Live

Galerie Foto O creatură misterioasă și 100 de posibile specii noi, descoperite de cercetători la aproape 5.000 de metri adâncime

Data actualizării: Data publicării:
O creatură misterioasă și 100 de posibile noi specii, descoperite de cercetătorii la aproape 5.000 de metri adâncime. Sursa foto: captură YouTube / Ocean Census

Un grup de cercetători marini care încerca să găsească specii necunoscute în oceanele lumii a anunțat că a descoperit aproximativ 100 de specii noi, inclusiv o creatură misterioasă în formă de stea, scrie CNN.

Echipa și-a concentrat căutarile în depresiunea subacvatică Bounty Trough, aflată lângă Noua Zeelandă, pe o distanță de 800 de kilometri - un loc slab explorat în trecut. Aflați la bordul vasului de cercetare Tangora, cercetătorii au petrecut în luna februarie trei săptămâni căutând specii noi. Au colectat aproape 1800 de mostre de la adâncimi cuprinse între 1800 și 4800 de metri, găsind specii de pești, calamar, moluște și corali despre care cred că sunt noi pentru lumea științifică.

"Avem zona asta mare lângă coasta de est a Noii Zeelande despre care nu există date științifice. Nu știm nimic despre ea", a declarat doctorul Daniel Moore, unul dintre conducătorii Ocean Census, o nouă alianță lansată în aprilie 2023 care urmărește să identifice 100.000 de specii necunoscute în următorii 10 ani.

Pentru următoarele trei săptămâni, o echipă de cercetători va sorta și descrie descoperirile din adâncuri pentru a stabili cu exactitate dacă sunt cu adevărat specii noi.

Cercetătorii de pe vasul Tangora au fost uimiți de o captură în special, despre care au crezut inițial că este o stea de mare sau o anemonă.

"Este încă un mister. Nici măcar nu îi putem atribui o familie. Până acum, nu știm unde se poziționează în clasificarea ființelor vii, deci va fi interesant", a spus Moore.

O creatură misterioasă și 100 de posibile noi specii, descoperite de cercetătorii la aproape 5.000 de metri adâncime. Sursa foto: captură YouTube / Ocean Census

Michela Mitchell, taxinomist la Muzeul din Queensland, a declarat într-un comunicat lansat de Ocean Census că ar putea fi vorba de o specie de corali de mare adâncime denumit octocorali. "Și mai interesant, ar putea fi o nouă specie. Dacă acesta este cazul, este o descoperire importantă din adâncimi și dezvăluie o imagine mult mai clară despre biodiversitatea planetei"

Daniel Moore a spus că a fost surprins că echipa de la Tangora a descoperit o nouă specie de pește "recunoscută imediat ca fiind diferită de toate celelalte existente".

O creatură misterioasă și 100 de posibile noi specii, descoperite de cercetătorii la aproape 5.000 de metri adâncime. Sursa foto: captură YouTube / Ocean Census

"Descoperirea unei noi specii de vertebrate este ceva rar. Sunt sute de mii de nevertebrate în adâncuri pe care nu le cunoaștem. Când vine vorba de vertebrate, ne place să credem că știm cum stă situația, însă adevărul este că nu știm", a declarat Moore.

Pentru a aduna mostrele, echipa de cercetători a tractat trei sănii metalice cu plase pe fundul mării, inclusiv o cameră subacvatică.

Adîncurile oceanelor rămân în continuare misterioase. Din cele 2,2 milioane de specii care exista în oceane, cercetătorii au descris doar 240.000, susține Ocean Census.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cele mai mari proteste din ultimele decenii, în Noua Zeelandă. De ce mărșăluiesc Māori care au organizat și un Haka în Parlament

Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene

Limită de timp pentru îmbrățișări pe un aeroport din Noua Zeelandă. „Pentru despărțiri mai afectuoase, folosiți parcarea”

Cursa pentru cucerirea oceanelor: Cum se luptă țările din toată lumea ca să își revendice zone neexplorate de pe fundul mării

Partenerii noștri