Live

Provocările cărora trebuie să le facă față noul împărat al Japoniei, Naruhito

Data publicării:

Naruhito, noul împărat al Japoniei, a urcat pe tronul ultimului imperiu al lumii după ce tatăl său a luat o decizie istorică. Abdicarea lui Akihito a fost prima după 200 de ani de istorie. Într-o ţară puternic afectată de îmbătrânirea populaţiei, toată lumea aşteaptă ca noul cuplu imperial, şcolit în Anglia, să aducă un nou suflu monarhiei vechi de peste două mii de ani. În orice caz, Japonia a intrat în era Reiwa, care semnfică ordinea și armonia.

Într-un film de arhivă, împărăteasa Michiko se joacă cu fiul ei, Naruhito. „Micul prinţ Hiro se joacă voios cu mama lui, în aceste scene de o încântătoare lipsă de formalitate. Prinţul Hiro are parte de educaţie modernă, din partea unor părinţi moderni. Şi se pare că totul merge ca uns!” - este comentariul care însoțește vechea peliculă.

Cel de-al 126-lea împărat al Japoniei s-a născut la 23 februarie 1960, într-un moment în care ţara sa cunoştea un boom economic, la 15 ani după înfrângerea din cel de-al Doilea Război Mondial. Pe tronul imperial se afla bunicul său, Hirohito.

Nepotul împăratului, prinţul Hiro, acum aproape în vârstă de doi ani, face ca Prima Familie a Japoniei să semene cu una obişnuită, când vin nepoţii în vizită. Prinţul moştenitor Akihito, prinţesa Michiko şi ceilalţi fii ai împăratului trebuie să facă un pas în spate, în timp ce micul prinţ captează toată atenţia”, se spune într-un alt film de arhivă.

Împărăteasa Masako, absolventă a trei universități, a luptat ani de zile cu depresia

Educat în sistemul public de învăţământ, Naruhito a fost interesat de sport şi muzică. A fost student la Oxford şi este deţinătorul unui master în istorie. A fost desemnat oficial prinţ moştenitor în 1991, după ce tatăl său a urcat pe tron.

Doi ani mai târziu, Naruhito s-a căsătorit cu Masako Owada, o tânără care absolvise universitatea din Tokyo, apoi Oxford şi Harvard. După o ceremonie tradiţională, cei doi au salutat mulţimea într-un stil pur occidental.

Presiunea aducerii pe lume a unui moştenitor masculin al tronului crizantemelor a fost drama care a dominat viaţa prinţesei Masako. Mai bine de un deceniu, ea a luptat cu depresia şi a avut apariţii tot mai rare în public.

Naruhito şi Masako au o fiică, Aiko. Acesta nu poate urca pe tron, iar noul prinţ moştenitor devine, astfel, fratele tatălui său, Akishino.

„Aşa cum au făcut împăratul şi împărăteasa (Akihito şi Michiko - n.r.) şi eu voi fi alături de poporul meu şi voi împărţi cu el bucuria şi durerea, şi voi fi credincios rolului de simbol al naţiunii”, a promis al 126-lea împărat al Japoniei, Naruhito.

Toată lumea se întreabă însă dacă delicata sa soţie, noua împărăteasă Masako, va face faţă responsabilităţilor. Misiunea ei va fi esenţială pentru a menţine afecţiunea japonezilor pentru familia imperială. Nu-i va fi însă deloc uşor să calce pe urmele împărătesei perfecte, Michiko, o figură emblematică a ultimelor decenii. Pentru analişti, acesta va fi momentul în care noul împărat să pună în practică promisiunea făcută lui Masako: „Poate că ai îngrijorări şi temeri pentru că te alături Casei Imperiale, dar eu te voi proteja toată viaţa”.

La fel de important pentru noii suverani va fi să-i asigure fiicei lor, prinţesa Aiko, toată protecţia necesară. La 17 ani, ea încă merge la şcoală şi va trebui să-şi aleagă un drum în viaţă. Până acum, părinţii ei i-au fost mereu alături, au mers cu ea la şcoală şi au luat-o cu ei în călătorii.

Citiți și: DOSAR INTERNAȚIONAL | Sfârșit de eră. Împăratul Akihito, monarhul care a reformat Tronul Crizantemei

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Încercarea primei companii nipone de lansa sateliți în spațiu s-a soldat cu un imens eșec. Cât a durat zborul rachetei Kairos

O vâltoare veche din Maramureș a fost salvată cu o tehnică japoneză. Meșterii, impresionați de „mașina de spălat” a naturii

Program scurt sau săptămâna de lucru de patru zile la Tokyo, pentru a crește natalitatea și timpul petrecut în familie

Sake, „darul divin” al Japoniei, a fost inclus de UNESCO în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității

Partenerii noștri