Live

Proteste în Iran. Declarație interesantă a președintelui

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Protestele au continuat luni, pentru a cincea zi la rând, în Iran. În total, 13 oameni, dintre care 12 civili şi un poliţist, au fost ucişi în confruntările dintre demonstranţi şi forţele de ordine în aceste zile.

Manifestanţii au scandat împotriva guvernului şi au incendiat maşini. Autorităţile susţin că protestatari înarmaţi au luat cu asalt în ajunul Anului Nou sedii de poliţie şi baze militare. Demonstraţiile au fost îndreptate iniţial împotriva scumpirilor şi a corupţiei, dar s-au transformat într-o revoltă împotriva guvernului şi a liderului religios suprem, ayatollahul Khamenei.

Valul de proteste, cel mai amplu din ultimii ani, pune presiune pe clerul care a preluat puterea prin Revoluţia Islamică din 1979, precum şi pe preşedintele Hassan Rohani, considerat un reprezentant al aripii reformatoare a regiumului. Acesta a făcut, de altfel, o declarație foarte interesantă, părând să nu fie în linie cu optica clericilor conservatori:

„În opinia mea, evenimentele din ultimele zile la suprafaţă par o ameninţare, dar trebuie să le transformăm într-o oportunitate. Trebuie să vedem care este problema. Nu putem spune că toţi cei care au ieşit în stradă au urmat ordinele altor ţări. Poate sunt câţiva, dar alţii au ieşit în stradă pentru că aşa au simţit, din cauza problemelor lor. Problemele lor nu sunt numai economice. Nu e ca şi cum oamenii au ieşit în stradă să ceară doar bani şi pâine. Au şi alte revendicări. Vor şi alte lucruri. Unul dintre ele este mai multă libertate”, a declarat președintele Iranului, Hassan Rohani.

În schimb, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat, marţi, duşmanii Iranului că alimentează incidentele din republică şi să s-au unit împotriva regimului, după manifestaţiile din ultimele zile. „În ultimele zile, duşmanii Iranului s-au folosit de diverse mijloace - bani, arme, politică, informaţii - pentru a provoca probleme în Iran”, a declarat ayatolahul, conform presei oficiale. El a mai spus că se va adresa poporului iranian la „timpul potrivit”, relatează News.ro.

Potrivit unor surse, protestele din Iran s-au soldat cu decesul a 22 persoane de la începutul manifestaţiilor, joia trecută, la Machhad, al doilea oraş al ţării.

Venit la putere în 2013, Hassan Rohani a promis reforme economice şi măsuri pentru a pune capăt izolării internaţionale a ţării sale. El i-a urmat în funcție lui Mahmoud Ahmadinejad, ale cărui mandate au fost marcate de numeroase tensiuni cu Occidentul, în special din cauza controversatului program nuclear al Iranului. În mandatul lui Rohani, Occidentul a ajuns la un acord cu Iranul și a ridicat o parte din sancțiuni, dar relația Teheranului cu Statele Unite continuă să fie tensionată, mai ales de la venirea la Casa Albă a lui Donald Trump.

„Iranul a eşuat la toate nivelurile, în ciuda acordului extrem de prost cu administraţia Obama”, a scris Donald Trump pe Twitter. „Marele popor iranian este reprimat de mulţi ani. Vrea hrană şi libertate. Bogăţia Iranului este prădată, la fel şi drepturile omului. Este timpul pentru o schimbare”, a adăugat el.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA avertizează Iranul să nu lanseze un nou atac asupra Israelului: Nu vom putea controla răspunsul forțelor israeliene

O studentă iraniană a fost arestată, după ce s-a dezbrăcat într-un campus universitar, în semn de protest

Ruinele care au supraviețuit atacurilor aeriene israeliene. De la începutul războiului, 341 de moschei au fost distruse în Palestina

SUA au trimis bombardiere strategice B-52 în Orientul Mijlociu pentru a descuraja Iranul

Partenerii noștri