Papa Francisc: Dumnezeu apare în orice situație, în orice persoană
Două miliarde de romano-catolici şi protestanţi din toată lumea sărbătoresc duminică Paştele, cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii. La Vatican, Papa Francisc a oficiat, pentru a şasea oară de când a urcat pe Tronul Sfântului Petru, slujba de Paşte apoi, de la balcon, a transmis celebra binecuvântare "Urbi et Orbi", către cetate şi către lume. Sâmbătă seară, 10 mii de oameni au fost în bazilica Sfântul Petru pentru slujba din ajun condusă de Suveranul Pontif.
Papa Francisc a fost externat din spital, după nouă zile de la operația abdominală
Mesajul „Urbi et Orbi" al Papei Francisc de Paștele Catolic
Papa Francisc și-a vândut ceasul, un model din plastic de aproximativ 60 de euro
Papa Francisc cere liderilor lumii să negocieze pentru a opri războiul din Ucraina
Papa, mesaj pentru Ucraina de Înviere
Papa Francisc a dezvăluit că îi place mult tangoul
Papa, făcut „eretic” de un preot ortodox grec
Joe Biden, primit la Vatican de Papa Francisc
Joe Biden este în Europa pentru summitul G20 și cel climatic COP26
Războiul din Siria, negocierile privind dosarul nuclear nord-coreean şi recentele violenţe dintre israelieni şi palestinieni au fost subiectele despre care Papa Francisc a vorbit în binecuvântarea Urbi et Orbi de anul acesta. În faţa a mii de pelerini veniţi de peste tot din lume, Suveranul Pontif s-a rugat pentru pace. Mesajul adresat nu doar catolicilor, ci lumii întregi, a venit la finalul liturghiei din ziua de Paşte, oficiată de Papa Francisc în Piaţa Sfântul Petru din Vatican.
Anul acesta, slujba a avut loc în condiţii mult mai stricte de securitate. Traficul a fost închis pe mai multe străzi din jurul cetăţii sfinte, iar credincioşii au trecut prin mai multe filtre de securitate, inclusiv prin detectoare de metale precum cele din aeroporturi.
Potrivit tradiţiei, înainte de miezul nopţii a avut loc ritualul pregătirii luminii pascale. Basilica Sfântul Petru, cel mai mare lăcaş de cult creştin din lume, a fost cufundată în întuneric până când Papa Francisc a venit în procesiune cu lumânarea aprinsă.
În predică, Suveranul Pontif i-a încurajat pe toţi credincioşii să-şi depăşească temerile şi să sfideze convenţionalul.
„Mormântul gol vrea să ne provoace, să ne mişte, să punem întrebări, dar, mai mult decât orice, vrea să ne încurajeze să credem şi să avem încredere că Dumnezeu apare în orice situaţie, în orice persoană, că lumina Lui poate ajunge în cele mai neaşteptate şi închise colţuri ale existenţei”, a spus Papa Francisc.
În cadrul ceremoniei, Papa Francisc a botezat opt adulţi. Printre aceştia, un imigrant nigerian devenit erou în Italia, după ce a oprit cu mâinile goale un hoţ înarmat care tocmai jefuise un magazin. Bărbatul de 31 de ani se afla ilegal în Italia, dar datorită gestului său curajos, un poliţist l-a ajutat să obţină actele necesare şederii.
- John Francesco, primeşti botezul în credinţa Bisericii pe care o profesăm cu toţii?
- Da, îmi doresc.
- John Francesco, te botez în numele Tatălui, Fiului şi Sfântului Duh.
Și Catedrala Sf. Iosif din București a devenit neîncăpătoare, sâmbătă seară, pentru credincioșii catolici care au venit să asiste la slujbă și să asculte mesajul arhiepiscopului mitropolit de București, Ioan Robu.
„Cristos a înviat! Nu încăpem cu toții în catedrală, dar Dumnezeu încape în fiecare dintre noi! Așa să încapă și în voi”, a scris pe Facebook părintele Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei romano-catolice, care a vorbit despre semnificația sărbătorii și la Digi24 (urmăriți materialul video de mai sus).
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News