O aplicaţie de fitness dezvăluie pozițiile unor baze militare americane
O aplicaţie de fitness şi sistemul ei de geolocalizare permit difuzarea publică a poziţiei militarilor americani şi a aliaţilor lor, date sensibile în Afganistan, în Irak şi în Siria, a dezvăluit un cercetător Twitter, citat de AFP și News.ro.
Dacă poziţia anumitor baze este cunoscută de grupări susceptibile să le atace, harta creată de sistemul de geolocalizare al aplicaţiei dezvoltate de Strava Labs dezvăluie itinerarii urmate în apropierea bazelor, care pot să fie folosite în scopul prevederii atacurilor.
Această hartă arată deplasările utilizatorilor aplicaţiei în întreaga lume şi indică de asemenea intensitatea acestor deplasări pe un parcurs dat, constituind o ”vizualizare în direct a reţelei mondiale a atleţilor Strava”, potrivit dezvoltatorilor instrumentului.
În Statele Unite sau în vestul Europei, cea mai mare parte a ţării este colorată şi nu permite identificarea unui parcurs. Însă în anumite ţări, itinerariile reies clar.
Harta Irakului este în mare parte închisă la culoare, semn al unei slabe utilizări a aplicaţiei Strava, însă mai multe baze militare bine cunoscute în care sunt staţionate forţe americane şi aliaţii lor apar contrastant.
Acest lucru se întâmplă, de exemplu, la bazele Taji, la nord de Bagdad, Qayyarah, la sud de Mosul, Speicher, în apropiere de Tikrit şi Al-Asad, în provincia Al-Anbar.
Instalaţii mai confidenţiale sunt, de asemenea, arătate pe hară, în nordul şi vestul Irakului.
Şi mai periculos, porţiuni de drum ies în evidenţă, semn că utilizatorii aplicaţiei au cu ei dispozitivele în timpul deplasărilor, putând să dezvăluie itinerarii folosite de armată cu regularitate.
În Afganistan, locuri precum baza aeriană de la Bagram (est) sau alte instalaţii din sudul ţării indică o importantă concentrare de activitate.
Tobias Schneider, un specialist în securitate care face parte din grupul care a descoperit că pot fi reperate baze militare cu ajutorul hărţii, remarcă faptul că sunt indicate instalaţii militare din Siria şi baza franceză de la Madama, în nordul Nigerului.
”În Siria, bazele coaliţiei (conduse de Statele Unite) sunt adevărate faruri în noapte. Câteva puncte luminoase deasupra poziţiilor ruse cunoscute, niciun semn notabil în bazele irakiene”, decrie Schneider pe contul său de Twitter.
”O lecţie îi aşteaptă pe mulţi luni”, a adăugat el ironic, referindu-se la militari care probabil urmau să fie mustraţi din cauză că au dezvăluit informaţii confidenţiale prin faptul că şi-au întreţinut condiţia fizică.
Departamentul american al Apărării a declarat că se afla pe cale ”să evalueze” situaţia.
”Recenta divulgare de date subliniază importanţa unei sensibilizări la diverse situaţii atunci când militari împărtăşesc date personale”, a declarat pentru AFP Audricia Harris, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului.
”Departamentul Apărării ia foarte în serios acest tip de chestiuni şi este pe cale să evalueze situaţia pentru a stabili dacă sunt necesare formări suplimentare şi dacă este necesar să fie dezvoltate politici suplimentare în vederea asigurării securităţii personalului Departamentului atât pe teritoriu, cât şi în străinătate”.
Problema ar fi putut să fie evitată uşor, consideră Strava. ”Atleţilor care şi-au stabilit parametrii datelor «în privat» nu le sunt colectate datele”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News