Pământului - spaţiul din jurul planetei noastre care se întinde până la altitudinea de 2.000 de kilometri - se află peste 3.000 de sateliţi inoperabili şi zeci de milioane de bucăţi ori fragmente din alte echipamente spaţiale lansate de-a lungul timpului. Fiecare astfel de fragment orbitează planeta cu viteze de ordinul zecilor de mii de kilometri pe oră.

Orice impact cu un astfel de obiect, la astfel de viteze, ar fi devastator pentru un satelit ori rachetă.

Oamenii de știință avertizează de zeci de ani asupra pericolului pe care gunoiul spațial îl prezintă pentru misiunile spațiale.

Încă din anul 1978, cercetătorul NASA Donald Kessler a avertizat asupra acestui scenariu. Cunoscută în prezent sub denumirea „sindromul Kessler”, teoria susține că orbita terestră va ajunge, într-o bună zi, mult prea aglomerată și „poluată” atât de sateliți, cât și de așa-numitele „gunoaie spațiale”, practic, fragmente ori obiecte provenite de la diversele echipamente spațiale lansate de-a lungul timpului. Această „aglomerare” va face ca viitoarele misiuni spațiale să fie tot mai dificil, dacă nu imposibil, de pus în practică.

Astfel, o simplă ciocnire a unui fragment spațial cu un satelit ar putea declanșa o reacție în lanț cu posibile efecte catastrofale asupra vieții pe Pământ.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NASA amână din nou întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți blocați în spațiu. De ce misiunea de o săptămână ajunge la nouă luni

Pe cine a ales Donald Trump la conducerea NASA: „În mod inevitabil, va exista o economie spaţială înfloritoare”

„Orașul de sub gheață”: O misiune NASA a dezvăluit o bază militară secretă ascunsă în calota glaciară din Groenlanda

Cele mai detaliate imagini ale suprafeței Soarelui au fost realizate de misiunea spațială Solar Orbiter. La ce ajută informațiile

Partenerii noștri