Live

Pandemia de coronavirus. Numărul deceselor a trecut de 21.000, aproape jumătate de milion de oameni au fost infectați

Data actualizării: Data publicării:
Reprezentare grafică a coronavirusului SARS-Cov2. Foto: GettyImages

Aproape jumătate de milion de oameni din întreaga lume s-au îmbolnăvit până acum de Covid-19, iar dintre aceștia mai mult de 21.000 au murit. Pandemia cu noul coronavirus, apărut mai întâi în China, se extinde de la zi la zi, iar epicentrul s-a mutat acum în Europa. Cazurile se înmulțesc pe zi ce trece și în Statele Unite. 

Ultimele date arată că 471.417 persoane au fost depistate cu SARS-CoV-2 în întreaga lume. Cele mai multe cazuri (81.285) continuă să fie în China, dar în privința deceselor, nedoritul record este deținut de Italia, urmată de Spania. China a rămas pe locul al treilea, cu 3.287 de decese.

În întreaga lume, de la sfârșitul lunii decembrie și până la 26 martie 2020, au murit 21.295 de persoane.

S-au făcut bine 114.642 de persoane, restul fiind cazuri încă active.

Pe locul trei în lume ca număr de îmbolnăviri, după China și Italia, se situează SUA, cu 68.421 de cazuri confirmate. Americanii au trecut de pragul de 1.000 de morți (1.032), iar cel mai lovit stat este New York.

Spania: stare de urgență prelungită până la 11 aprilie

Cu 3.647 de morți din cauza noului coronavirus, Spania este lovită crunt de molimă. Miercuri, numărul deceselor a crescut cu 656 față de precedenta raportare. De asemenea, sunt aproape 50 de mii de cazuri confirmate de infectare cu COVID-19. În acest context, premierul Pedro Sanchez a cerut în Parlament extinderea stării de urgență până la 11 aprilie. Adică ar vrea ca spaniolii să stea izolați la domiciu până în Sâmbăta Mare. Paștele catolic este anul acesta la 12 aprilie.

Șeful guvernului de la Madrid a spus că izolarea este necesară pentru combaterea epidemiei și singura soluție eficientă. Această măsură a fost impusă acum 12 zile.

În schimb, liderul opoziției a spus că actualul executiv socialist nu se ridică la înălțimea sacrificiilor făcute de spanioli de la începutul epidemiei.

Chiar și așa, starea de urgență a fost extinsă până la 11 aprilie, așa cum a cerut executivul. Votul a avut loc la 2:00  dimineața, iar toate partidele, în afară de cele separatiste, au fost de acord.

După regiunea Madridului, cea mai grea situație epidemică există în Catalonia.

Primul caz de coronavirus în clădirea unde locuiește Papa

În Italia, numărul deceselor a ajuns la 7.503. E mai mult decât dublu față de bilanțul din China, țara unde a apărut noul coronavirus. Pe de altă parte, e adevărat că au fost exprimate unele dubii: raportările chinezilor nu ar corespunde realității.

Cazurile confirmate de infectare în Italia au trecut de 74 de mii (74.386). Se observă însă o ușoară încetinire a ritmului de creștere a cazurilor noi. Guvernul de la Roma vrea să dea încă 25 de miliarde de euro pentru a sprijini economia lovită puternic de epidemie.

Pe de altă parte, Vaticanul a confirmat primul caz de COVID-19 la Casa SANTA MARTA, clădirea în care locuiește Papa Francisc. Este vorba de un prelat italian, care lucrează pentru administrația Sfântului Scaun. El a fost internat în spital, iar locurile pe unde a mers au fost dezinfectate. Totuși, un jurnalist american aproapiat de Papa Francisc a transmis că bolnavul nu a avut contact direct cu Suveranul Pontif.

Alte țări din Europa unde bilanțul este ridicat 

În Europa, Germania continuă să fie un caz interesant. Este pe locul 5 în lume ca număr de îmbolnăviri (37.323 de cazuri), dar înregistrează un număr relativ redus de decese: 206 (miercuri au fost raportate 47 de decese noi, iar pentru Germania a fost una dintre cele mai negre zile din acest punct de vedere).

În Franța s-au înregistrat miercuri aproape 3.000 de cazuri noi de îmbolnăvire, în total au fost depistate până acum 25.233 de cazuri, iar numărul morților a crescut la 1.331, cu 231 de decese înregistrate numai miercuri. Din păcate, printre persoanele decedate se numără și scriitorul român Paul Goma, figură marcantă a disidenței anticomuniste.

O situație îngrijorătoare este însă în Elveția, țară cu 8,6 milioane de locuitori în care numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 crește alarmant. Numai miercuri au fost depistate 1.020 de cazuri noi, astfel că Elveția are 10.897 de cazuri până acum, dintre care 153 s-au soldat cu deces.

În Marea Britanie, sunt mai puține cazuri confirmate decât în Elveția (9.529), dar se înregistrează o rată mai mare a deceselor: 465 de morți are până acum Regatul Unit. Între aceste decese, presa britanică a relatat despre cazul surprinzător al unei tinere de numai 21 de ani, care nu avea alte co-morbidități și totuși a murit. Iar cel mai celebru caz de îmbolnăvire cu Covid-19 din regat este fără îndoială chiar cel al Prințului Charles, prințul moștenitor.

Și Olanda are destul de multe decese, 356, la 6.412 cazuri confirmate.

Campionii testărilor

Aceste cazuri confirmate depind însă și de măsura în care este testată populația. Iar în această privință se discută mult despre exemplul a două țări: Coreea de Sud și Israel.

În Coreea de Sud, unde s-a început o testare masivă a populației încă din februarie, se înregistrează 9.241 de cazuri (104 cazuri noi în 24 de ore), dintre care 131 s-au soldat cu deces (5 decese noi raportate în ultimele 24 de ore).

Israelul, care a început de curând testarea masivă a populației, înregistrează 2.369 de cazuri confirmate (439 depistate în ultimele 24 de ore) și cinci decese (dintre care 2 anunțate miercuri).

În ceea ce privește România, la o lună de la confirmarea primului său caz de infectare cu noul coronavirus, bilanțul este de 906 îmbolnăviri și 17 decese. Autoritățile promit testarea masivă a populației Bucureștiului.

Redactor: Luana Păvălucă

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin, lovit din toate direcțiile. Englezii au tras o concluzie greu de digerat, după Tottenham - Liverpool 3-6

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Scoția interzice aplicația WhatsApp pe telefoanele guvernamentale

Care ar fi pierderile economice mondiale în cazul unei noi pandemii

Cum continuă să ne țină în case pandemia de COVID, deși ea s-a terminat. Studiile spun că stăm afară cu o oră mai puțin decât înainte

Partenerii noștri