200 de elefanți vor fi sacrificați în Zimbabwe pentru a hrăni populația afectată de secetă
Zimbabwe intenționează să sacrifice 200 de elefanți pentru a hrăni comunitățile care se confruntă cu foamete acută după cea mai gravă secetă din ultimele patru decenii, provocată de El Nino, au declarat marți autoritățile. Este a doua țară care are astfel de planuri, după Namibia care a anunțat că va sacrifica peste 80 de elefanți.
Seceta provocată de El Nino a distrus culturile din sudul Africii, cu un impact devastator pentru 68 de milioane de oameni, provocând penurie de alimente în regiune.
„Putem confirma că intenționăm să sacrificăm aproximativ 200 de elefanți în toată țara. Lucrăm la un plan să vedem cum o vom face”, a declarat pentru Reuters Tinashe Farawo, purtătorul de cuvânt al Zimbabwe Parks and Wildlife Authority (Zimparks). Carnea de elefant va fi distribuită comunităților din Zimbabwe afectate de secetă.
Această decizie de sacrificare în masă, prima din țară din 1988 încoace, ar urma să fie pusă în aplicare în districtele Hwange, Mbire, Tsholotsho și Chiredzi.
În țara vecină, Namibia, autoritățile au decis luna trecută să sacrifice 83 de elefanți și să distribuie carnea la persoanele afectate de secetă.
Se estimează că peste 200.000 de elefanți trăiesc într-o zonă de conservare răspândită în cinci țări din sudul Africii - Zimbabwe, Zambia, Botswana, Angola și Namibia - făcând din regiune una cu cea mai mare populație de elefanți din întreaga lume.
Farawo a spus că sacrificarea face parte, de asemenea, din eforturile țării de a-și decongestiona parcurile, care pot întreține doar 55.000 de elefanți. Zimbabwe găzduiește peste 84.000 de elefanți.
„Este un efort de a decongestiona parcurile în fața secetei. Cifrele sunt doar o picătură în ocean pentru că vorbim de 200 de elefanți și avem un plus de 84.000, ceea ce este o cifră mare", a spus el.
Cu o secetă atât de gravă, conflictele dintre om și viața sălbatică pot escalada pe măsură ce resursele devin mai rare. Anul trecut, Zimbabwe a pierdut 50 de oameni din cauza atacurilor elefanților.
Țara, care este lăudată pentru eforturile sale de conservare și pentru creșterea populației sale de elefanți, a făcut lobby la ONU privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție (CITES) pentru a redeschide comerțul cu fildeș și elefanți vii.
Cu una dintre cele mai mari populații de elefanți, Zimbabwe are stocuri de fildeș în valoare de aproximativ 600.000 de dolari pe care nu le poate vinde.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News