Live

Mii de turişti blocaţi în Bali. Vulcanul Agung a erupt din nou și aruncă cenușă la 2 km în aer

Data publicării:
Foto: Twitter: @roxannetaylormedia

Mii de turişti erau blocaţi vineri, în urma închiderii aeroportului internaţional din Bali, din cauza unui nor gros de cenuşă provenind de la o erupţie vulcanică pe insula cea mai frecventată de turişti în Indonezia, au anunţat autorităţile, relatează news.ro, care citează AFP.

Ţinând cont de pericolul pe care-l reprezintă pentru traficul aerian cenuşa vulcanică proiectată de Muntele Agung la aproximativ 2.000 de metri altitudine, Aeroportul Ngurah Rai a fost închis la ora locală 3.00 (joi, 22.00, ora României) până cel puţin la ora locală 19.00 (vineri, 15.00, ora României), au precizat autorităţile locale.

Această situaţie a antrenat anularea a 446 de zboruri interne şi internaţionale, atât cu plecare, cât şi cu destinaţia Bali. O prelungire a închiderii aeroportului după ora locală 19.00 urma să fie examinată mai târziu, a anunţat un purtător de cuvânt al aeroportului, Yanus Suprayogi.

Aproximativ 75.000 de pasageri sunt afectaţi. Mii de turişti au fost astfel blocaţi pe aeroport sau în hoteuri de pe insulă vineri.

Erupţia Muntelui Agung, de aproximativ 3.000 de metri altitudine, situat la aproximativ 75 de kilometri de principalele destinaţii turistice Kuta şi Seminyak, a mai antrenat închiderea aeroportului în 2017.

Vulcanul erupe cu regularitate după ce s-a trezit la activitate anul trecut. Ameninţarea unei erupţii majore a condus la închiderea aeroportului timp de trei zile, în noiembrie. Anularea a sute de zboruri a blocat mii de turişti. Ei vin din întreaga lume pe această insulă cu plaje paradisiace.

Zeci de mii de locuitori care trăiesc într-un perimetru situat în apropierea vulcanului au fugit atunci din case, iar alţii au fost evacuaţi, la instrucţiunile autorităţilor. Această situaţie a avut repercusiuni importante asupra economiei locale, mai ales în profitabilul sector turistic.

Ultima erupţie majoră a Agung s-a soldat cu aproximativ 1.600 de morţi, în 1963. Aproximativ un miliard de tone de material a fost aruncat în atmosferă, până la Jakarta, la aproximativ 1.000 de kilometri distanţă, cauzând o umbră ce a scăzut temperatura globului cu 0,3 grade timp de un an.

Indonezia, care are cel mai mare număr de vulcani activi din lume, se află pe ”Centura de Foc a Pacificului”, o zonă de coliziune a plăcilor tectonice, teatru al multor seisme şi erupţii vulcanice.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Indonezia, sub alertă de gradul IV: cel puțin 10 morți și sate îngropate în cenușă după erupția vulcanului Laki-laki

Povestea pilotului din Noua Zeelandă care a fost ținut captiv în junglă aproape 600 de zile, după ce a fost răpit din avion

Papa Francisc, aflat în Indonezia, avertizează împotriva extremismului religios: Denaturează credința prin „înșelăciune și violență”

VIDEO Turiști surprinși de erupția unui vulcan. Oamenii o iau la fugă pentru a scăpa de norul de cenușă

Partenerii noștri