Live

Preşedintele sud-coreean afirmă că legea marţială a fost un act de guvernare şi neagă acuzaţiile de rebeliune

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol şi-a apărat, joi, decretul de lege marţială ca fiind un act de guvernare şi a negat acuzaţiile de rebeliune, respingând tentativele de punere sub acuzare împotriva sa, conduse de opoziţie, şi investigaţiile privind măsura de săptămâna trecută.

Declaraţia televizată a lui Yoon Suk Yeol a fost făcută cu câteva ore înainte ca principalul partid liberal de opoziţie, Partidul Democrat, să prezinte o nouă moţiune de punere sub acuzare a lui Yoon, informează AP preluată de News.ro. Partidul de opoziţie intenţionează să supună moţiunea unui vot în această sâmbătă.

Încercarea sa anterioară de punere sub acuzare a lui Yoon a eşuat sâmbăta trecută, parlamentarii partidului de guvernământ boicotând votul din Adunarea Naţională.

Declararea legii marţiale de către Yoon la 3 decembrie, prima de acest fel în peste 40 de ani în Coreea de Sud, a generat haos politic şi ample proteste care cer demiterea sa. Decretul a adus sute de soldaţi înarmaţi care au încercat să încercuiască parlamentul şi au atacat comisia electorală, deşi nu au avut loc violenţe sau răniri majore, iar el a fost forţat să îl ridice aproximativ şase ore mai târziu.

Yoon: „Voi lupta până la capăt”

„Voi lupta până la capăt, pentru a împiedica forţele şi grupurile criminale care au fost responsabile de paralizarea guvernului ţării şi de perturbarea ordinii constituţionale a naţiunii să ameninţe viitorul Republicii Coreea”, a declarat Yoon.

Yoon, un conservator, a declarat că introducerea legii marţiale a fost menită să transmită un avertisment principalului partid liberal de opoziţie, Partidul Democrat, despre care a spus că a paralizat afacerile statului şi a distrus ordinea constituţională a ţării. El a declarat că desfăşurarea a mai puţin de 300 de soldaţi la Adunarea Naţională a fost menită să menţină ordinea, nu să o dizolve sau să o paralizeze.

Yoon a numit Partidul Democrat „un monstru” şi „forţe anti-statale”, despre care a spus că au încercat în mod repetat să îşi folosească puterea legislativă pentru a destitui oficiali de top, a submina proiectele de buget ale guvernului şi a simpatiza cu Coreea de Nord.

„Opoziţia face acum un dans al haosului cu cuţitul, susţinând că declararea legii marţiale constituie un act de rebeliune. Dar a fost cu adevărat?”, a declarat Yoon.

Yoon a declarat că decretul său privind legea marţială a fost un act de guvernare care nu poate face obiectul unor investigaţii şi nu reprezintă o rebeliune.

Nu este clar în ce măsură declaraţia lui Yoon îi va afecta soarta. Joi, liderul propriului său partid conservator, Han Dong-hun, a declarat că Yoon arată clar că nu este dispus să demisioneze de bunăvoie şi a făcut apel la membrii partidului să voteze în favoarea punerii sale sub acuzare la viitorul vot al Adunării Naţionale.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Regina frumuseții” a luat o decizie la 19 ani, iar viața i s-a schimbat total. ”Am fost spălată pe creier”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul ministru sud-coreean al Apărării a încercat să se sinucidă în detenție

Coreea de Nord condamnă „dictatura” din Sud, în urma haosului provocat de invocarea legii marțiale

Percheziții la biroul președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol. Ancheta deschisă după declararea legii marţiale devine tot mai amplă

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a primit interdicţia de a părăsi ţara

Partenerii noștri