Măsură extremă în Rio de Janeiro, din cauza traficanților de droguri
Armata braziliană va asigura de acum încolo ordinea publică în Rio de Janeiro, a decis preşedintele ţării. Poliţia din oraş va trece astfel sub controlul forţelor armate federale. Decizia extremă - fără precedent în peste trei decenii de democrație - a fost luată întrucât cartelurile de droguri au ajuns să controleze aproape în totalitate metropola cu 12 milioane de locuitori, după cum recunoaşte chiar şeful statului.
Cele mai mari probleme sunt în favele, cartierele sărace din Rio de Janeiro, unde cartelurile de droguri şi miliţiile paramilitare se bat pentru control. Schimburi intense de focuri au loc zilnic, iar poliţiştii nu se pot opune, pentru că sunt mai prost înarmaţi decât oponenţii lor.
Între 2015 şi 2017, numărul crimelor a crescut cu un sfert în Rio de Janeiro, potrivit datelor oficiale.
Luiz Fernando Pezao, guvernatorul statului Rio, a cerut ajutor după ce carnavalul anual din regiune a fost tulburat de violenţe. În timpul carnavalului de la Rio de Janeiro, care s-a încheiat miercuri, au avut loc mai multe incidente violente, iar trei poliţişti au murit. În plus, turiştii au fost ţinta hoţilor. Luiz Fernando Pezao şi-a cerut scuze faţă de cei afectaţi: „Nu eram pregătiţi. Au existat erori în prima zi şi am suplimentat patrulele”.
Preşedintele Michel Temer a comparat violenţa cu „un cancer” şi a spus că s-a făcut orice, mai puţin supravegherea prin forţă de către stat a bandelor de crimă organizată. La semnarea decretului, preşedintele Termer a spus că ia „măsuri extreme”, pentru că circumstanţele o cer. „Guvernul va răspunde dur şi ferm, luând toate măsurile necesare pentru a eradica crima organizată”.
Astfel, armata va controla poliţia şi alte servicii de securitate. Generalul Walter Souza Braga Netto va supraveghea operaţiunea. El a fost apreciat pentru cum a gestionat situaţia în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio din 2016, scrie News.ro, care citează BBC.
Din cauza crizei financiare, bugetul poliţiei din Rio a fost tăiat în ultimii ani, în timp ce al statului a fost afectat de recesiune.
Armata patrulează de regulă prin cele mai periculoase zone ale Rio de Janeiro, stăpânite de traficanţii de droguri, acum însă militarii vor fi prezenţi peste tot în metropola cu 12 milioane de locuitori şi în cel mai mare stat al Braziliei.
Este pentru prima dată, din 1985, când Brazilia a redevenit democraţie - după 21 de ani de dictatură militară - când rolul armatei este atât de însemnat.
Decizia semnată de preşedinte va avea nevoie de acordul Congresului naţional.
Potrivit presei braziliene, actualul şef al securităţii publice, Roberto Sá, va fi înlăturat din funcţie. Generalul Netto va conduce cel puţin până la finalul acestui an.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News