Raport: China și-a supravegheat cetățenii cu tehnologie de la companii europene. Are una din cele mai sofisticate rețele din lume
Mai multe companii europene au furnizat Chinei tehnologie de supraveghere care îngrădește drpeturile civile, acuză amensty Internațional. Organizația a prezentat un raport în Parlamentul European în care oferă și nume: Idemia din Franţa, Axis din Suedia și Noldus din Olanda.
Scene teribile în fața unei școli din China. 11 oameni, printre care 5 copii, au murit striviți de un autobuz scăpat de sub control
Caz șocant în China
Un zoo din China a vopsit doi cățeluși în alb și negru
Tragedie în China
O tornadă a făcut ravagii în China
Ploile torențiale au făcut ravagii în cea mai bogată provincie din China
Momentul în care podeaua unui magazin din China se surpă
„Propaganda rusă are destul succes în Europa de Sud-Est, în special în Balcani”. Și China este interesată de regiune
Incendiu devastator în China
China a construit una dintre cele mai sofisticate rețele de tehnologie de supraveghere din lume, cu sute de milioane de camere în locuri publice, bazate în principal pe recunoaștere facială. A devenit atât de performantă, încât a ajuns să fie exportată către alte țări cu lideri autocrați.
Sistemele la care au contribuit și companiile europene ar fi folosite înclusiv în regiunea Xinjiang, acolo unde comuniștii duc o campanie împtoriva minorității musulmane uigure, campanie catalogată drept genocid cultural.
Companiile europene au respins acuzațiile.
Morpho, o companie franceză care a devenit ulterior parte a IDEMIA, a furnizat echipamente de recunoaștere facială poliției din Shanghai în 2015, se arată în raportul Amnesty.
IDEMIA a declarat că vânzarea a implicat un sistem de generație veche pentru identificarea fețelor pe filmări înregistrate, mai degrabă decât supravegherea live, adăugând că nu a vândut și nu vinde tehnologii de recunoaștere facială către China.
Compania suedeză Axis ar fi vândut camere de supraveghere în China încă din 2012. Axis s-a apărat și a spus că soluțiile video de rețea au fost utilizate în întreaga lume pentru a contribui la creșterea securității și siguranței.
Compania olandeză Noldus a vândut sisteme de recunoaștere a emoțiilor către autoritățile și universitățile chineze, potrivit Amnesty.
Noldus a spus că este imposibil din punct de vedere tehnic să-și utilizeze software-ul - conceput pentru studiul comportamentului uman - în scopul supravegherii în masă.
Astfel de dezvăluiri au apărut în contextul în care Parlamentul European discută schimbarea regulilor de export pentru a împiedica transferul de tehnologie care poate aduce atingere drepturilor civile.
Editor : Monica Bonea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News