În Spania, prostituția ar putea fi scoasă în afara legii. Promisiunea făcută de premierul Pedro Sánchez
Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, și-a luat duminică angajamentul să incrimineze prostituția. Vorbindu-le susținătorilor la finalul congresului de trei zile al partidului său, Sánchez a spus că practica „înrobește” femeile.
Prostituția a fost dezincriminată în Spania în 1995, iar în 2016 ONU a estimat că industria sexuală a țării valorează 3,7 miliarde de euro.
Un sondaj din 2009 a arătat că până la unul din trei bărbați spanioli plătiseră pentru sex, potrivit BBC.
Însă, un alt raport publicat în 2009 sugerează că cifra ar ajunge la 39%, iar un studiu al ONU din 2011 a citat Spania ca fiind a treia cea mai mare piață de prostituție din lume, după Thailanda și Puerto Rico.
În prezent, prostituția nu este reglementată în Spania și nu există nicio pedeapsă pentru cei care oferă servicii sexuale plătite din propria inițiativă, atâta timp cât nu are loc în spațiile publice. Cu toate acestea, proxenetismul sau intermedierile între lucrătorul sexual și un potențial client sunt ilegale.
Industria a explodat după dezincriminare și se estimează că aproximativ 300.000 de femei lucrează ca prostituate în Spania.
Spania, „paradisul mafiilor internaționale”
César Jara, un jurnalist spaniol care a făcut anchete cu industria sexuală, a declarat pentru agenția de presă EFE că „95% din prostituția din Spania nu este liberă, ci forțată într-un fel sau altul, fie din cauza condițiilor socio-economice, a amenințărilor sau a altor presiuni”.
Traficul sexual generează zilnic 7-8 milioane de euro în Spania, spune el, descriind țara drept a doua cea mai mare piață de prostituție din Europa după Germania și ca „un paradis pentru mafii internaționale”. „Cel mai rău lucru este că unii tineri consideră că este normal să plătească pentru ca o femeie să le ofere plăcere oricum doresc”.
În 2019, partidul lui Sánchez a publicat un angajament în manifestul său electoral de a scoate în afara legii prostituția, inițiativă care a fost văzută ca o tactică pentru a atrage mai multe voturi din partea femeilor.
Manifestul a numit prostituția drept „una dintre cele mai grave forme de violență împotriva femeilor”.
Cu toate acestea, la doi ani de la alegeri, nu a fost depus încă niciun proiect de lege în acest sens.
Susținătorii sistemului actual spun că acesta a adus beneficii uriașe femeilor care lucrează în domeniu și le-a făcut viața mai ușoară și mai sigură.
Cu toate acestea, în ultimii ani a crescut numărul femeilor traficate și exploatate sexual. În 2017, poliția spaniolă a identificat 13.000 de femei în urma unor raiduri anti-trafic, afirmând că cel puțin 80% dintre acestea erau exploatate sexual.
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News