Live

Raport: ISIS folosește arme fabricate în România. Precizările MAE

Data actualizării: Data publicării:

Jihadiştii aşa-zisului Stat Islamic au luptat cu arme fabricate în România şi în alte ţări europene.

Mai mult de o treime dintre armele folosite de ISIS provin din Uniunea Europeană: Bulgaria, Ungaria, Germania şi România sunt producătorii, arată un raport realizat de o organizaţie cu sediul în Marea Britanie, care monitorizează traficul internaţional de armament.

Majoritatea armelor au fost furate de la armata irakiană şi de la cea siriană. În multe alte cazuri, au fost achiziţionate din ţări est-europene de către Arabia Saudită şi Statele Unite şi furnizate forţelor de opoziţie siriene, dar au ajuns pe mâna jihadiştilor. Sunt rezultatele unei investigaţii făcute pe parcursul a trei ani.

Ministerul român de Externe a răspuns solicitării Digi24 pe această temă și a transmis următoarele precizări:

„România a manifestat deschidere totală și a sprijinit demersurile făcute de CAR în procesul de investigare și documentare a armelor și muniției identificate pe teritoriul irakian și sirian care a fost controlat de ISIL, procedând la trasabilitatea celor 68 de solicitări adresate de această organizație în perioada 2015-2017. Remarcăm că raportul CAR face referire și la produse militare a căror fabricație nu a fost verificată cu partea română și atribuită de către CAR unor producători din țara noastră. Raportul CAR vizează armele capturate de pe teritoriul ocupat de ISIL în Iraq și Siria, care au fost obținute de gruparea teroristă în mare parte prin capturarea depozitelor aparținând autorităților din cele două state. Subliniem faptul că, așa cum ilustrează și raportul la pagina 8, produsele militare respective au ajuns în zona controlată de ISIL fără implicații ilicite din partea producătorilor sau autorităților statelor menționate în raport.

Ministerul Afacerilor Externe, prin ANCEX, a eliberat licențe de export cu produse militare către Irak în conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate ONU 1546 (2004), așa cum este reflectat și în rapoartele naționale anuale și trimestriale publicate pe pagina electronică www.ancex.ro. Totodată, dorim să evidențiem că România nu a exportat produse militare, direct sau indirect, în Siria începând cu anul 1990. În cei 25 de ani de activitate, ANCEX nu a emis nicio licență de export către această destinație.

România respectă cu strictețe cele mai înalte standarde de control al exporturilor de produse militare, standarde cuprinse în legislația internă, în care sunt reflectate angajamentele internaționale asumate de țara noastră ca membru al UE, NATO, ONU și OSCE, precum și ca stat parte la Tratatul privind comerțul cu arme (ATT).

România rămâne deschisă la colaborarea cu organizația CAR în baza deciziilor Consiliului care autorizează proiectul iTrace în sprijinul unui mecanism global de raportare privind armele de calibru mic și armament ușor (SALW) şi alte arme şi muniţii convenţionale ilicite pentru a reduce riscul comerţului illicit cu acestea”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Israelul spune că a dejucat un complot cu bombă al ISIS care viza turnurile Azrieli din Tel Aviv

Karl Nehammer, după anularea concertelor lui Taylor Swift la Viena: Ameninţarea teroristă a fost „foarte gravă”

Susținători ISIS au luat ostatici într-un centru de detenție din Rusia. Forțele speciale au intervenit și i-au „eliminat”

New York este sub o amenințare teroristă „extrem de gravă”. Au avut loc mai multe arestări care au legături suspecte cu ISIS

Partenerii noștri