Live

Putin, discurs în fața națiunii, la o zi după ce patru separatiști pro-Rusia au fost puşi sub acuzare pentru doborârea zborului MH17

Data publicării:
Președintele Rusiei, Vladimir Putin. Foto: Guliver/Getty Images

Preşedintele rus Vladimir Putin se va adresa naţiunii într-un discurs televizat în direct joi, la o zi după ce o investigaţie condusă de Olanda a pus sub acuzare patru separatişti pro-Rusia din Ucraina pentru doborârea zborului MH17 în 2014, relatează The Guardian, citat de news.ro.

Pe durata acestei sesiuni de întrebări şi răspunsuri, Putin este aşteptat să nege acuzaţiile conform cărora Rusia le-a furnizat rachete sol-aer separatiştilor, lucru care va mări tensiunile cu Occidentul.

Întrebările vor face parte dintr-o „piesă de teatru televizată”, conform The Guardian iar Putin va răspunde la întrebări privind reforma pensiilor, expansiunea NATO, toate acestea fiind trimise, aparent, de cetăţeni ruşi. Principalul obiectiv al lui Putin în 2019 va fi să se reconecteze cu cetăţenii obişnuiţi după ce popularitatea sa a scăzut şi există semne de nemulţumire în ţară.

Jurnaliştii îi vor pune, cu precauţie, întrebări cu privire la economie, al protestele regionale şi relaţiile externe. Zeci de guvernatori regionali vor fi prezenţi pe toată durata de trei-patru ore a transmisiei pentru a răspunde unor eventuale întrebări ale lui Putin.

Această sesiune de întrebări şi răspunsuri are loc după ce rata de aprobare a lui Putin a scăzut sub 50% conform agenţiilor de sondare ale statului, acestea fiind printre cele mai scăzute numere de când a devenit preşedinte în 2000.

Conform celor are au efectuat sondajele, principala cauză este situaţia economică: o creştere cu cinci ani a vârstei de pensionare şi salarii care stagnează ale muncitorilor ruşi.

Deşi aceste cifre ar fi considerate bune de majoritatea liderilor din Occidentul, Kremlinul se baza pe sondaje pentru a-şi îmbunătăţi imaginea.

Sesiunea de întrebări şi răspunsuri televizată a devenit un element cheie al preşedinţiei lui Putin în ultimii 20 de ani, având ca scop să furnizeze o legătură directă între cetăţeni şi preşedinte. Margarita Simonyan, şefa televiziunii de stat RT, a scris pe Twitter: „Această linie directă reprezintă o perioadă de speranţe dulci ale celor oprimaţi şi de frică pentru cei care în degradează şi îi insultă”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Fost ministru al Justiției, Stelian Ion cere demiterea procurorului general: De doi ani nu a anchetat acţiuni legionare şi antisemite

Replica dură a lui Zelenski la „provocarea” lui Putin: „Un tâmpit”

Partenerii noștri