Live

Un nord-coreean plecat din țară de 10 ani a încercat să se întoarcă în statul comunist, forțând granița cu un autobuz furat. Ce a urmat

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Poliția sud-coreeană a reținut un bărbat nord-coreean care a încercat să intre în Coreea de Nord, țară de unde plecase, scrie BBC. Bărbatul a fost prins pe Podul Unirii care desparte cele două Corei, după ce a ignorat soldații care i-au cerut să oprească și a intrat cu autobuzul într-o baricadă.

Aproximativ 34.000 de nord-coreeni au fugit în Sud de când peninsula coreeană a fost divizată în urmă cu mai bine de 70 de ani, însă numărul celor care doresc să revină în statul comunist este foarte scăzut. 

Bărbatul, care are peste 30 de ani, a spus polițiștilor că a vrut să se întoarcă acasă, după ce a întâmpinat dificultăți în Sud, potrivit presei sud-coreene. Nu este clar ce fel de dificultăți.

Se pare că a părăsit Coreea de Nord în urmă cu aproximativ un deceniu. El ar fi furat autobuzul dintr-un garaj din orașul Paju și a fost prins o jumătate de oră mai târziu.

Imaginile de supraveghere din garaj l-au arătat pe bărbatul care purta o pălărie în timp ce încerca să deschidă mai multe vehicule, până când a reușit să intre în autobuz. Autoritățile spune că individul nu se afla sub influența alcoolului sau a drogurilor în momentul incidentului.

Cauzele pentru care unii dezertori se reîntorc în Coreea de Nord

Bărbatul, care a lucrat ca zilier în Paju și în alte orașe, a declarat poliției că a acumulat mai multe amenzi neplătite, potrivit cotidianului sud-coreean The Dong-A Ilbo.

Legea Coreei de Sud interzice cetățenilor, inclusiv dezertorilor, să treacă granița spre nord fără autorizație guvernamentală. Totodată,

Dezertorilor nord-coreeni în sud li se acordă automat cetățenia.

Coreea de Sud primește peste 1.000 de dezertori din Nord în fiecare an. În schimb, numărul dezertorilor care s-au întors în Coreea de Nord a totalizat doar 31 din 2012 până în 2022, potrivit Ministerului Unificării din Sud.

Unii se întorc sau încearcă să facă acest lucru, pentru că viețile din sud sunt uneori sub așteptările lor. Dezertorii câștigă în medie aproximativ 2,3 milioane de woni (1.740 de dolari) pe lună, potrivit unui studiu al Fundației Korea Hana publicat marți.

Alții vor să se întoarcă pentru a-și vedea membrii familiei.

Cu toate acestea, aceste întoarceri acasă sunt riscante. Unii repatriați au fost închiși, în timp ce alții au fost supuși unei reeducații riguroase în nord.

În ianuarie 2022, un dezertor în vârstă de 30 de ani s-a întors în Coreea de Nord după un an petrecut în Sud. El s-a chinuit să își facă o viață în Sud, dar „abia își câștiga existența”, au spus rapoarte care citau oficiali sud-coreeni.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CIA vrea să recruteze informatori în Coreea de Nord, Iran și China

Hyunmoo-5, racheta-monstru din arsenalul sud-coreean, are 36 de tone. „Un coșmar pentru Coreea de Nord”

Avertismentul președintelui sud-coreean pentru Kim Jong Un. „Acea zi va marca sfârşitul regimului nord-coreean"

„SUA se joacă cu focul.” Coreea de Nord avertizează că ajutorul militar american pentru Ucraina este „o greșeală incredibilă”

Partenerii noștri