Live

Noile arme și „gândirea creativă” prin care Coreea de Nord încearcă să păcălească scutul american antirachetă din regiune

Data publicării:
Foto: GettyImages

Ultimele teste cu rachete balistice făcute de Coreea de Nord arată că regimul de la Phenian testează noi arme cu scopul de a penetra sistemele defensive antirachetă care protejează, în prezent, Coreea de Sud, Japonia și SUA, se arată într-o analiză CNN.

Analiștii militari admit că, din acest punct de vedere, nord-coreenii dau dovadă de foarte multă „imaginație”.

„Este o gândire creativă în materie de folosit rachete nucleare”, declară expertul în probleme de securitate, Choi Kang, fost director al Consiliului Național de Securitate din Coreea de Sud.

Coreea de Nord a reluat, în luna mai a acestui an, testele cu rachete balistice, după sistarea acestora, în luna noiembrie 2017.

În această perioadă, președintele SUA, Donald Trump, s-a întâlnit de două ori cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un. Coreea de Nord a acceptat încetarea testelor nucleare și ale rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune.

În schimb, nord-coreenii pot testa, nestingheriți, rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

Or, exact aceste arme ar putea reprezenta o mare problemă pentru sistemele anti-balistice desfășurate de Statele Unite în Coreea de Sud și Japonia.

Ultimele teste au arătat că rachetele nord-coreene au atins altitudini situate între 25 și 50 de kilometri. Rachetele au fost lansate din mai multe locuri și au atins distanțe situate între 220 și 600 de kilometri.

Experții militari consultați de CNN s-au arătat deosebit de îngrijorați în ceea ce privește altitudinea atinsă de către respectivele rachete.

În prezent, americanii au dispuse în Coreea de Sud și Japonia sisteme antirachetă de tip THAAD (Terminal High Atltitude Area Defense) și Patriot.

THAAD interceptează rachete la o altitudine situată între 50 și 150 de kilometri, în timp ce Patriot le interceptează sub 30 de kilometri.

Dar rachetele nord-coreene zboară prea jos pentru THAAD și prea sus pentru Patriot.

„Coreea de Sud trebuie să găsească ceva pentru a acoperi acest gol”, a declarat fostul director al Consiliului Național de Securitate din Coreea de Sud.

Coreea de Nord a testat, până acum, trei tipuri de arme noi: un lansator multiplu de rachete ghidate de mare calibru, o variantă locală a rachetei rusești Iskander și „o nouă armă” capabilă să lovească ținte la 400 de kilometri distanță.

„Nucleare sau nu, aceste arme ne amenință cei mai importanți aliați pe care îi avem în Asia de nord-est”, a declarat generalul american în rezervă, Vincent Brooks, fost comandant al trupelor SUA în Coreea. 

În noiembrie 2017, Coreea de Nord a testat o rachetă balistică intercontintentală despre care regimul de la Phenian a declarat că poate lovi SUA.

Vincent Brooks și-a exprimat încrederea în capacitățile defensive antibalistice americane, fără să precizeze, exact, în ce constau acestea. Fostul comandant american a spus că noile teste nord-coreene îi ajută, în același timp, pe americani și pe aliații lor din regiune să „înțeleagă mai bine” capacitățile ofensive ale noilor arme lansate de armata nord-coreeană.

Redactor web: Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Raport ONU: Hackerii lui Kim Jong Un au furat peste 300 de milioane de dolari în 2020 pentru a finanța dezvoltarea de arme nucleare

SURSE: SUA, înșelate de Phenian în privința rachetelor intercontinentale. Ce au surprins agențiile americane de spionaj

SUA vor testa sistemul antirachetă

Coreea de Nord deține tehnologia reintrării controlate a rachetelor în atmosferă

Partenerii noștri